top of page

Amerika’nın Fast Food Sektörü

 Bir Yemek Kültürü Olarak: Amerikan Fast Food Endüstrisi

Fast food sektörü Amerika Birleşik Devletleri’nde 1940’lı yıllarda ortaya çıkmış bir sektördür. İlk ortaya çıktığı yıllarda bugünkünden çok daha farklı bir konsepte sahipti. İnsanlar gidip restoranda oturmak yerine yemeklerini alıp banklarda yemekteydiler. Bugüne nazaran ürün çeşitliliği ise çok daha azdı. Tabii ki restoranların sayısı da çok azdı. Ancak bazı girişimler sonucu fast food restoranlar yavaş yavaş “franchise” olarak açılmaya başladılar. Böylelikle kısa süre içerisinde tüm ülkeye yayıldılar. Yakın bir gelecekte ise dev bir endüstri haline geleceklerdi. Eğer fast food restoranlarının bugünkü haline nasıl geldiğini merak ediyorsanız 2016 yapımı The Founder adlı filmi izlemenizi mutlaka tavsiye ederiz.

Fast food burger

Tüm dünyada olduğu gibi Amerika’da da gıda sektörü ekonomik olarak oldukça büyüktür. Bu sektörün içinde fast food restoranları oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. Sektörde bu kadar büyük pay sahibi olmasının en büyük sebebi ise fast food zincirlerine olan talebin fazlalığıdır. Fast food restoranlara olan talep 2021 yılında neredeyse 300 milyar $’a ulaşmıştır. Böylece önceki yıla oranla %2.4 sektörün büyüdüğü anlamına gelmektedir. Bu kadar büyük bir sektör ise tabi ki hem istihdam hem de ekonomik olarak kazanç anlamında Amerika’nın önemli gelir kapılarındandır. Amerikan halkının bu sektöre olan talebinin bu kadar yüksek olmasının sebeplerinden biri ise tabi ki zamandan tasarruf etmek istemeleridir. Buna ek olarak ürünlerin fiyat olarak uygunluğu da eklenebilir.

Amerika’da fast food menü fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

Fast Food Kültürü Nasıl Bu Kadar Yaygınlaştı?

Fast food çocuk menü

Fast food restoranlar zamanla bir Amerikan kültürü haline gelmiştir. Öyle ki Amerikalı yetişkinlerin %37’si her gün fast food tüketmektedir. Amerikalı çocukların ise üçte biri tüketmektedir. Nüfusun bu büyük yüzdesinin tüketimiyle Amerikan ekonomisinde payı en büyük sektörlerden olmuştur. Yapılan reklam çalışmaları ile de bu tüketim artırılmaya çalışılmaktadır. Özellikle de çocuklar için yapılan reklamlar, çocukları etkileyip onlar üzerinden de yetişkinlerin fast food restoranları tercih etmesini sağlıyorlardı. Ayrıca bazı restoranların çocuklar için oyun parkı kurması da yine çocukları etkilemek için yapılan adımlardan biriydi. Örneğin herhangi zincirin ünlü bir şarkıcı ile çektiği reklam filmleri, onun adını verdikleri menüler ya da çocuk menülerinin yanında hediye olarak verilen oyuncaklar, fast food zincirlerinin tercih edilmesini artıran etkenlerdendir.

Fast Food Restoran Türleri

Fast food taco

Fast food restoran çeşitleri özellikle son yıllarda artmıştır. Öncelerinde McDonalds’, Burger King gibi hamburger restoranları çoğunluktayken yakın zamanlarda açılan Meksika restoranları, Taco dükkânları, Çin restoranları ve diğer kültürlere ait fast food restoranları sayı bakımından artış göstermektedir. Amerikan toplumunun her yıl dışardan göç alması ve oldukça çeşitli bir toplum demografisine sahip olmasıyla beraber farklı kültürlere ait restoranlardaki artış, tahminlere göre artacaktır.

Fast food çin mutfağı

Drive Thru Kültürü

fast food Drive Thru

Türkiye’dekilerin aksine Amerika’daki fast food restoranlar en çok “drive-in” veya “drive-thru” adı verilen sistemle satış yapmaktadır. Bu sistemde müşteriler yemeklerini restoranda oturup yemek yerine arabaları ile alıp arabalarında veya başka bir yerde yemelerine dayalı sistemdir. Yani Amerikalıları fast food restoranlarında oturup yemek yeme gibi bir alışkanlıkları, bazı durumlar haricinde, çok fazla bulunmamaktadır.

Drive Thru’nun Ortaya Çıkışı:

fast food drive-in

Arabada yeme veya araba ile alma alışkanlığı ise 1940’lı yıllardan önce başlamıştır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra arabaların yaygınlaşmasıyla Amerika’da “drive-in” restoranlar açılmaya başlamıştır. Açıldığı yıllarda garsonların patenlerle arabalara servis yaptığı restoranlar vardı. Fast food restoranların açılması ve yaygınlaşması ile bu sistem fast food restoranlara da uyarlandı. Tabi ki fast food için servise ihtiyaç duyulmadığı için insanlar arabaları ile bir pencereye yaklaşarak siparişlerini verip diğer pencereden de siparişlerini teslim alabiliyorlardı. Bu sistem hala yaygın olarak devam etmektedir. Ancak teknolojinin gelişmesiyle artık siparişler internet üzerinden de verilebiliyor ve sipariş teslim alınabiliyor.

