top of page

ABD’deki Popüler Spor Türleri

Amerika’da Popüler Sporlar

Spor, binlerce yıldır hayatımızda olan bir kavramdır. Yapılma amaçları ve şekilleri değişiklik gösterse de neredeyse her devirde olan bir aktivitedir. Antik Roma’da, Antik Yunan’da ve Antik Mısır’da bile spor aktiviteleri hem gösteri amaçlı hem de bireysel gelişim amaçlı yapılmaktaydı. Günümüzde her dört yılda bir düzenlenen olimpiyatlar dahi Antik Yunan’da M.Ö. 8.yüzyıla dayanmaktadır.

Tabi ki günümüzdeki olimpiyatlar modern spor dallarından oluşmaktadır ancak bu konsept binlerce yıl öncesine aittir. Yıllar içinde birçok spor modern değişikliklere uğradı veya yeni, bireysel veya takım halinde yapılan sporlar icat edildi. Günümüzdeki en çok izlenen sporların tarihi 19.yüzyılın sonlarına dayanmaktadır. Spor dalları yalnızca fizik temelli değil ayrıca zihinsel yetenek temelli de olabilmektedir. Satranç, bu spor dalına verilebilecek en iyi örneklerdendir.

Kendine has kuralları ve oynanış şekli bulunan birçok spor dalı bulunmaktadır. Pek çoğu dünya genelinde popüler olmasa da kültürel olarak ait oldukları ülkelerde takipçi sayıları oldukça fazladır. Dünyada bilinen en eski spor dalı ise atletizmdir. Olimpiyatlarda da birçok atletizm alt dalı bulunmaktadır. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Amerika’da da spor faaliyetleri oldukça fazla ilgi ile takip edilmektedir. Spor, Amerikan kültürünün adeta bir parçasıdır. Amerika’da neredeyse her kişi en azından bir spor dalını ilgi ile takip etmektedir. Bu kültüre sıkı sıkı bağlı olan Amerikalılar önemli müsabakaları izlemek için aileleri veya arkadaşları ile organize olarak buluşmaktadır.

Birçok spor müsabakası stadyumlarda coşku ile izlenmektedir. Tansiyonun yüksek olduğu maçlarda tribünlerde oturan taraftarlar da adeta kendilerinden geçmektedirler. Amerika’nın bir başka özelliği ise dünyanın geri kalanında çok popüler olmayan ancak Amerika’da çok fazla ilgi gören, kendilerine has spor dalları olmasıdır. Bu yazımızda bu spor dallarından ve Amerikalıların bu sporlara olan ilgilerinden bahsedeceğiz. Şimdi gelin hep beraber Amerikan spor kültürünü yakından tanıyalım.

Tenis

Tenis

Amerika’da tenis toplumda çok yaygın olarak oynanmasa da Amerikalıların turnuvalarda oldukça başarılı olduğu ve dolayısıyla da Amerikalılar tarafından ilgiyle takip edilen bir spor dalıdır. Tenis, Amerika’da beş ayrı kategoride oynanmaktadır. Bu kategoriler tek, çift, karma ve bunların altında bulunan diğer iki kategoriden oluşmaktadır. Amerika’da en popüler olanı ise tek kategorisidir. Amerika’da tenisin en popüler olduğu zaman, her yıl ağustos ayında oynanan Amerika Açık’tır. Profesyonel olarak ülkesine hem olimpiyatlarda hem de Amerika Açık gibi turnuvalarda birçok sporcu bulunmaktadır. Serena Williams, Don Budge ve John McEnroe bu sporculardan birkaçıdır. Özellikle Williams tenis tarihine adını altın harflerle kazımış bir sporcudur.

