top of page

Biden’dan Enerji Piyasalarına Müdahale

Başkan Joe Biden, enerji piyasalarına son on yılın en büyük müdahalesini şimdiden başlattı.

Haftalardır Demokratlar, Biden’a ABD petrol şirketlerinin denizaşırı petrol sevkiyatını yasaklayarak stratejik petrol rezervlerini serbest bırakmaktan daha da ileri gitmesi için çağrıda bulunuyorlar. Partisindeki milletvekillerinin baskısına rağmen, Biden şimdiye kadar petrol ihracatını yasaklamak gibi aşırı bir adım atmaktan kaçındı.

Amerikan Petrol Enstitüsü CEO’su Mike Sommers, güçlü petrol ve gaz ticaret grubunun, Beyaz Saray yetkililerini bu fikirden vazgeçirmek için Demokratları arkasına almak da dahil olmak üzere, ihracat yasağı riskini “kesinlikle” ciddiye aldığını söyledi.

“Elimizden Gelen Her şeyi Yapıyoruz”

Sommers Washington’daki ofisinde yaptığı bir röportajda, “Tüm güçlerimizi bir araya getiriyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz,” dedi. Sommers, ihracat yasağının yalnızca benzin pompasındaki fiyatları artırarak ABD’li sürücülerin aleyhine dönmeyeceği konusunda uyardı. Aynı zamanda yabancı üreticilerin gelirlerini ve pazar paylarını artırarak yardımcı olacağı konusunda uyardı. API CEO’su, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e atıfta bulunarak bu durum “OPEC ve Putin’e bir hediye olur” dedi.

Dünyada Petrol Krizi

Geçen ay, yaklaşık bir düzine Kongre Demokratı, Biden’ı ihracat yasağını araştırarak yüksek benzin fiyatlarını ele almaya çağırdı. Milletvekilleri Biden’a yazdığı bir mektupta, “ABD ham petrol ihracatına yönelik bir yasak, yerel arzı artıracak ve Amerikan aileleri için fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacaktır” dedi.

Sommers, ihracat yasağının benzin fiyatlarının düşmesine değil yükselmesine neden olacağını öne sürerek tam tersini yaptı. Petrolün küresel olarak ticareti yapılan bir emtia olduğuna ve dünya pazarının günde 3 milyon varil ABD ihracatına dayandığına dikkat çekti.

Sommers, “Bu, dünya çapında bir petrol şokuna yol açacaktır.” dedi.

Petrol fiyatları düştüğü için Beyaz Saray’a petrol ihracatını yasaklama baskısı azaldı.

Kasım ortasında 85 dolarla çıktıktan sonra, ABD petrol fiyatları son zamanlarda varil başına 65 doların altına düştü.

enerji krizi

Satışlar, ABD, Çin ve diğer ülkeler tarafından stratejik rezervlerin koordineli olarak serbest bırakılması beklentisiyle başladı. Fiyatlar, Omicron varyantının enerji talebini azaltacağı korkusuyla daha da düştü.

Enerji İhracatı Yasağı Neden Mantıklı Gelmiyor?

Tabii ki, API petrol ihracatında bağımsız bir ses değil. ExxonMobil (XOM) ve Chevron (CVX) dahil olmak üzere API üyelerinin gelirlerine katkıda bulunan petrol ihracatını korumak ticaret grubunun finansal çıkarlarına bağlıdır.

Birden fazla endüstri uzmanı, ABD petrol ihracatını yasaklamanın ABD petrol fiyatlarını (piyasada West Texas Intermediate olarak bilinir) aşağı çekeceğini dile getirdi. Aynı zamanda küresel ölçüt olan Brent ham petrolünün fiyatını artıracağını söyledi. Ve bu bir sorun çünkü benzin WTI’dan değil Brent üzerinden fiyatlandırılıyor.

Dünya petrol piyasası kabaca 3 milyon varil arza (normalde ABD’den denizaşırı ülkelerden sevk edilen variller) erişimi kaybedeceğinden, Brent fiyatları muhtemelen daha da yükselecektir.

