top of page

Green Card Hakkında Her Şey

Green Card Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?

Uzun yıllardır bir artış eğilimi olan Amerika’ya göç dalgası her yıl artan bir taleple ilerlemektedir. Bunun nedenlerinden birkaçı ise Amerika’daki iş ve yaşam fırsatlarıdır. Bunlara ek olarak eğitim amacıyla da göç etmek isteyenlerin sayısı oldukça fazladır. Bunlara ek olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin neredeyse her alanda uyguladığı, stratejik alanlar hariç, çeşitlilik politikası da göç talebini artırmaktaki en büyük etkenlerden biridir.  Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmenin ise birkaç farklı yolu bulunmaktadır. Amerika’da göçmen olmak için bir yatırım yapabilirsiniz, iş bulup çalışabilirsiniz, resmi yollarla iltica edebilirsiniz, evlenebilirsiniz ya da en çok başvurulan yollardan biri olan “Green Card” alabilirsiniz. Bu yazımızda Green Card hakkında bilgiler vereceğiz. Şimdi gelin birlikte Green Card nedir ve nasıl alınır öğrenelim.

Green Card Alma Yolları

Green Card almak için birkaç farklı yol vardır. Bu yollar:

  1. Aile üyesi tarafından sponsorluk

  2. İstihdam

  3. Büyük yatırım (en az $900.000)

  4. DV Lottery (çekiliş)

  5. Sığınmacı olarak

Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Dairesi, 1933’te Çalışma Bakanlığı’nın bir alt kurumu olarak kuruldu ve 1940’ta Vatandaşlık Yasası ile birlikte Adalet Bakanlığı’na taşındı. 40’lı yıllarda “Daimi İkamet” kartının ilk örneklerinden olan, 1924 Göç Yasası uyarınca arka yüzünde “Perm.Res” (daimi ikamet) yazan “Yabancı Kayıt Makbuz Kartıydı”.

Green Card, Amerika Birleşik Devletleri’nde resmi olarak daimi ikamet iznine sahip olduğunuzun bir göstergesidir. Bu kart sahipleri Amerika’da kalıcı olarak yaşayabilir, çalışabilir ve kendi işini kurabilir. Başvuru için ise gerekli kriterlere sahip olunmalıdır. Gerekli şartlara sahipseniz Amerika Büyükelçiliği’ne başvurabilirsiniz. Daha önce bahsettiğimiz iş, akrabalık ve sığınmacılığın dışında olan çekilişe ise yıllın belirli zamanlarında gerekli soruları cevaplamak ve pasaport sahibi olmak şartlarıyla başvurabilirsiniz.

Green Card Başvuru Süreci

Başvuru süreci, başvurunun kategorisine, başvuru yapılan ülkeye, ekonomik duruma ve daha birçok etkene bağlı olarak değişmektedir. Bazı başvuru tiplerinin sonuçlanması birkaç yıl bile alabilir. Amerika’da göçmen olarak yaşamak isteyen biri üç adımdan geçmelidir. Bu üç adımdan ilki göçmen dilekçesidir. İlk olarak USCIS uygun bir akraba, işveren veya yatırımcı vizesi gibi nadir durumlarda başvuru sahibinin kendisi tarafından dilekçesini onaylar. Eğer bir kardeş başvuruyorsa, başvuranla aynı ebeveynlere sahip olması gerekmektedir.

Bir diğer adım ise göçmen vize uygunluğudur. Bu adımda, başvuru yapan kişi birinci derecede bir akrabaya sahip değilse, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ulusal Vize Merkezi aracılığıyla göçmen vize numarasına sahip olması gerekmektedir. USCIS dilekçeyi onaylamış olsa bile vize numarası hemen alınamayabilir. Çünkü göçmen vize numaralarının sayısı her yıl Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası’nda belirlenen kotalarla sınırlıdır. Herhangi bir Amerikan vatandaşının yakın akrabası olan göçmenler bu kotalara tabi değildir ve bir sonraki adıma beklemeden geçebilir.

Green Card Başvuru Süreci

Sonraki adım ise göçmenlik vize kararıdır. Bu adımda ise bir göçmen vize numarası mevcut olduğunda, başvuran kişi ya mevcut statülerini kalıcı ikamet statüsüne çevirmek için USCIS’ başvurmalı ya da en yakın Amerikan konsolosluğunda bir göçmen vizesi için başvuruda bulunmalıdır. Bu adımda yapılması gerekenlerden bir diğeri de statü değişikliğidir.

