top of page

Amerika’nın İnternet Altyapısı

İnternet ve Tarihi

Bilgiye ulaşmanın dünya tarihi incelendiğinde birçok yolu olmuştur. Özellikle kütüphanelerin kurulması yani yazılı eserlerin basılmasıyla bilgiye ulaşmak geçmiş çağlara göre önemli ölçüde kolaylaşmıştır. Ancak yine de özellikle ulaşılmak istenilen bilgi oldukça spesifik ise ona ulaşmak hatırı sayılır bir süre almaktaydı. Bu durum internetin icadına kadar böyleydi. Aslında internet günümüzde kullandığımızdan çok daha farklı bir amaçla icat edilmiş daha doğrusu oluşturulmuştur.

İlk olarak ağ sayesinde iletişim kuran bilgisayar sistemleri olan askeri ve ticari havayolu sistemleri şeklinde 50’li yılların başlarında kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonrasında Amerikan savunma sistemleri için 60’lı yıllarda geliştirilmeye devam etmiştir. Günümüzdeki haliyle kullanılmaya başlaması ise 60’lı yılların sonu olmuştur. Devam eden yıllarda Amerikan üniversitelerinin de bu projeden yararlanılmasına izin verilmiş ve elektronik posta sistemleri ile popülerliği artmıştır. Sonraki yıllarda günümüzde de kullandığımız internet protokolleri geliştirilmiş ve 1993 yılında da CERN tarafın WWW (World Wide Web) ya da daha açık ifade etmek gerekirse kamusal kullanıma açılmıştır.

İnternet kullanımı o günlerden günümüze dek hızla artmıştır ve hala artmaktadır. Günümüzde temel bir ihtiyaç halini almıştır. İnternet teknolojileri kullanımın artmasından kaynaklı olarak yetersiz kalan altyapılar nedeniyle çok sık güncellenmektedir. Bu sayede de internet erişimi artmaya devam etmektedir. Günümüzde insanlar sadece bilgisayarlar ile değil birçok elektronik cihaz ile internet erişimine sahip olabilmektedirler. İnternet tüketimini artıran ana unsurlardan biri de bu durumdur.

İnternet ve Tarihi

İnternet tüketiminin oldukça fazla olduğu günümüz dünyasında bu ihtiyacı maalesef ki her ülke kaliteli bir şekilde servis edememektedir. Genellikle gelir seviyesinin yüksek olduğu Avrupa ülkeleri, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler en iyi internet hizmeti veren ülkelerdir. İnternet hızları karşılaştırmalarında ve yeni teknolojilerin entegre edilmesinde de yine bu ülkeler üst sıralarda yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri ise internetin çıkış noktası olması dolayısıyla dünyadaki en hızlı internet bağlantılarından, kuvvetli altyapılarından birine sahiptir. Bu yazımızın konusu da Amerika internet hizmetleri ve fiyatlarıdır. Şimdi gelin hep beraber Amerika’daki internet fiyatlarını, servislerini öğrenelim.

Amerika’da İnternet Fiyatları

Amerika’da internet sağlayıcılarının uygulamış oldukları fiyatlar, seçilen internetin bağlantı çeşidine, hızına, bölgeye ve sağlayıcı firmaya göre değişkenlik göstermektedir. Amerika genelinde internet fiyatları ortalama 35-40 dolar civarındadır. Fakat uygun fiyatlı paketler genellikle ihtiyaçları karşılamadığı için genellikle yüksek hızlı ve sınırsız internet kullanımını kapsayan paketler tercih edilmektedir. Bu tarzdaki paketlerin fiyatları ise aylık ortalama 50 dolar civarında olmaktadır.

Bu paketlere ek olarak bazı ücretli kanallar ve abonelikler de eklenebilmektedir. Ek hizmetler fiyatları daha yüksek olan internet planlarında şirket tarafından karşılanırken daha uygun fiyatlı paketlerde genellikle sınırlı kullanım dâhilinde olmaktadır. Ayrıca firmalar evde internet kullanımı için ücretsiz olarak cihaz da göndermektedir. Bu cihazlar genellikle sözleşme süresince müşterinin kullanımındadır. Teknolojinin hızlı gelişimi ile bu cihazların kurulumu da oldukça kolaydır. Amerika’da maddi durumu elverişsiz olan kişiler de internet hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Amerikan devleti tarafından verilen yardımlardan yararlanan düşük gelirli kişiler çok uygun fiyatlara internet hizmeti alabilmektedirler.

Amerika'da İnternet Fiyatları

Altyapı Sistemi

İnternet hızları ise satın alınan planlara göre değişiklik göstermekte ancak gelişen altyapı da internet hızlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nin 2021 yılında uygulamaya aldığı bir kararla mevcut internet altyapısını geliştirmek ve internet hızını iyileştirmek için planlar yapılmıştır. Planlar dâhilinde Amerika’nın kırsal bölgeleri de dahil internet altyapısını güçlendirmek ve halihazırda kullanılan altyapıyı fiber optik kablo teknolojisi ile değiştirmek gibi çalışmalar bulunmaktadır. Fiber optik teknolojisinin yaygınlaşması ile internet dağıtım sektöründeki rekabetin de artması sebebiyle fiyatlar da düşürülecektir.