En büyük sorun, Amerika Birleşik Devletleri’nin kendi başına bir ada olmamasıdır. Körfez kıyısındaki onlarca yıllık rafineriler, yalnızca denizaşırı petrolden daha hafif olma eğiliminde olan ABD kaya petrolüne güvenemez. Benzin, dizel ve jet yakıtı üretmek için bu rafineriler tipik olarak şeyl (kaya gazı) ile Kanada, Meksika, Orta Doğu ve başka yerlerden ithal edilen ağır varilleri karıştırıyor.

Kısa Vadeli Enerji Krizi

Ancak API patronu, ticaret grubunun Beyaz Saray’a bunun “gerçekten çok kötü bir fikir” olduğunu söylemek için Kongre’deki Demokratlarla hala çalıştığını söyledi.

Ayrıca Sommers, Rusya ile Ukrayna arasında askeri bir çatışma riski de dahil olmak üzere ulusal güvenlik etkilerine dikkat çekti.

“Bu, dünyadan geri çekilmemiz gereken tam tersi zamandır” dedi.

Biden’ın Stratejik Petrol Rezervini kullanma kararının etkisi sorulduğunda, Sommers, salınımı “kovadaki bir düşüş” olarak nitelendirdi. Dolayısıyla uzun vadeli etkiyi küçümsedi. Ayrıca Biden yönetiminin 50 milyon varil salımı ABD tarihinin en büyüğüdür. 

doğalgaz enerji krizi

Petrol piyasası, SPR’nin yayımlanmasında “kısa vadeli bir düşüş” görse de, Sommers, geri gelen talep ve arz kısıtlamalarının “yüksek fiyatlar görmeye devam edeceğimizi” gösterdiğini savundu.

Doğalgaza Zam Şoku

Amerikalılar ayrıca, kısmen doğal gaz fiyatlarındaki ani artış nedeniyle, daha yüksek ev ısıtma maliyetleriyle boğuşuyorlar. ABD Enerji Bilgi İdaresi’ne göre, esas olarak doğal gazla ısınan ABD’li haneler geçen kışa göre ortalama %30 daha fazla harcama yapacak.

enerji ihracat krizi

Bu durum bazı milletvekillerini Beyaz Saray’ı harekete geçmeye çağırdı. Senatör Elizabeth Warren, geçen ay doğal gaz üreticilerine, yurtiçinde fiyatların yüksek olduğu bir zamanda denizaşırı ülkelere rekor miktarda doğal gaz göndermeleri çağrısında bulunan mektuplar yazdı.

Warren, “Bu kurumsal açgözlülük affedilemez,” diye yazdı. Ve de “enerji şirketi yöneticilerini ve yatırımcılarını zenginleştiren ve Amerikalı aileleri faturaları ödemekte zorlayan hileli bir sistemin sonuçlarını temsil ediyor” dedi.

İhracat Yasağı Riski

Grubu Cheniere ve diğer sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatçılarını temsil eden Sommers, doğal gaz ihracat yasağı riskinden “kaygı duyduğunu” söyledi.

Avrupa ve Asya’daki ABD müttefiklerinin ABD LNG’sini satın almak için uzun vadeli sözleşmeleri olduğunu söyledi. Bu ihracatın yasaklanmasının onları enerji için Çin ve Rusya’ya dönmeye zorlayacağına dikkat çekti.

Sommers, “Dünyadaki konumumuzu mahvetmenin gerçekten iyi bir yolu. Yüksek enerji maliyetlerinin olduğu bir zamanda bu sözleşmeleri ihlal etmektir ” dedi.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

#amerikadagündem #petrol #bidenpetrol #amerika #abdgazkrizi #zam #enerjiihracatı #kriz #ithalat #doğalgaz #bidenpetrolmüdahale #bidenabdbenzin #gündem #abdgalonbenzinfiyatı #abddoğalgaz #bidenenerjimüdahale #bidenenerji #biden #abdbenzinkrizi #abdgazfiyatı #abdbenzinfiyatı #petrolfiyatları

0 görüntüleme
bottom of page