Yüzme

Yüzme

Olimpiyatlarda çokça madalya kazandıran spor dallarından biri de yüzmedir. Michael Phelps gibi bir efsane Amerika adına yıllarca birçok altın madalya kazanmıştır. Olimpiyatlarda ve Dünya Şampiyonalarında Amerikalılar tarafından ilgi ile izlenmiştir. Birçok rekorun sahibidir. Yüzmede edilen başarılar ile birçok Amerikalı genç bu spora ilgi duymaya başlamıştır. Açılan profesyonel yüzme havuzları ile birçok genç eğitimler almaya başlamış ve profesyonel yüzücülükte ilerlemeye başlamıştır. Yüzme Amerika’da sadece profesyonel olarak değil aynı zamanda amatörce de yapılmaktadır. Doğa sporlarına ilgi duyan birçok Amerikalı, göllerde, nehirlerde veya okyanuslarda yüzüş yapmaktadır.

Futbol (Soccer)

Futbol (Soccer)

Dünyada en yaygın spor muhtemelen futboldur. İngiltere, İspanya, Almanya ve İtalya olmak üzere birçok büyük lig vardır ve büyük liglerde de birçok büyük takım bulunmaktadır. Avrupa, Asya, Afrika, Güney ve Kuzey Amerika’da birçok profesyonel lig bulunmaktadır. Dünya Kupası ve Avrupa Kupası gibi ulusal takımların katıldığı birçok şampiyonanın yanında Şampiyonlar Ligi gibi prestijli ligler de bulunmaktadır.

Dünyada bu kadar yaygın olan futbol 20-25 yıl öncesine kadar Amerika’da kimse tarafından oynanmamaktaydı. Kanada ile ortaklaşa kurulan MLS (Major League Soccer) Ligi ile birlikte Amerika’da da futbol gelişmeye başlamıştır. İlk zamanlar farklı kurallar uygulansa da daha sonrasında uluslararası standartlar benimsenmiştir. Günümüzde 26 takımdan ve iki konferanstan oluşan MLS, Amerika’da da futbolun bilinirliğini artırmıştır. Lig büyüdükçe birçok yıldız futbolcu da MLS takımlarına transfer olmuştur. Hala diğer Amerikan sporları kadar ilgi görmese de azımsanamayacak sayıda izlenmektedir.

Voleybol

Voleybol

Amerika’da özellikle liselerde, kolejlerde ve üniversitelerde yaygın sporlardan biri de voleyboldur. Çoğunlukla voleybol takımları kadın takımları olsa da bazı bölgelerde her yaştan hem kadın hem de erkek takımlar için gelişim programları bulunmaktadır. Okulların dışında birçok kilise ve YMCA gibi kurumlar da genç voleybol turnuvalarında katılım göstermektedir. Voleybol, Amerika’da kadınların okulda katılımın en yüksek olduğu sporların başında gelmektedir. Hem erkek hem kadın Amerikan milli takımları Olimpiyatlarda ve Dünya Şampiyonalarında birçok madalya kazanmıştır. Aynı zamanda Amerikan sahillerinde de plaj voleybolu olarak oldukça popüler bir spordur.

Golf

Golf

Golf, Amerika’da oldukça popüler bir spordur. Özellikle de varlıklı kişilerin ilgi duyduğu bir spordur. Ülke genelinde oldukça yaygın olan golf tesislerinde insanlar golf oynamanın yanında aynı zamanda arkadaşları veya aileleri ile vakit geçirmektedir. Bu tesisler pek çok imkana sahiptir. Sauna, fitness, restoran veya bar gibi golf meraklılarına birçok hizmet sunmaktadırlar.

Toplumun elit kesimi tarafından tercih edilen bu tesislerde golf genellikle bir spordan çok eğlence olarak değerlendirilmektedir. Golf, profesyonel olarak da ilgiyle takip edilen bir spordur. Düzenlenen turnuvalar Amerika genelinde milyonlarca kişi tarafından izlenmektedir. Ulusal olarak üç adet turnuva düzenlenmektedir. Bu turnuvalar hem kadın hem erkek olarak düzenlenmektedir. Bu turnuvalarda yaşa göre de kategorilere ayrılma bulunmaktadır. Ayrıca dünyaca ünlü sporcu Tiger Woods da Amerikalı bir golfçüdür.

