top of page

Apollo Programı Her Şeyin Başlangıcı Oldu

Başkan John F. Kennedy’nin ABD’yi on yıl içinde aya ayak basmaya teşvik eden 1962 konuşması, inovatif bir sıçramayı harekete geçirdi. Sadece yedi yıl içinde Amerika, uzay teknolojisinde Sovyetler Birliği’ni geçerek ay yüzeyine ABD bayrağını dikme başarısına ulaştı. Eski araştırmacı muhabir ve medya yöneticisi Basil Hero, Apollo programının modern teknoloji ekosisteminin başlangıcı olduğunu söylüyor.

Aya İnişin Maliyeti Pahalıya Patladı

Hero, verdiği röportajda, “[Apollo] olmasaydı, bilgisayar devriminin bu kadar hızlı ve aynı yörüngede gerçekleşeceğini düşünmüyorum” dedi. Bu durum Apollo programı olmasaydı “Ekstra 10 veya 20 yıl süreceğini” belirtti.

NASA’nın Apollo programı, tarihteki ilk “moonshot (ay fotoğrafı)” idi. Ve başarısına yol açan unsurlar, ne pahasına olursa olsun, istikrarsız yönetim yapıları ve derin finansmandı.

Apollo İniş Maliyeti Pahalıya Patladı

Kennedy, ilk aya inişin yaklaşık 7 milyar ila 9 milyar dolara mal olacağını önceden tahmin etmişti. Ancak James E. Webb, 1961’de NASA‘nın yöneticisi olduğunda yaptığı ilk şey, Kennedy’ye bu miktarı ikiye katına çıkarmasını söylemek oldu. Hero, The Mission of a Lifetime’da bu, “yüksek teknolojili bir girişimi finanse eden herhangi bir risk sermayedarının anlayacağı bir hareketti.” şeklinde yazdı.

Şirketler Artık Çalışanlarına Daha Çok Güveniyor

Hero, girişimcilerin yaptığı en yaygın hatanın şirketlerini ucuza kurabilecekleri konusunda ısrar etmeleri olduğunu söyledi.

Kongre, her yıl büyük meblağda çekler yazan Apollo programının mali destekçisiydi ve her yıl bu konu hakkında büyük incelemeler yazdı. Hero, kitabında, uzay ajansının en iyi ve en parlak kişileri işe almaya gücünün yetebilmesi için 1962’de NASA’ya “üst düzey” maaşlar teklif etme yetkisi bile verdi.

Ancak NASA, insanları 10 yıldan daha kısa bir sürede aya göndermek isteseydi, bürokratik bir rejim olarak yavaş hareket etmezdi.

George Mueller Yeni Bir Devir Başlattı

George Mueller Yeni Bir Devir Başlattı

George Mueller’ı 1963’te NASA’nın insanlı uzay uçuşu programını yönetmek için Bell Labs gibi araştırma gruplarında prestijli bir kariyere sahip oldu. Uzay ajansının tarih ofisi, onu “önemli bir dizi yönetim değişikliği başlatan” ve “akıllı, ileri görüşlü bir lider” olarak tanımlıyor.

Hero, Mueller’in “flat organization (düz bir organizasyon)” yapısı yarattığını söyledi. Orta yönetimi kesti ve “ön cephedeki mühendislerin endişelerini doğrudan NASA’nın en üst düzey çalışanlarına iletebilmelerini sağladı”.  Güvenlik endişeleri dile getirildiyse veya bir fikir işe yaramadıysa, karar alıcılar dinledi ve hızla rotayı değiştirdi.

Şirketler Artık Çalışanlarına Daha Çok Güveniyor

Hero, “Bu sektörde deneyimi az olan insanlara gerçekten güvendiler ve mühendisler bundan fayda sağladı” dedi.

Bugün, California’nın Facebook’tan Google’a kadar uzanan yeni şirketler ve teknoloji devleri topluluğu, hala aynı yönetim tekniğini kullanmaya ant içiyor.

Netflix (NFLX), geniş çapta etkili iş yeri kültürü manifestosunda “Amacımız, insanları yönetmekten çok onlara ilham vermektir” diyor ve ekliyor “Ekiplerimizin Netflix için en iyi olacağını düşündükleri şeyi yapacaklarına güveniyoruz – onlara kararlarını desteklemek için çok fazla özgün alan, güç ve bilgi veriyoruz.”

Görevleri Genç Vizyonerler Üstleniyor

Apollo yöneticileri ayrıca, Silikon Vadisi’nin örnek aldığı bir hareket olan ve farklı düşünen genç beyinlere, eşi benzeri görülmemiş görevler üstlenmek için genç vizyonerleri getirmekte hiçbir sorun yaşamadılar.

Örneğin Houston, Texas’taki Görev Kontrol, öncüsü olmayan bir operasyondu ve kimse onu nasıl yürüteceğini bilmiyordu. Bu yüzden menajeri Christopher Kraft, bir sürü hırslı 20’li yaşlarda kişileri  getirdi. Hero, Apollo 11’in aya inişi sırasında Görev Kontrol çalışanlarının ortalama yaşının sadece 26 olduğunu belirtiyor.

Bazı Teknoloji Devleri Apollo Efsanesini Örnek Alıyor

Fizikçi Michio Kaku, 2011 tarihinde basılmış bir kitabında, bilgi işlem gücü açısından modern bir cep telefonunun tüm Apollo uzay aracını geride bırakabileceğini yazdı.

Apollo’yu takip eden dijital devrim tesadüf değildi. Hero, Microsoft’tan Bill Gates ve Apple’dan Steve Jobs’un NASA’nın Apollo döneminde tasarladığı bilgi işlem teknolojisini geliştirdiğini söyledi.

Günümüzün haber başlıklarına hâkim olan teknoloji devlerinden bazıları, NASA ve Apollo’yu ilham kaynağı olarak görüyor ve birkaçının da Apollo benzeri hırsları var.

Bazı Teknoloji Devleri Apollo Efsanesini Örnek Alıyor

Elon Musk Mars Hedefinde Kararlı

Paypal’dan (PYPL) bir servet kazanan ve şimdi Tesla (TSLA) ve SpaceX’i yöneten Elon Musk, insanları Mars’a götürebilecek bir roketle derin uzay keşif teknolojilerini canlandırma hedefini durmaksızın devam edeceğini ve bu yolda asla pes etmeyeceğini açıkladı.

Elon Musk Mars Hedefinde Kararlı

Jeff Bezos İlham Kaynağı Apollo

Amazon’un (AMZN) arkasındaki Jeff Bezos, sayısız röportajda ve halka açık konuşmalarda aya inişini bir ilham kaynağı olarak gündeme getirdi. İnsanları aya geri döndürmede etkili olmayı uman kendi uzay girişimi Blue Origin’i kişisel olarak finanse ediyor.

Jeff Bezos İlham Kaynağı Apollo

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

#jeffbezosuzay #elonmuskapollo #apollouzay #jeffbezosapollo #silikonvadisi #uzaynas #apollouzayabd

0 görüntüleme
bottom of page