top of page

Amerika’daki Yıldız Gözlemi Noktaları

Şehirdeki yaşamın artıları olabilir ancak eksisi yapay ışıkların genellikle geceleri gökyüzünün görkemini ortadan kaldırmasıdır. Bu nedenle yıldızlar net bir şekilde gözle görülememektedir. Ancak, ABD’de yıldızları seyretmek ve doğal gece manzarasının tadını çıkarmak için muhteşem yıldız gözlemi yerleri bulunmaktadır.

Haydi gelin bu muhteşem yıldızları gözlemlemek için ABD’de nereyi ziyaret etmelisiniz birlikte bakalım.

Cherry Springs State Park, Pennsylvania

Cherry Springs State Park küçük olmasına rağmen, yıldızlara bakmak söz konusu olduğunda fazlasıyla başarılıdır. Doğu kıyısındaki yıldızları görmek için en iyi yerlerden biri olmasının yanı sıra, gök varlıklarını tüm ihtişamıyla görmek için de dünyanın en iyi yerlerinden biridir.

Amerika'daki Yıldız Gözlemi Noktaları : Cherry Springs State Park, Pennsylvania

Aslında, Cherry Creek Springs Eyalet Parkı’nın dünyadaki uluslararası karanlık gökyüzü statüsüne sahip sekiz yerden biridir. Yapay ışığın çok düşük olduğu ve bu nedenle gökyüzündeki yıldız ve gökyüzü görüntüleme koşullarını engelleyen çok az kirletici olduğu anlamına gelmektedir. Böylece yıldız gözlemi ve gök varlıklarının görüntülenmesi son derece başarılıdır. Bu nedenle burası, gökbilimciler ve yıldız gözlemcileri arasında fazlasıyla popüler bir konumdur. 

Ayrıca burada iyi bir gecede, Samanyolu galaksisinin merkezini bile görebilirsiniz. Ve durum fazlasıyla havalı!

Big Bend National Park, Texas

Texas Eyaletinde bulunan ve 801.163 dönümlük bir alana yayılan Big Bend National Park, adını onu çevreleyen bir nehirdeki kıvrımdan almaktadır. Park ulusal öneme sahiptir ve bu nedenle ülkede korunan bir alandır. Uluslararası Karanlık Gökyüzü Derneği tarafından Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı olarak adlandırılmıştır. Aynı zamanda Kuzey Amerika’daki en karanlık gökyüzünden biri olarak kabul edilmiştir. 

Big Bend National Park, Texas

Park, binlerce büyük ve parlak yıldızı, gezegenin panoramik manzarasını ve belirli gecelerde Samanyolu’nun net bir taslağını sunmaktadır. Astrologlar ve amatör gözlemciler tarafından sık sık ziyaret edilmektedir.

Death Valley National Park, California

Kaliforniya, Death Valley National Parkı, ülkedeki en karanlık gökyüzünden biri olması nedeniyle ABD Ulusal Park Sisteminde üçüncü Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı olarak onaylanmıştır. Park, %90’ı vahşi yaşam alanı olarak belirlenen 3.4 milyon dönümlük devasa bir alana yayılmıştır. Bu nedenle bu parkın herhangi bir yerinde yapay ışık bulması fazlasıyla zordur. Bu durum da bu parkı, ABD’de yıldız gözlemciliğinin baş tacı olmasına neden olmuştur.

Amerika'daki Yıldız Gözlemi Noktaları : Death Valley National Park, California

Ay tutulmalarına ve meteor yağmurlarına tanık olmak isteyenler için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir konumdur. Parkı ziyaret etmek için en iyi zaman, havanın güzel olduğu Kasım-Nisan ayları arasıdır.

Redlands Üniversitesi’nde (Kaliforniya) Fizik Doçenti Tyler Nordgren’e göre, burası “100 yıl önce herkesin görebildiği şekilde evrene bakıp evreni görebileceğiniz” yer olarak belirtmiştir.

Mauna Kea, Hawaii

Hawaii kültüründe Mauna a Wākea olarak da adlandırılan Mauna Kea, Hawaii adasında uyuyan bir yanardağdır.

Mauna Kea tüm dünyadaki en büyük astronomik gözlemevidir. Ayrıca Mauna Kea, var olan en gelişmiş astronomik gözlemevidir. 

Mauna Kea, Hawaii

Burada, şehir ışıklarının olmaması nedeniyle yıldız görüşleriniz neredeyse hiç kesintiye uğramaz. Ve bu durumda muhteşem bir görüş açısı sağlamaktadır. Kısacası bu nokta, dünya çapında yıldızları izlemek için en iyi noktalardan biri olarak bilinir. 

Headlands, Michigan

Headlands International Dark Sky Park veya Emmet County Headlands Park, Mackinaw şehir merkezinin 6,8 mil batısında, Mackinac Boğazı üzerinde yer almaktadır. Mayıs 2011’de Amerika Birleşik Devletleri’nde altıncı ve dünyada dokuzuncu Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı olarak ilan edildi. Park, 600 dönümlük bir alanı kaplamaktadır ve yaşlı ormanlardan oluşmaktadır.