Otomobil Sporları

NASCAR, Amerika’da otomobil sporlarının yönetici kurumudur. Amerika’da ve dünyada milyonlarca izleyiciye sahip bir spordur. Bu spor esasen Amerika’ya özgü bir spordur. Kullanılan arabalar yarış arabası değil stok arabalardır. Oval pistlerde 200 ve 500 mil olarak koşulan 43 aracın katılımıyla yapılmaktadır. Chevrolet, Dodge ve Ford gibi Amerika arabaları çoğunlukta olsa Toyota gibi Japon arabalarının da takımları da bulunmaktadır. Bu yarışlar Amerika’nın 39 eyaletinde ve Kanada’da yapılmaktadır. Bazı özel etkinlikler ise Japonya, Meksika ve Avustralya’da da yapılmaktadır.

Buz Hokeyi

Buz Hokeyi spor

Buz hokeyi, Amerika’ya özgü sporlardan biridir. Günümüzde pek çok dünya ülkesinde oynansa da asıl çıkış yeri ve en popüler olduğu yer Amerika Birleşik Devletleri’dir. Özellikle de ülkenin kuzeyinde ve Kanada’da oldukça yaygın ve popüler bir spordur. Kurulan NHL (Ulusal Hokey Ligi) ile birlikte hem tüm Amerika’da hem de dünyanın diğer ülkelerinde popülerliği günden güne artmaktadır. Birçok alt yaş kategorileri bulunan hokey ligleri mevcuttur. İlk, orta ve lise seviyelerinde ve üniversite seviyelerinde sıklıkla oynanmakta ve ulusal turnuvalar düzenlenmektedir.

Amerikalıların tansiyonun yüksek olduğu sporlara olan ilgisi ile birlikte hokey de Amerikalılar tarafından ilgiyle izlenmektedir. Maçlarda yapılan sert müdahaleler ve çıkan kavgalarla Amerikalıların ilgisini daha çok çekmektedir. NHL yönetimi olası sakatlıkların önüne geçmek için regülasyonlar getirse de spor doğasında olan sertlik hiç azalmamaktadır. Diğer Amerikan ligleri gibi iki konferansa ayrılan ve toplamda 31 takımdan oluşan lig aslında Kanada’da kurulmuştur. Amerikalıların gösterdiği ilgi ile Amerikan sporu olarak bilinmektedir.

Küçük bir disk ve sopalarla buz üzerinde oynanan buz hokeyi oldukça yorucu ve zor bir spordur. Sporcuların sakatlıklara karşı giydikleri korumalar ile hareket kabiliyetleri daha da azalmakta ve buz üzerinde durmaları daha da güçleşmektedir. NHL’de diğer ülkelerdeki liglerin aksine maçlarda beraberlik mümkün değildir, maç sonunda beraberlik varsa uzatma periyotlarında galip takım belirlenmektedir.

Basketbol

Basketbol spor

Basketbol, Amerika’daki en popüler üçüncü spordur. Yine Amerika’da ortaya çıkan bir spor olan basketbol, daha sonraki yıllarda tüm dünyada da yaygınlaşmış ve özellikle son 20 yılda Avrupa’da popülerliği artmıştır. Ancak Avrupa basketbolu ile Amerikan basketbolu oldukça farklıdır. Bu fark oyundaki kurallardan çok Amerikalıların ve Avrupalıların oynayış şeklinden kaynaklanmaktadır.

Amerika’da neredeyse her yaş gurubundan milyonlarca basketbol izleyicisi bulunmaktadır. Lise, kolej ve ulusal düzey de dahil olmak üzere her yaş grubu için ligler bulunmaktadır. Bu liglerden en popüleri dünyaca ünlü NBA’dir (Ulusal Basketbol Birliği). Kanada’dan bir takım ve Amerika’dan 29 takım ile iki konferansa ayrılarak oynanmaktadır. Seksek iki maçlık uzun bir sezonun ardından oynan Play-off’larla birlikte finale çıkan bir takım neredeyse bir sezonda 100 maç yapabilmektedir.

Dünyaca ünlü sporcuların yer aldığı ligde düzenlenen etkinliklerle ligin popülaritesi artırılmaktadır. NBA oyuncuları aynı zamanda Amerika Milli Takımı’nda da oynamaktadır. Üst düzey fizikleri ve yetenekleri ile birçok Olimpiyat Oyunları’nda altın madalya sahibi olmuşlardır. Kobe Bryant, LeBron James, Michael Jordan ve Kareem Abdul-Jabbar gibi birçok ünlü Amerikalı sporcu NBA’de oynamıştır ve oynamaya devam etmektedirler.

