Nike spor ayakkabı, Adidas eşofman, Crocs terlik, Polo gömlek veya Canada Goose parka gibi markalar ve ürünlerini mi satın almak istiyorsunuz?
Bu günlerde bu marka ürünleri kendi mağazalarından veya web sitelerinden bulup satın almaya çalışmaktan ziyade küçük işletmelerden bu ürünü satın alma şansı daha yüksek olabilir. Bu büyük markalar ve diğer en iyi ayakkabı ve giyim markalarının tümü, ürünlerini taşıyan dış perakendecilerin sayısını azaltıyor. Müşterilerinin doğrudan kendi mağazalarından satın alma konusunda yoğunlaştırıyor. Bunun yanı sıra bu markalar sınırlı toptan satış ortakları grubundan müşterilerin satın almalarını sağlamaya yönelik çabalarını da arttırıyor.
Perakende uzmanlarına göre, bu köklü değişim, müşterilerin önde gelen markaları satın almak için daha az yer bulması anlamına geliyor. Ayrıca perakende uzmanlarına göre bu değişim, perakendecilerin artık çok aranan ayakkabı ve kıyafetleri raflarında stoklayamayacakları anlamına geliyor.

Markaların müşterilere doğrudan satış yapması daha fazla para kazanmalarına, ürün fiyatlarını kontrol etmelerine ve ürünlerini mağaza vitrinlerinde tam olarak istedikleri şekilde sergilemelerine olanak tanıyacak. Ayrıca, markaların, marka imajlarını ve fiyatlandırma güçlerini zayıflatabilecek şekilde etiketlerinin çok fazla indirim yapmasını da önleyebilir.
Crocs CEO’su Andrew Rees nisan ayında yaptığı bir analist çağrısında, “Özellikle iyi hizmet seviyelerine veya mağaza içi standartlara sahip olmayan farklılaşmamış, küçük oyuncularla daha az ilgileniyoruz” dedi.

Markaların Arz ve Talep İlişkisi
Markalar, toptan satışta daha az ürün sunarak işlerinin yüksek talep ve kısıtlı arz gibi en iyi noktasına ulaşabilirler.
Mağazaların diğer perakendecilerden geri çekilme stratejileri elbette Covid-19 pandemisinden çok önce başladı. Fakat son iki yılda bu durum hızlandı. Aslında markalar, özellikle online olmak üzere kendi kanalları aracılığıyla doğrudan büyüme planlarını hızlandırmak için pandemiyi bir araç olarak kullandı. Örneğin, pandeminin başlangıcında mağazalar kapatıldı ve markalar müşterileri online alışveriş yapmaya zorlamak dışında başka çareleri yoktu.

Mağazalar yeniden açılınca müşteriler yeni giysiler, ayakkabılar almaya başlayınca arz ve talep arasında büyük bir uyumsuzluk oluştu. Markaların perakendecilere gönderecek fazladan ürünleri varsa da ellerinde çok az ürün vardı. Bu nedenle mağazalar, kendi mağazalarına ve web sitelerine stok sağlamaya öncelik verdiler.
Markalar Perakendecilere Ürün Yollamaktan Vazgeçti
Under Armour (UA), Ralph Lauren (RL) ve diğerleri, indirimli mağazalara örneğin T.J. Maxx gibi mağazalara ürün göndermekten vazgeçti. Bu markaların birinci önceliği ellerinde fazla ürün kaldığında T.J. Maxx gibi mağazalara ürün yollamaktı.

Bazı Markalar Amazon’da Satış Yapmaya Sıcak Bakmıyor
Under Armour, Adidas ve Crocs gibi bazıları Amazon’a satış yapıyor, fakat Canada Goose ve Ralph Lauren Amazon online pazarından uzak duruyor. Bu markalardan bazıları müşteri memnuniyeti üzerinde kontrol sahibi olamayacakları endişesiyle Amazon’da satış yapmaktan çekiniyor.

Nike, 2019 yılında Amazon’da satışını durdurdu. Bunun nedeni ise pandemi ile birlikte Nike’ın online satışları %30 arttı . Bu nedenle artık Amazona ihtiyacı kalmadı.
Nike, DSW ve Zappos’tan Ayrıldı
Büyük markalar arasında Nike, satış yaptığı geleneksel perakendecileri azaltacağını ve doğrudan tüketiciye yönelik işini büyütmeye odaklanacağını ilk bildiren markalardan biriydi.

Nike 2017’de kaynaklarını, pazarlamasını ve en iyi ürünlerini Foot Locker (FL) ve Dick’s Sporting Goods (DKS) dahil olmak üzere yalnızca 40 perakende ortağına odaklayacağını söyledi.
Raporlara göre Nike, o zamandan beri birçok bağımsız ayakkabı mağazası ve küçük zincirin yanı sıra Urban Outfitters (URBN), Dillard’s (DDS) ve Zappos gibi daha büyük isimlerle de bağlarını kopardı.
Büyük Markalar Nike’ın İzinde İlerliyor
Adidas ve Under Armor gibi rakipler, kendi toptan satış bağlantılarını sınırlayarak Nike’ın liderliğini takip etti.
Nike aynı zamanda DSW’nin en büyük spor malzemeleri tedarikçisidir ve şirketin 2020’deki satışlarının yaklaşık %7’sini oluşturdu. Geçen ay, DSW’nin ana şirketi Designer Brands (DBI), Nike’ın son ürünlerini şirkete sevk ettiğini söyledi. DSW bunları mağazalarda ve internette sattıktan sonra Nike ürünleri raflarından tamamen kalkacak.

CEO Roger Rawlins, geçen ay bir analist görüşmesinde yaptığı açıklamada, DSW’nin diğer spor markalarının satışlarını artırarak Nike’ın yerini alabileceğine inandığını söyledi.
Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.
#markalarıntoptansatışstratejisi #RalphLaurenAmazondanuzakduruyor #Nikemağazasatışı #nikeperakendecileriazaltıyor #nikeürünyollamadı #underarmourürünyollamadı #UnderArmorTJMaxxeürünyollamıyor #RalphLaurenTJMaxxeürünyollamıyor #underarmourstok #nikemağazastok #markalarınstoksıkıntısı