Amerika’nın Gıda Trendleri: Organik Beslenme
Tüm dünyada her geçen gün organik gıda tüketimine olan yönelim artmaktadır. Bunun başlıca sebepleri şüphesiz ki dünya çapında artan obezite ve diğer hastalıklar, bunlara ek olarak teknolojinin gelişmesidir. Özellikle Amerika’da nüfusun %42 sinin obeziteyle karşı karşıya olduğu göz önünde bulundurulduğunda, organik gıdaya eğilimin çok yerinde bir karar olduğu aşikardır. Teknolojinin gelişmesi de bu karara yardımcı olan bir başka maddedir. Bu gelişme sayesinde insanlar artık doğru bilgiye daha kolay ulaşabiliyor, bu konudaki çalışmaları okuyabiliyor, bilinçli tüketici olarak sağlıklı ya da sağlıksız olan gıdaların özelliklerine, organik beslenmenin önemine hakim olabiliyor.
Amerika da son yıllarda organik gıda popülaritesine kapılıp giden ülkelerin başında gelmektedir. Amerika şuanda besin tercihi açısından 2 gruba ayrıldı diye bir çıkarım yaparsak yanılmayız : Bir tarafta aşırı yağlı fast food tüketmeye bağlı olarak obezleşen halk, diğer yanda bu gidişe bir dur demek için organik gıda arayışında olan insanlar. İşte durum tam da bu şekilde. Bugünkü yazımızda, Amerika’nın doğala yönelim serüvenini inceleceğiz.

Organik Gıda Yöneliminin İlk Projesi
Organik gıda denildiğinde akla direkt olarak GDO’suz, kimyasal ilaçsız, kendi halinde kendi büyümesi gerektiği şekilde büyüyüp yetişen bitkiler, özgürce gezen tavukların yumurtaları, otlaklarda tüm gün dolaşıp beslenen ineklerin sütü gelir. Şuan Amerika’daki her 4 zincir marketten 3’ünde organik ürünler satılmaktadır. Ayrıca buna ek olarak yaklaşık 20.000 doğal gıda mağazası bulunmaktadır. Organik gıdaların satışı bu ulaşım kolaylığı sayesinde Amerika’da her geçen gün artmaktadır. İstatistiklere ve araştırmalara dayanarak Amerika’da 2020 yılı baz alınarak yaklaşık 95 milyon Amerikalının organik gıda tükettiği söylenebilir. Araştırmalar gösteriyor ki, bu sayı yakın gelecekte daha da artacaktır. Öyle ki bu satışlar toplam satışların %4’ünü geçmiş durumdadır.
Amerikan halkının bir kısmı sağlıklı ve zinde olmaya odaklanmıştır. Bu durum itibariyle organik gıdaya yönelim her geçen gün artış göstermektedir. Aslında bu akımın başlangıcı 2002 yılına kadar uzanmaktadır. USDA (Amerika’nın Tarım Bakanlığı) 2002 yılında bu akımı resmiyete taşımış, Amerika’da organik gıdaya yönelim temellerini sağlam bir şekilde atmıştır. Bu projenin başlangıcından itibaren, ilk 10 yılında organik gıdaya yönelim yaklaşık olarak %17 oranında artmış, insanlardaki gelenekselliğe geçiş hızlanmıştır. Belki de Amerikan halkı, şuanda nüfusun obezite oranının %80’lere ulaşmamasını USDA’ya ve bu projelerine borçlulardır.
En Güçlü Sektörlerden: Organik Gıda Üretim Endüstrisi

Organik gıda sektörü şu sıralar Amerika’nın gıda sektörleri arasında en hızla büyüyen endüstrisidir. Şuanda Amerika’nın ekonomisinin çok sağlıklı olmasının temel yapıtaşlarından biri de organiğe yönelim ve tarım gücünün çok yeterli olmasıdır. Organik gıda sektörünün bu denli hızla büyümesinin tek nedeni obezite artışı ya da hastalıklardan korunma amaçlı araştırma yapan bilinçli tüketiciler değildir. Bunların yanı sıra üretimin oluşu ekonomiyi güçlendirmektedir ve güçlü bir ekonomi de verimi daha da arttırmaktadır. Buna bağlı olarak gelişen tarım uygulamaları, organik gıda endüstrisinde patlama yaşanmasının en büyük etmenlerinden biridir. Öyle ki iklimi elverişli olan hemen hemen her eyalette çiftçiler tarımla uğraşmaktadırlar.
2019 yılında yaklaşık 17.000 tane, sertifikaya sahip çiftlik kayıtlıdır. En fazla çiftlik barındıran ve tarımla uğraşan eyalet yaklaşık 3000 çiftlik ile Kaliforniya’dır. Kaliforniya’dan sonra yaklaşık 1400 çiftlik ile Wisconsin listenin 2. Sırasındadır. Bu listeyi sırasıyla New York, Pensilvanya ve Ohio eyaletleri izlemektedir. Kaliforniya açık ara en fazla organik ürün yetiştiren eyalettir. Amerika’daki havuçların, brokolilerin, frambuazların neredeyse %90’ı bu çiftliklerde üretilmektedir. Tabi ki liste yalnızca bu eyaletler ile sınırlı değildir.
Organik Ürünlerin Faydaları ve Zararları