Restoran Ürünlerinin Saklanması ve Hazırlanması

Fast food restoranlarında ürünler genellikle önceden pişirilmiş veya dondurulmuş şekilde muhafaza edilmektedir. Örneğin hamburger zincirlerinde patatesler ve hamburger köfteleri dondurulmuş bir şekilde saklanmaktadır. Sipariş verildiği anda köfteler ızgarada pişirilir, patatesler ise fritözde kızartılırlar. Böylelikle taze ve sıcak olarak servis edilirler. Ancak sebzeler hızlı servis açısından önceden yıkanmış ve dilimlenmiş şekilde saklanmaktadırlar. Gazlı veya gazsız içecekler ise saklama alanından tasarruf etmek için konsantre toz veya jel olarak muhafaza edilmektedirler. Diğer restoranlarda farklı ürünler bulunduğu içi saklama koşulları farklı olabilmektedir. Ancak onlar da sipariş öncesinde ürünlerini hazır olarak bulundurmaktadır.

Öğün Seçenekleri

fast food donut

İnsanlar sadece öğlen veya akşam yemekleri için değil aynı zamanda kahvaltı yapmak için de fast food restoranlarını tercih etmektedir. Örneğin çok erken saatte işe giden birinin eğer evde kahvaltı hazırlayacak vakti yoksa McDonalds’ gibi zincirlerden kahvaltısını alabilir ve işe giderken kahvaltı edebilir. Bu zincirler kahve satışı da yaptıkları için çalışanlar kahve aralarında da kahvelerini alabilirler. Diğer bir alternatif olarak da Amerikalıların meşhur atıştırmalıklarından olan “Donut” alıp kahvelerinin yanında afiyetle tüketmektedirler.

Starbucks fast food

İnsanların günlük yaşamdaki yoğunluğu ve zaman problemleri, ihtiyaçlarını daha da hızlı yerine getirmeyi bir zorunluluk haline getirmiştir. İlk öncelikle yemek sektörüyle başlayan bu trend daha sonrasında kahve dükkanlarında da dönüşümü zorunlu kılmıştır. Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden olan Starbucks da fast food restoranları gibi hizmet vermeye başlamıştır. İnsanlar eskiden kahve içmeyi bir dinlenme ve sohbet bahanesi olarak görürken, günümüzde bir kahve dükkânına girip, karton bardakta kahvelerini alıp, işlerine giderken içtikleri bir içecek haline gelmiştir.

Fast Food Sektörünün Getirdiği Zararlar

Fast food restoranlardaki ürünler oldukça sağlıksızdır. Bunun farklı sebepleri vardır. Örneğin pişirilme şekilleri oldukça zararlı olan gıdaları daha da zararlı hale getirmektedir. Patateslerin kızartıldığı yağlar endüstriyel oldukları için kalp hastalıklarının ve obezitenin bir numaralı sebeplerindendir. Diğer bir örnek ise içecekler verilebilir. Oldukça fazla endüstriyel şeker içeren içecekler obeziteye ve diğer birçok hastalığa neden olmaktadır. Tüketimin de bu denli fazla olduğu Amerika’da obezite ile mücadele hat safhadadır. ABD bu sebeplerle obezitede dünyada zirvededir.

Fast Food Zararları

Ancak son yıllarda Amerikan kültürü haline gelen bu sağlıksız beslenme trendi değişmektedir. İnsanlar sağlıkları konusunda daha hassas davranmakta ve yedikleri yiyecekleri daha iyi seçmektedir. Bunun üzerine zincir restoranlar da menülerini bu talep doğrultusunda değiştirmeye çalışmaktadır. Örneğin McDonalds’, Burger King gibi dev şirketler menülerine “vegan” veya “vejeteryan” seçeneklerini de eklemişlerdir. Sağlıklı yemek talebi ise yeni bir zincir ağının kurulmasına da sebep olmuştur. Bu zincirler nispeten daha küçük olsa da sayıları ve onlara olan talep artmaktadır. Yeni zincirlerde de servis oldukça hızlı ve gıda kalitesi daha yüksektir. Bunlara örnek olarak Japon, Çin ve Tayvan mutfağının hızlı servis ile birleştirildiği restoranlar verilebilir.

Fast Food

Franchise

Bir diğer açıdan ise bu sektör kişiler için bir iş modeli oluşturmaktadır. Girişim veya yatırım için seçilen bir zincirle anlaşılabilir ve bir veya fazla restoran sahibi olabilirsiniz. Sabit ve güvenli gelir, marka gücü nedeniyle iyi bir gelir kapısı olduğundan dolayı bu iş modeline talep fazladır. Özellikle uygulama kolaylığı sebebiyle gerek Amerikalı gerekse de yurt dışından gelen yabancı yatırımcıların tercih ettiği iş modelleri arasındadır.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

#McDonalds #fastfood #obesite #drivein #Çinrestoranları #BurgerKing #Franchise #Fastfoodzararları #drivethru

0 görüntüleme
bottom of page