Amerika Birleşik Devletleri, inanılmaz derecede kozmopolit bir ruha sahiptir. Göçmenler ülkesi olarak anılan Birleşik Devletlerde tabiri caizse binbir çeşit yemek kültürü vardır. Başlıca Polonyalıların, İrlandalıların, Yahudilerin, Almanların, Ukraynalıların, Çinlilerin, Fransızların, Japonların, Taylandlıların, Vietnamlıların, Meksikalıların, İngilizlerin, Hinduların, Rusların yaşadığı böylesine büyük bir ülkede yiyeceklerin çeşitli olması da kaçınılmazdır.
Kuzeyden güneye doğudan batıya yaklaşık 330 milyon insanın yaşadığı bu inanılmaz ülkede geleneksel yemeklerin yanı sıra hazır yemek (fast food) kültürü başı çekmektedir. Özellikle MC Donalds, Burger King gibi şirketlerin Amerika’dan çıkıp tüm dünyaya yayıldığı herkes tarafından bilinen bir gerçek.
Amerikan halkının en çok tercih ettiği lezzetler ise hamburger, elmalı pie, istiridye çorbası, Louisiana’nın bamya çorbası, etli pilav, istiridye ızgara, mısırlı börek, çilekli kek, pastırma, çavdar ekmeği, şekerli ve sütlü çeşitli gazlı içeceklerdir.
Amerikan Kahvaltısı:

Amerika’da sıradan bir kahvaltı
Kahvaltı kültürleri nispeten İngilizlere benzeyen Amerikalılar, genelde kahvaltılarda kızarmış yiyecekler yemeyi seviyor. Bacon, krem peynir, yumurta, donut, domuz sosisi, meyve çeşitleri, waffle, pankek ve mısır gevreği gibi aslında bol çeşitli bir kahvaltıdan hoşlanan Amerikan halkı, sabahları güne kahvaltı eşliğinde filtre kahveler ile başlarlar.
Çok sağlıklı beslenmedikleri aşikar olan Amerikalılar, kahvaltıda tatlı ve tuzluyu karıştırmayı bizden farklı olarak çok severler. Atıştırmalıklara da bayılan Amerikan halkı bu alışkanlıklarını kahvaltıda da devam ettiriyor. Amerikalılar özellikle “Eggs Benedict” ismi verilen İngiliz muffin üzerine bacon, yumurta ve özel hollandise soslu özel bu yiyeceği bol bol tüketirler.
Amerika’da kahvaltı ve sandviç kültürünü detaylarıyla incelemek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.
Hamburger Kültürü:

Hamburger
Amerika Birleşik Devletleri’nin en önemli ortak yiyeceklerinden biri olan hamburger nerede ortaya çıktı ve coğrafyalar arasında nasıl yayıldı?
Çoğu insanın Amerika’dan tanıdığı hamburgerin aslında bizim bildiğimizin çok çok dışında özel bir hikayesi vardır. Aslında bu hamburgerin sözlük anlamı “Hamburglu”dur . Çünkü özünde hamburgeri Rusya’nın Baltık bölgelerinin farklı kabileleri ve kimi tarihçilere göre de Tatar Türkleri Orta Çağ’da biftek niyetine yiyorlardı. Herkesin bildiği gibi, seyahatler veyahut ticari ilişkiler coğrafyalar arası icatları, kültürleri özellikle de yemek kültürlerini Dünya’ya dağıtıyor.
Söylenene göre hamburger de bu ticari ilişkiler esnasında bazı tüccar ve gezginler tarafından Almanya Hamburg Limanı’na kadar götürülmüş ve Almanlar ile bu esnada tanıştırılmıştır. Bu lezzetli yemeği çok beğenen Alman halkı, bifteği biraz daha fazla kızartarak içerisine ekstra olarak soğan ve domates eklemişler ve bu şekilde yıllar içinde değiştirip geliştirmişlerdir. Daha sonra bu ekmek arası iyi kızarmış biftek Almanya’yı terk ederek farklı tür hazırlanma yöntemleri ile birlikte diğer coğrafyalara yayılmıştır.
1940’lara doğru ise Amerika’ya göç eden bazı Almanlar hamburger olarak bilinen bu hazır ve nispeten yapımı kolay yemeği Amerika Birleşik Devletleri’ne kendileri ile birlikte götürmüşlerdir.
Çoğu fast food yiyeceğinin kökeni Avrupa ve Asya’da olup bir hayli eskiye dayanır.
Amerika’da nasıl yayıldı?
İlk olarak 1954 yılında Florida eyaletinde bir hamburger zinciri kuruldu ve bunu takip eden yıllarda onlarcası daha. Amerikan halkı, bu hızlı ve doyurucu yemeğe bu zincirlerle birlikte çabuk alıştı ve yoğun iş temposu sırasında koşuşturan insanlar, hızlı servis ve hızlı tüketimi ile yemesi kolay olmakla beraber tadı da çok güzel olan bu hazır yemeği bir süre sonra kendi aralarında “milli yiyecekleri” olarak benimsediler. Böylece Amerika’da ‘fast food’ kültürü resmen başlamış oldu. Genellikle iki ekmeğin arasına soğan ve kızartılmış köfteyle yapılan bu hızlı yemeğe kaşar, ketçap, mayonez, marul ile içini donattılar ve donatmaya da devam ediyorlar. Bugün verilere göre Amerika’da 15 milyar hamburger tüketimi olduğu belirtiliyor. Neredeyse her Amerikalı günde en az bir kere hamburger yiyor.
Hot Dog Kültürü:

Hot Dog (Sosisli)
Amerikan sokaklarında gezerken, yüzlerce Amerikalı’nın sokaklarda veya lokantalarda büyük bir iştahla ellerindeki sosisli sandviçleri yedikleri sekanslara sıklıkla tanık olabilirsiniz. Hot dog, yani Türkçesi ile Amerikan sosisli sandviçi Amerikan kimliği gibidir. Sadece Amerika’da değil dünyanın birçok yerinde sosisli sandviçler o kadar fazla yayılmıştır ki olduğu toplumla özdeşleşmişlerdir. Ancak şunu da eklemeliyiz ki sosisin içinde kullanılan ek malzemelerin özelliğidir bu etkiyi sağlayan.
Genellikle bu sandviçlerin bulunduğu yerde oradaki kültüre ait ekstra şeyler kullanılıyor ki ağıza yabancı gelmesin. Kısacası bir şekilde entegre oluyor her ülkeye bu sosisliler. 19.yüzyılın sonuna doğru Amerikan kültürüne iyice yerleşen bu sosisli sandviçler Amerika’nın her yerinde “hot dog” olarak isimlendirilir. Hot dog sandviçleri içindeki hazır sosisler Amerikan toplumunun önemli değişim zamanlarında popüler hale gelmiştir. Avrupa’dan gelen göçlerle kurulan geniş kent merkezleri ve gelişen teknoloji yeni bir ulusal kimlik oluşturmuş, “hot dog” da bu ulusun bir sembolü haline gelmiştir.
Sosisli sandviç, paket yiyeceklerin atalarındandır. Amerikan hot dog, Avrupalı göçmenlerin Amerika’ya gelişi ile taşınan el yapımı özel Alman sosislerine dayanıyor. Bugünlerde ise genellikle ABD’de iki tip hot dog türü mevcuttur: frankfurters ve wieners.
Alman sosisleri dışında diğer sosisler de hot dog’un gelişiminde etkili olmuştur. Bunların içinde “hot links” adı verilen Anglo-Amerikan domuz sosisleri, New Orleans ve Quebec’de satılan Fransa sosisleri, Polonya sosisleri ve İtalyan versiyonları da bulunuyordu. Hepsinde aynı olan şey sandviçin şekli olsa da yapılışı, tadı ve yapısı çeşitliydi. Hatta bazıları pişirilmeden çiğ olarak servis edilirdi.
Amerika Birleşik Devletleri’nin farklı bölgelerinde yapılan sosisliler pişirme yöntemleri ile birbirinden ayrışır. Örneğin Chicago’lular sığır sosisleri önce sıcak suda yüzdürüp ısıtılırken, New York’lular ise sığır sosisi önce düz ızgarada pişirir. Polonya modeli sosisten yapılan sandviçler ise “knockwurst” olarak adlandırılır ve önce ızgara ya da açık ateşte yapılır. New Jersey’deki bir tip sosis ise fazlaca kızartılır. Değişen pişirme yöntemleri bölgenin mutfak kültüründen gelmektedir.
Alkol:
Alkol, diğer batılı ülkelerde olduğu gibi Amerika’da da oldukça fazla tüketilir. Özellikle alkol fiyatlarının uygun olması da Amerika’da alkol kültürünün gelişmesine önemli katkı sunmuştur. Ancak çoğu ülkede alkol için yaş sınırı 18 iken ABD’de 21’dir.
Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.