Organik gıdaların faydaları kesinlikle yabana atılmamalıdır. Fakat her yararlı şeyde olduğu gibi organik gıdalarda da getirilerinin yanında götürüleri de bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, organik gıda üretimi sayesinde toprak ve su kirliliği şüphesiz ki azalmaktadır, çünkü kimyasal gübreden uzak durulmaktadır. Hayvanlar da bu sayede daha sağlıklı olurlar. Hormonsuz gıdalar tüketileceği için insanlardaki hormon bozuklukları ve buna bağlı hastalıkların görülme riski azalır. Dolayısıyla insan sağlığı da iyi bir şekilde etkilenir.
Öte yandan organik ürünlerin fiyatları daha maliyetlidir. Amerika’da alım gücü yüksek olsa da bu ürünlere herkesin ulaşabilmesi pek mümkün değildir. Organik ürünlerin raf ömürleri kısa olduğu için hemen tüketilmelidirler, aksi takdirde bozulurlar. Organik ürünler diğer ürünler ile kıyaslandığında, seçenek çok fazla olmayacaktır. Tarım ve hayvancılığı çok fazla iş gücü gerektirir. Her geçen gün nüfusu artan dünyada kesinlikle yetersiz kalacaktır çünkü milyarlarca insanı besleyebilmek için o kadar fazla organik ürün üretmek için yeterli sayıda çiftçi bulunmamaktadır. Yani her güzelin bir kusuru olduğu gibi, organik ürünlerin faydalarının yanı sıra göz ardı edilemeyecek bazı olumsuzlukları da bulunmaktadır.
Organik Gıda Pazarları : “Farmer’s Marketler”

Amerika’da bilinçli tüketicilerin artmasıyla ve buna bağlı olarak organik gıdanın popüler oluşuyla, marketler yeterli kalmamıştır, bazı pazar ihtiyaçları doğmuştur. Bu ürünler için özel pazarlar kurulmuştur. Neredeyse her şehirde olan bu pazarlardan bazıları o kadar ünlenmiştir ki, çevre şehirlerden müşteriler bile görmek ve alışveriş yapmak için gelmektedirler.
Organik gıda pazarları aslında bakıldığında Türkiye’deki pazarlar ile benzerlik göstermektedirler. Yalnızca Türkiye’dekiler şehir merkezine yakın bölgelerde veya şehir merkezinde kurulmalarına rağmen Amerika’dakiler genellikle şehrin uzak mahallelerine kurulurlar. “Farmer’s Market” olarak anılan gıda pazarlarında amaç, ürünleri tüketiciye ilk elden satmaktır. Gidebilenler ve imkanı olanlar, oranın yerlileri için bu pazarlar çok revaçtadır. Bu organik pazarların en ünlüleri Kaliforniya, Oregon, New York, Güney Carolina, Illinois’te bulunmaktadır.
Amerika’daki organik gıda pazar ve marketleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.
“Kendin Yetiştir Kendin Ye”

Amerika’da organik ürün popülerliği yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Öyle ki gıda pazarlarına gitmek yerine gıda pazarını kendisi bir bahçe seçerek oluşturan insanların sayısı da zamanla bir hayli artmaktadır. Aslında eğer kişinin vakti ve gerekli sermayesi var ise bunu yapmaması için hiçbir sebep yoktur. “Kendin yetiştir kendin ye” mantığı burada çok yararlı olacaktır. Örneğin Knoxville kendi bahçenizi oluşturmak için gerek iklimsel gerekse verimli topraklar açısından iyi bir mekan olacaktır. Burada domates, salatalık, pancar, pırasa, soğan ve mısır gibi sebzeler yetiştirebilir, bahçenin bir kısmına da çiçek ekerek bu alanı güzelleştirebilirsiniz.
Orlando da kendi bahçenizi oluşturmanız için uygun bir konumdur. Ispanak, çilek, turp gibi sebze ve meyveler ekebilirsiniz. Iowa dünyanın en verimli topraklarından birine sahiptir. Öyle ki, Amerika’nın en büyük tarım arazilerinden biridir ve alanının %90’ı tarım için kullanılmaktadır. Kansas eyaletinde bulunan Topeka soğuk havası sayesinde ahududu, böğürtlen gibi organik egzotik meyve bahçesi seçimi için oldukça güzel bir alandır. Organik gıda üretiminin tüm insanlığın ihtiyacı düzeyinde olmasının biraz imkansız olduğunu belirtmiştik. Ancak bu şekilde kendi bahçenizi oluşturarak kendi ektiğiniz ürünlerin tadına kendiniz varabilirsiniz ve kolayca organik beslenebilirsiniz.

Organik gıda popülaritesi artık geri dönülmeyecek bir ilerlemeye sahiptir. Çalışmalar göstermektedir ki, gün geçtikçe bilinçli tüketiciler arttıkça Amerika’da bu gıdalara yönelim daha da artacaktır. Fast food tüketiminin azalması beklenmese de, sağlıklı olana yönelim de yerini korumayacak, aksine tercih listelerinin başlarında olacaktır. Ayrıca Amerika’daki çiftlik sayılarının da artış göstermesi beklenmektedir.
Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.
#organiküretim #Kaliforniyaçiftlikleri #organikgıdapazarları #gelenekseleyönelim #Amerikadaorganikgıda #Farmersmarket #USDA #organiküretimzararları #organiküretimfaydaları