Statü Değişikliği

Statü değişikliği, göçmen kişi Amerika Birleşik Devletleri’ndeyken ve yasal olarak Amerika’ya girdiğinde yapılır. Amerikan vatandaşlarının yakın akrabaları dışında, göçmen kişinin de statü değişikliği başvurusunda bulunduğu sırada yasal statüde olması gerekmektedir. Vize numaraları güncel olan birinci dereceden akrabalar ve diğer akraba kategorileri için dilekçe ile aynı anda statü değişikliği de yapılabilir. Başvuru sahibinin geçmişine yönelik suç kontrolü ve isim kontrolleri için parmak izi dâhil olmak üzere bir dizi arka plan kontrolü yapılır ve USCIS başvuru hakkında bir karar verir.

Başvuru sahibi statü değişikliğinin kabul süreci içerisinde Amerika’da yasal olarak kalma izni bitmişse bile izin verilmektedir. Ancak başvuru kabulü onaylanana kadar ülkeyi terk etmemelidir. Aksi takdirde başvuru iptal edilecektir. Ancak seyahat zorunluluğunun oluştuğu durumlarda seyahat iznine başvurarak seyahat edilebilir.

Başvuranın çalışma izninin (vizesinin) süresinin dolmasına veya geçersiz hale gelmesine ilişkin potansiyel bir risk varsa, örneğin çalışanların işveren ve vize sponsoru tarafından işten çıkarılması veya başvuru sahibi Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmaya başlamak istiyorsa, statü değişikliği başvurusuyla ilgili kararı bekliyorsa, İstihdam Yetki Belgelerini (EAD olarak da adlandırılır) almak ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yasal olarak çalışmaya devam edebilmek, başlayabilmek için I-765 formunu doldurabilir. Bazı durumlarda ise K-1 vizesinden evliliğe dayalı bir düzenleme ise, başvuru sahibi ile bir USCIS ofisinde görüşülmektedir. Bu durumda her iki eşle USCIS tarafından görüşme yapılmaktadır. Eğer başvuru onaylanırsa başvuru sahibi Yasal Daimi İkamet statüsü alınır ve green card başvuru sahibinin posta adresine gönderilir.

Green Card Alma Yolları

Konsolosluk İşlemleri

Konsoloslukta yapılan işlemler ise genellikle başvuru yapan kişinin Amerika dışında bulunması durumunda yapılmaktadır. Başvuranın nerede olduğu fark etmeksizin yine de göçmen vizesi dilekçesinin önce doldurulması sonrasında ise onaylanması gerekmektedir. Göçmen vize başvurusu yapan kişi kendi ülkesindeki konsolosluktan veya büyükelçilikten randevu alabilir. Eğer başvuru onaylanırsa göçmenlik vize durumu konsolosluk veya büyükelçilik çalışanı tarafından değerlendirilir. Vizesini alan kişi ABD’ye göçmen olarak girme hakkını elde etmektedir.

Aile Sponsorluğu

Aile sponsorluğunda yapılan green card başvurularında akrabalar için başvuru yapılabilecek yakınlık dereceleri ve yakınların şartları belirlenmiştir. Bu yakınlardan ve yirmi bir yaşının altındaki bekâr çocuklar için başvuru yapılabilir. Eğer Amerikan vatandaşı kişi yirmi bir yaşının üstünde ise ebeveynleri için başvuru yapabilir. Yirmi bir yaşının üstündeki bekâr çocuklar için başvuru yapılabilir. Evli erkek ve kız çocuklar için başvuru yapılabilir. Eğer Amerikan vatandaşı olan kişi yirmi bir yaşının üstünde ise erkek ve kız kardeşleri için başvuru yapabilir.

Amerikan vatandaşlığı bulunmayan ancak daimi ikamet izni bulunan kişiler de aile fertleri için green card başvurusunda bulunabilir. Ancak bu aile fertlerinin listesi Amerikan vatandaşı olan kişilerin aile fertleri listesine göre daha kısadır. Green card sahibi kişiler, eşleri ve yirmi bir yaşının altındaki ve üstündeki bekâr çocukları için green card başvurusunda bulunabilir. Ayrıca aile üyeleri için yapılan başvurularda herhangi bir başvuru tarihi bulunmamakla birlikte bekleme süresi de bulunmamaktadır. Belgeleri doldurup başvuruyu yapmak yeterlidir.

Amerikan vatandaşı olmayan kişilerle evli olan green card sahipleri, eşlerini ve reşit olmayan çocuklarını yasal olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne birlikte yaşamaları için getirebilirler ancak öncelik tarihlerinin gelmelerini beklemeleri gerekmektedir. Green card sahibinin Amerika vatandaşı olmayan eşi, ABD’ye girmeden önce Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından göçmen vizesinin onaylanmasını beklemelidir. Bu vizelerin sayısındaki sınırlama nedeniyle, göçmen vizesinin onaylanması için bekleme süresi aylar veya yıllar olabilir.