Atletizmin üst düzey olduğu ligde, maçlar sırasında birçok akrobatik hareketler yapılmaktadır. Amerikalı taraftarların ilgiyle takip ettiği NBA, Amerika’dan ve dünyanın diğer bölgelerinden milyonlarca izleyici tarafından izlenmektedir. Profesyonelliğin dışında Amerika’da neredeyse her sokakta veya mahallede bulunan basketbol sahalarında basketbol oynayan kişileri görmek mümkündür.

Amerika’da basketbol tutkusu hakkında daha fazla fikir edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

Beyzbol

Beyzbol spor

Amerikalıların ilgiyle takip ettiği bir diğer spor da beyzboldur. Amerika dışında pek popüler bir spor değildir. Aynı zamanda oldukça eski bir spor olan beyzbolun en üst ligi olan MLB, 150 yıl önce kurulmuştur. Maç günleri taraftarlar aileleri ile veya arkadaş grupları ile toplanarak maçları izlemektedirler. Uzun süren maçlar bir günlük eğlence haline gelmektedir.

Amerika’da iki adet beyzbol ligi bulunmaktadır. Ulusal ve Amerika Ligi olmak üzere ikiye ayrılan bu ligler MLB çatısı altında birleşmişlerdir. Ancak 2000 yılı itibari ile ayrı değil bir görülen bu iki lig AUBL tarafından yönetilmektedir. Bu liglerin en başarılı ve popüler takımı ise 27 şampiyonluğu bulunan New York Yankees’dir. Amerikalıların çok sevdiği sporlardan olan beyzbol her yaştan birey tarafından amatör de olsa oynanmaktadır. Amerika’da bir parkta elinde beyzbol topu ve eldiveni olan kişilerin birbirlerine top attıklarını görmeniz olası bir durumdur.

Amerikan Futbolu

Amerikan Futbolu spor

Amerika’da en yaygın spor ise şüphesiz Amerikan Futboludur. Her ne kadar bizim için Amerikan Futbolu olsa da Amerikalılar için futbol olarak bilinmektedir. Bizim bildiğimiz futbola ise “soccer” demektedirler. Amerika’daki okulların en çok katılım sağladığı spordur. Sporcuların çoğunluğu erkektir. NFL (Ulusal Futbol Ligi), Amerikan televizyonlarında ve stadyumlarda en çok izlenen spordur. NFL aynı zamanda dünyada en çok izlenen lig konumundadır. Ortalama en yüksek izleyici sayısı NFL’e aittir.

NFL, bünyesinde 32 adet takım barındırmaktadır. NFL gibi lise ve kolej futbol ligleri de Amerika’da oldukça ilgi görmektedir. Lig maçları yine oldukça uzun sürdüğünden dolayı seyirciler tarafından bir günlük aktivite olarak değerlendirilmektedir. Birçok kurala sahip futbol, bilmeyenler için oldukça karmaşık olabilir. Her takım birkaç farklı 11 kişiden oluşan takıma sahiptir. Bu takımlar hücum, savunma veya özel takımlar olabilir. Sporcular, fiziksel temasın ve sertliğin fazlasıyla bulunduğu bu sporda sakatlanmamak için özel koruyucu kıyafetler ve dişlikler takmaktadır.

Maçlar oldukça heyecanlı geçebilmektedir. Özellikle de NFL finalleri yani SuperBowl milyonlarca kişi tarafından izlenmekte ve dünyanın en çok izlenen spor etkinliği olma özelliğini elinde bulundurmaktadır. Amerikalıların çok sevdiği bu spor günlük hayatta her yerde karşınıza çıkabilir. Bir parkta arkadaş grubunun birbirleri arasında maç yaptığını ve ya birbirlerine top atarak oynadıkları görmeniz mümkündür.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

1.767 görüntüleme
bottom of page