Amerika’da internet fiyatları bağlantı çeşitlerine göre de değişmektedir. Örneğin kablolu bağlantısı 50 dolar civarında olabilirken fiber internet bağlantısı yaklaşık 60 dolar civarındadır. Ancak fiyatlar ortalama 55 dolar civarındadır. Yalnızca son yıllarda SpaceX firmasının devrim niteliğindeki internet hizmeti fiyat olarak oldukça pahalıdır. Starlink adı verilen bu sistemde internet dağıtımı dünya yörüngesine yerleştirilmiş küçük uydular aracılığıyla yapılmaktadır. İnternet hızının diğer firmalardan oldukça hızlı olduğu bu sistem diğerlerinden daha hızlı olması ile birlikte oldukça da pahalıdır. Sistemin kurulumu 500 dolar ve hizmet bedelinin de aylık 100 dolar olduğunu hesaba katarsak maliyeti oldukça fazladır. Ancak yine de bu yenilikçi sistemi kullananların sayısı Amerika’da oldukça fazladır.

Altyapı Sistemi Ve İnternet

Maalesef bulunduğunuz bölgeye göre internet planınızı yapmanız gerekmektedir. Amerika’daki büyük şehirlerde genellikle birçok internet sağlayıcısı hizmet verse de kırsal kesimlerde bazen bir veya iki firma hizmet vermektedir. Bu durumda da seçenek çok az olmaktadır. Bazı yerlerde ise özellikle apartman sitelerinde hâlihazırda anlaşılmış firmalar bulunmaktadır ve bu durumda da tek seçenek bulunmaktadır. Bu nedenle çevredeki internet sağlayıcıları ve planları iyi araştırılmalıdır.

İnternet Hizmeti Sözleşmeleri

Amerika’da bir internet planı almak için ise en uygun yöntem yıllık sözleşme yapmak olacaktır. Böylelikle yıllık fatura yaklaşık iki ya da üç aylık faturanın toplamı kadar uyguna gelebilmektedir. Hatta yılın bazı zamanları farklı cihaz kampanyaları yapan firmalar ile anlaşılarak cep telefonu ve akıllı saat gibi ürünler de ücretsiz veya çok uygun fiyatlara alınabilir. Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz gibi Netflix, abc, AMC, Apple TV+ ve hulu gibi internet yayıncılarının aylık, üç aylık, altı aylık ve hatta yıllık abonelikleri ücretsiz olarak alınabilmektedir.

İnternet Hizmeti Sözleşmeleri

Mobil internet fiyatları ise bireysel, aile ve kurumsal olarak ayrılmaktadır. Hatta bunlara ek olarak bir de Türkiye’de pek görmediğimiz ön ödemeli hatlar bulunmaktadır. Bu ön ödemeli hatları kontörlü hatlara benzetebiliriz ve bu hatlar genellikle süreli olmaktadır. Sözleşmeli planlar ise yine firmaya, hizmete ve internet hızlarına göre değişiklik göstermektedir. Fiyatlar genellikle 20 dolar civarından başlayıp 100 dolara kadar çıkmaktadır. Ancak ortalama ihtiyacı karşılayacak bir mobil plan genellikle 30 ile 60 dolar arasındadır.

İnternet genel olarak limitsiz olsa da çok uygun fiyatlı tarifelerde limitli internet kullanımı mevcuttur. Amerika’daki bir diğer alışık olmadığımız şey ise plana dâhil değil ise internet paylaşımı yapmak ücretlidir. Genellikle orta fiyatlı veya yüksek fiyatlı planlara hız sınırı veya limitli kullanım ile dâhil edilse de uygun fiyatlı tarifelerde internet paylaşımı ücretlendirilmektedir.

Mobil Tarifeler ile Cihaz Almak

Amerika’da mobil tarifeler ile birlikte telefon veya cihaz almak oldukça uygun olduğundan dolayı genellikle yeni sözleşme yapan kişiler yeni telefon almayı da tercih etmektedirler. Örneğin son model bir telefonu nakit olarak bin dolara alabilecekken tarifeye ek olarak ve sözleşme süresine de bağlı olarak ayda on, yirmi veya otuz dolar ödeyerek sahip olabilirsiniz. Bunun dışında hali hazırda bir sözleşme mükellefi olanlar da firmalarının kampanyalarından yararlanarak akıllı telefon, tablet veya akıllı saatleri çok uygun fiyatlara alabilmektedirler.

Amerika Birleşik Devletleri’nde genel olarak internet hızlarından ve servislerinden bahsettik. Son olarak bu hizmetlerin bedeline ek olarak vergiler de eklenmektedir. Amerika’daki genel olarak vergiler düşük olduğundan dolayı bu çok fazla bir masraf olmayacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki her eyaletin vergi oranı farklı olduğu için fiyatlar da eyaletten eyalete hatta şehirden şehre değişiklik gösterebilmektedir. Her firma olmasa da bazı firmalar ekipman ve kurulum bedeli talep edebilirler. Fiyatları uygun hale getirebilecek bir diğer yöntem de otomatik ödeme talimatı oluşturmaktır. Bunu genelde her firma yapmaktadır. Otomatik ödeme talimatı ile faturalar yaklaşık %10 civarında ucuzlayabilmektedir.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

#ücretsizabonelikler #Starlink #Amerikaninternetaltyapısı #worldwideweb #önödemelihatlar #fiberoptikkabloteknolojisi #internethızı #yıllıkinternetsözleşmesi

0 görüntüleme
bottom of page