Geçici olarak başka vize almayan eş, ABD’de yasal olarak bulunamaz. Green card sahipleri bir başka seçenek olarak Amerikan vatandaşı olmayı bekleyebilir ve ancak vatandaş olduktan sonra eşine ve çocuklarına sponsor olabilir. Çünkü daimi ikamet izni sponsorluğu süreci Amerikan vatandaşları için çok daha hızlı ilerlemektedir.

Green Card sponsorluk

İşveren Sponsorluğu

İşveren sponsorluğunda başvurulan green card için süreç neredeyse aile sponsorluğunda yapılan başvuru ile aynıdır. Aynı olan kısımlar doldurulan belgeler, bekleme süreleri gibi sürecin parçalarıdır. Ancak farklılıklar alınacak daimi ikamet izninin türünden kaynaklanmaktadır. Öncelikle başvuru sahibi ya da daha doğrusu işveren sponsor olduğu kişiye ihtiyacı olduğunu kanıtlamalıdır. İşveren sponsor olduğu kişinin yapacağı spesifik işi yapabilecek asgari düzeyde nitelikli Amerikan vatandaşının veya yasal çalışma izni sahiplerinin olmadığını ve işe alacağı kişinin maaşını ödeyebileceğini kanıtlamalıdır.

Green card alacak kişi ise Amerika’da çalışacağı işte yetkin olduğunu, sertifika, diploma veya herhangi bir yetkinlik belgesi ile kanıtlamak zorundadır. Sponsor olunan kişi ve sponsor bu gereklilikleri yerine getirdikten sonra belirli çalışma vizesine başvurabilirler. Başvuru sonrasında ise doldurulan evrakların ve başvuru sahibinin geçmişe yönelik suç kontrolleri yapılır ve belgeleri değerlendirilir.

Green Card Çekilişi

Amerika Birleşik Devletleri’nde yasal olarak daimi ikamet izni alabilmek için en çok bilinen ve tercih edilen yöntem ise green card çekilişidir. Her yıl, green card çekilişi olarak da bilinen Çeşitlilik Vizesi (DV) programı aracılığıyla, Amerika Birleşik Devletleri’ne göç oranlarının düşük olduğu ülkelerde doğan kişilere yaklaşık 50.000 göçmen vizesi verilmektedir. Başvuru sahipleri, vatandaşlığa göre değil, yalnızca yükümlü oldukları ülkeye göre hak kazanabilirler. Bu çekiliş kapsamında seçilen herkese daimi ikamet için başvuru fırsatı verilmektedir. Ayrıca başvuru sahiplerinin eşleri ve yirmi bir yaşından küçük bekar çocukları için de başvuruda bulunabilirler.

Başvuru yapan kişiye daimi ikamet izni verilirse, kazanan kişi ve eğer varsa ailesi pasaportlarındaki vizeyi, herhangi bir ABD’ye giriş yapıldıktan altı ay sonra aktive edilmesi gereken bir vize türüdür. Hak sahibi halihazırda Amerika’da ise statü değişikliği yapılabilir. Yeni göçmen olan kişi, Amerika Birleşik Devletleri’ne yasal olarak kabul edildiğinin kanıtı olarak vize üzerinde bir damga alır ve kişi artık ABD’de kalıcı olarak yaşama ve çalışma hakkına sahiptir. Son olarak green card’ın aslı birkaç ay içinde posta yolu ile iletilmektedir.

Green Card ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

Çekiliş Başvurusu

Green card çekilişine başvurmak için bazı gereklilikler olsa da sanılanın aksine çekiliş başvurunuzu kendi başınıza da yapabilirsiniz. Başvuru için mutlaka başvuru yaptığınız tarihte geçerli olan bir pasaporta ihtiyacınız vardır. Başvuru sahibinin en az on sekiz yaşında ve lise mezunu olması istenmektedir. Eğer kişi lise mezunu değilse son beş yıl içinde en az iki yıl uzmanlık gerektiren bir işte çalıştığını belgelemesi gerekmektedir. Başvuruda kullanılacak fotoğraf istenen ölçülerde ve özelliklerde olmalıdır.

Başvuran kişinin herhangi bir gelir seviyesi üstünde veya altında olması gerekmemektedir. Başvuru sahibinin İngilizce yeterliliği istenmemektedir. Bunları bilerek resmi web sayfası üzerinden başvuru yapılabilmektedir. Başvuru için herhangi bir aracı kuruma ihtiyaç yoktur. Başvuru tamamlandıktan sonra verilen onay numarası kaybedilmemelidir. Çekiliş sonuçlandığında kazanan adaylara herhangi bir bilgilendirme postası gönderilmediğinden dolayı başvuran kişiler kendileri sonuçları kontrol etmelidir. Kazanan kişiler başvuru dosyasında belirtilen evraklarla birlikte konsoloslukta mülakata alınmaktadırlar. Eğer beklentiler karşılanırsa Green Card almaya hak kazanılır.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

679 görüntüleme
bottom of page