Wright Kardeşler
Orville Wright ve Wilbur Wright, tarihte ilk motorlu uçak uçuran Amerikalı kardeşlerdir. Wilbur ve Orville Wright kardeşler herhangi bir öğrenim görmemişler, liseden sonra yüksek bir okula da gitmemişlerdir. Fakat uçma alanındaki çalışmalarını yürütürken model uçaklar, uçurtmalar ile yaptıkları yüzlerce deney sayesinde bu konuda kendilerini geliştirmişlerdir.
1892 yılında hem tamir hem satış yaptıkları bir bisikletçi açmışlardır. Deneyleri ile ilgili ilk çalışmalarını da burada yapmışlardır. İlk çalışmalarında kuşların nasıl uçtuğunu anlamak için her türlü kaynağı taramışlardır. İlk uçuşlarını 17 Aralık 1903’te Kuzey Carolina’da Kitty Hawk yakınlarında bir yerde gerçekleştirmişlerdir. Zamanla geliştirdikleri güçlü motorlar sayesinde daha uzun süre havada kalan uçaklar tasarlamayı başarmışlardır.

Alva J. Fisher
1906 yılında ilk elektrik ile çalışan çamaşır makinesini yapmıştır. Bu makinede kirli çamaşırlar metal bir tamburun içine konuluyordu. Tambur elektrik motoru ile döndürülüyor ve çamaşırlar birbirlerinin üzerinden yuvarlanırken yavaş yavaş yıkanıyordu. Zamanla Alva Fisher’in icadından daha iyi olan elektrikli çamaşır makineleri geliştirildi.

Chester Carlson
Carlson elektrostatik üzerinde durdu ve dört yıllık bir çalışmanın sonunda 1938 yılında kserografik kopyayı elde etmeyi başardı. Yani kendisi fotokopinin mucididir. Carlson’ın bu buluşu ileriki yıllarda yazıcı, faks, tarayıcı ve dijital baskı sistemleri gibi ürünlerin de ortaya çıkmasına vesile oldu.
1940 yılında bu buluşunun patentini aldı ancak sonraki yıllarda geliştirmek ve pazarlamak konusunda pek çok problemle karşılaştı. Yirmiden çok şirket tarafından geri çevrildi, bu buluşu yatırım yapmaya değecek kadar önemli bulmadılar. Daha sonra 1947 yılında New Yorklu küçük bir şirket olan “Haloid Company” bugünkü adıyla Xerox Corporation kserografinin ticari haklarını satın aldı ve 11 yıl sonra ilk fotokopi makinesini satışa sundu.

Christopher Latham Sholes
Christopher Sholes, günlerinin çoğunu icat yaparak geçiriyordu. Arkadaşı Carlos Glidden ile bir numaralama makinesi tasarladılar. Sonrasında bu icatlarını harf basma makinesine dönüştürmeye karar verdiler. Bugün kullandığımıza benzeyen bir klavye tasarladılar ancak icatlarından çok para kazanamadıkları için icadı Remington and Sons adlı bir şirkete sattılar. Christopher, ilk daktilo ve Q klavyenin mucididir.

George Eastman
George Eastman, memur olarak çalışırken fotoğrafçılığa merak duymaya başlamıştır. Bir süre sonra basit bir makine üretmeyi başarmıştır. Ucuz ve pratik olan bu kameralar bir anda çok geniş bir kitleye ulaşmıştır. Müşterilerin çok ilgisini çekmiştir. “Sen düğmeye bas, gerisini biz yaparız” sloganı ile Kodak firmasını kurmuştur.

Enoch J. Rector
Rector, 1895 yılında modern sinema kameralarının önemli bir özelliği olan ve filmlerin titremeden uzun süre gösterilmesini sağlayan “latham döngüsü” denen tekniği icat etti. Bu tekniği kullanarak, “The Corbett-Fitzsimmons Fight” adlı 90 dakikalık bir belgesel çekmeyi başardı.

John Fitch
Amerikalı bir saat yapımcısı olan John, 1788 yılında çarklı ve gücünü buhar motorundan alan bir vapur üretmiştir. Ürettiği bu vapur, ilk buharlı vapur örneği oldu. 160 tonluk bir vapuru Fransa’da Saöne Irmağı’nda yüzdürmeyi başarmıştır ancak kömür tüketiminin fazla olması nedeniyle pek rağbet görmemiştir. Bu olaydan sonra ülkesi Amerika’ya dönmüştür ve yaptığı ilk çalışması olan buharlı vapur ilham alınarak yenileri tasarlanmıştır.

Charles Goodyear
Goodyear gençken, babasının hırdavat dükkanının iflas etmesiyle birlikte yeni iş arayışına girişmiştir. 1839’da kauçuğu kükürtle işleyerek lastik yapım yöntemini bulmuştur. Günümüzde kullanılan oto lastiklerin babasıdır. Başlarda icadı hiçbir firma tarafından beğenilmeyip, kabul edilmese de o yılmayıp çalışmaya devam etmiştir. Sonunda patentini alıp istediği noktaya ulaşmıştır.