Amerika'daki Yıldız Gözlemi Noktaları : Headlands, Michigan

Bölge, ışık kirliliğinden tamamen arınması nedeniyle en karanlık gökyüzünden biri olarak tanınmaktadır. Gök bilimciler, gece gökyüzünü görüntüsüne meraklılar ve fotoğrafçılar, Headlands’deki göz kamaştırıcı gece gökyüzünün tadını çıkarmaya bayılmaktadırlar.

Park, yıl boyunca 7/24 ziyaretçilere açıktır. Fakat mülk boyunca beş kilometrelik patikalarda kamp yapılmasına izin verilmemektedir.

Denali National Park and Preserve, Alaska

Denali National Park and Preserve (Denali Milli Parkı ve Koruma Alanı), Amerika’daki en iyi beş yıldız gözlem alanlarından biridir. Park, uzun granit kulelerden ve karla kaplı tepelerden oluşmaktadır. Denali Milli Parkı ve Koruma Alanı, Aurora Borealis veya Kuzey Işıkları olarak bilinen dünyaca ünlü doğa olayı ile tanınmaktadır.

Denali National Park and Preserve, Alaska

Dünyanın manyetik kutuplarında dolayı meydana gelen ve akıllara durgunluk veren manzara, gece gökyüzünde neşeyle dans eden morlar, maviler, kırmızılar ve yeşillerle oluşmasını sağlamaktadır. Kuzey Işıkları tüm yıl boyunca görünmektedir. Fakat gece gökyüzünün oldukça karanlık olduğu Ağustos ayının ikinci haftasında daha net görünmektedir.

Arches National Park, Utah

Arches Park, kırmızı kayaları ve tabii ki kemerleri ile tanınmaktadır. Bu manzaralar da oldukça güzeller fakat yukarısındaki inanılmaz karanlık gökyüzü daha da büyüleyicidir.

Işıktan ve diğer kirletici etkilerden arındırılmış gökyüzü 2.500’den fazla yıldızı görme şansı sunmaktadır.

yıldız gözlemi Arches National Park, Utah

Kendi rehberliğinizde gökyüzüne bakmayı tercih ederseniz, yıldızların tüm ihtişamıyla parladığını görmek için istediğiniz zaman parka gidebilirsiniz. Fakat, başkalarıyla biraz eğlenceye katılmak istiyorsanız, o zaman yaz boyunca gerçekleşecek bir Gece Gökyüzü Programına kaydolabilirsiniz. Ya da ilkbahar ve sonbaharda koruyucu liderliğindeki bir programı da tercih edebilirsiniz.

Tercihiniz hangisi olursa olsun, bu parkta yıldız gözlemi yapmak fazlasıyla eğlenceli ve güzeldir.

Chaco Culture National Historical Park, New Mexico

Burayı ziyaret etmeye değer kılan birçok özellik bulunmaktadır. Öncelikle Chaco Culture National Historical Park, tarih ile doludur. Park, tarih öncesi çağlara dayanan 4.000’den fazla arkeolojik alana sahiptir. Yıldızlara eski insanların gözlem yaptığı bu aynı konumda bakma fikri kesinlikle deneyimlenmesi gereken bir durumdur.

yıldız gözlemi : Chaco Culture National Historical Park, New Mexico

İkincisi, San Juan Havzası ışığı bu yerden uzak tutmaktadır. Bu nedenle karanlık sayesinde gökyüzünde yıldızlardan fazlasını görebilme şansına sahip olacaksınız.

Chaco parkı, ünlü Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parklarından bir diğeridir, bu nedenle destansı manzaralar görülmesini sağlamaktadır.

Yıldızları izlemek için kendi başınıza buraya gidebilirsiniz veya ilkbahar ve yaz aylarında oradaki bazı astronomi programlarından yararlanabilirsiniz.

Glacier National Park, Montana

Glacier National Park, ABD’nin Montana eyaletinde, Kanada-Amerika Birleşik Devletleri sınırında yer almaktadır. Park, bir milyon dönümden fazla bir alanı kaplamaktadır. Ayrıca park, dünyanın en karanlık gökyüzünden biridir. Bu nedenle park, yıldızları izleme fırsatı için ideal koşullar sağlamaktadır.

Ek olarak karanlık gökyüzü, parktaki bitki, hayvan yaşamının hayatta kalması ve büyümesi için gerekli olan ekosistemin korunması için elverişlidir.

Glacier National Park, Montana

Yıldız gözlemcilerinin parkı ziyaret etmeleri için ideal zaman, korucuların parkın doğu ve batı taraflarında yıldız gözlemi programları düzenlediği 11 Temmuz’dan itibarendir. Ziyaretçiler, bölgede bulunan güçlü teleskoplar aracılığıyla galaksiler, yıldız kümeleri, gezegenler ve nebula dahil olmak üzere bu nesnelerinin manzarasının keyfini çıkarabilirler.

Buranın Amerika Birleşik Devletleri’nde görüp görebileceğiniz en iyi yıldız gözlem noktalarından biri olması şaşırtıcı değildir!







Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

22 görüntüleme
bottom of page