Frank Heart
15 Mayıs 1929’da New York’ta doğdu ve yine orada yetişti. Heart, internetin öncülü olan ARPANET için ilk bilgisayarı tasarladı. Bu tasarım ona Bilişim (İnternet) Emekçileri Şeref Listesi’ne dahil olma şansını vermiştir. Amerikalı bilgisayar mühendisi Frank Heart 24 Haziran 2018’de bir tür cilt kanserine yenilerek Massachusetts’te 89 yaşında hayata veda etmiştir.

Hiram Berdan
1824 ile 1893 arasında yaşamış olan General Hiram Berdan, Amerikan iç savaşında görev almıştır. Savaşta bulunduğu bölükte göstermiş olduğu keskin nişancılık yeteneği ile tanınmıştır. Askerdeki ününün ardından altını bakırdan ayıran bir makine ve mekanik bir fırın yapmıştır. Bunlarla da yetinmeyip soy ismini verdiği bir tüfek serisi ve keskin nişancı silah aksesuarları icat etmiştir.

Thomas Edison
1847 yılında Ohio’nun Milan kentinde dünyaya geldi. Geniş hayal gücüne sahip, meraklı bir çocukluğu vardı. Sürekli sorular sorduğu için öğretmenleri tarafından okuyamayacağına karar verildi, bir süre okuldan uzaklaştırıldı. Okula tekrar başladığında disleksi hastası olduğu için algı sorunları yaşıyordu, bu yüzden okul yönetimi Edison’u okuldan tamamen uzaklaştırma kararı aldı. Öğretmen olan annesi onun eğitimine evde devam etti ve yakından ilgilendi.
Kimya bilimine çok meraklıydı ve evinin bodrumuna bir laboratuvar kurdu. Elektrik akımı üretmeye ve iletmeye çalışıyordu. Kısa zamanda mors alfabesini öğrendi ve bir telgraf tasarladı. Edison, 1879 yılında bir elektrik ampulü icat etti. 1880’de evde güvenle kullanılabilecek ampuller üreterek tanesini 2,5 dolara satmaya başardı. Edison iki kez evlendi ve altı çocuğu oldu. 1931’de diyabete bağlı bir kriz nedeniyle öldü.

Lee de Forest
180’in üzerinde patent sahibi olan Amerikalı mucit, var olan radyoyu geliştirmiştir. Forest bu buluşunu “Bir Görünmez Gök İmparatorluğu keşfettim. Soyut, ancak granit kadar sağlam.” sözleriyle açıklamıştır. 1906’da geliştirdiği elektron tüpü, elektronik dalını doğurmuştur. Bu teknolojiyle radyo ve televizyon yayınının yanı sıra, birbirine çok uzak yerler arasında telefonla haberleşmeyi olanaklı kılmıştır.

Mary Anderson
Mary Anderson, 1866’da Amerika Birleşik Devletleri sınırında bulunan Alabama’da doğmuştur. Annesi ve kız kardeşi ile birlikte yaşamış, sığır çiftliği işletmeciliği yapmıştır. Bir gün tramvayla New York’a giderken yağan sulu kar yüzünden ön camı temiz tutmak zor olduğu için, sürücünün, aracı açık olan cama bakarak sürdüğünü gördü. Bu olaydan yola çıkarak arabaların camlarını temiz tutması için el ile çalıştırılabilen bir araç yapması için bir tasarımcı tuttu ve bu aracın üretimini yapmak üzere bölgesel bir şirket kurdu. 1903’te cam sileceğinin 17 yıllık patentini aldı. 1922’de, bu aleti standart bir ekipman olarak kullanan ilk araba üretim şirketi Cadillac oldu. Anderson, 1954 yılında 87 yaşında iken hayatını kaybetmiştir.

Kral C. Gillette
1855 yılında Wisconsin’de doğdu ve Chicago’da büyüdü. 1890’lı yıllara kadar birbirinden farklı sektör ve şirketlerde satıcı olarak çalıştı. İçerisinde hep bir şeyler icat etme isteği vardı. Bunu bilen patronu da ona kullan at ürünler icat etmesini söylüyordu. Gillette, patronunun bu önerisine uygun bir ürün için gereken ilhamı, 1895 yılının bir sabahı aynaya bakarken gördüğü yüzünde buldu. Kullanıp atılacak bir tıraş bıçağı için çalışmaya başladı.
O zamana kadar insanlar sadece ustura ile tıraş oluyorlardı ama o ne güvenliydi ne de temiz. Bu yüzden hem cilde zarar vermeyecek hem de kullan at olan hijyenik bir ürün tasarlayacaktı. 1900’lü yılların başında böyle bir bıçağı tasarlayıp üretecek bir makine yapmayı başardı. İlk yıllarda satışlar çok azdı. Kral Gillette, bir sonraki sene daha iyi reklamlar yaparak satışların artmasını sağladı. ABD’nin, 1918 yılında Birinci Dünya Savaşı’na girmesiyle satışları iyice arttı. Jilet tüm dünyada erkek bakımının olmazsa olmazları arasına girdi.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.
#AmerikaveBilim #Amerikanınİcatları #Mucitler #Amerikanınkeşfettikleri #amerika #MaryAnderson #Bilim #GeorgeEastman #WrightKardeşler #AmerikalıMucitler #ThomasEdison #CharlesGoodyear #Keşif