Amerika’da Pilotluk
Gün geçtikçe dünya küçülmekte ve bir yerlere gitmek kolaylaşmaktadır. Gitmenin hayal bile edilemediği yerler günümüzde birkaç saatlik uçuş mesafesindedir. Havacılık sektörünün gelişmesi ve pilotluk eğitimlerinin artmasıyla birçok sektör gelişmiştir ki bunlara, en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizm de dâhildir. Neredeyse otobüs seferleri kadar sık yapılan uçuş seferleri dünyayı birbirine bağlamış durumdadır.
Özellikle e-ticaretin bu denli geliştiği dönemlerde, internet üzerinden sipariş verilen ürünler birkaç gün içinde teslim edilmektedir. Dünyayı birbirine bağlayan havacılık sektörünün ise kilit taşlarından biri ise pilotlardır. Havacılık sektörünün her yıl daha da gelişmesi, yeni açılan havalimanları ve eklenen yeni seferler havacılık şirketlerinde önemli derecede pilot açığı oluşturmaktadır. Tüm dünyada ise bu açığı kapatabilmek için ciddi çalışmalar yapılmaktadır.
Gerek Türkiye’de gerekse Amerika gibi dünya devi ülkelerde pilotaj ve sivil havacılık eğitimi verilen kurumların sayısı artırılmaktadır. Böylelikle açığın kapatılması ve oldukça yüksek olan eğitim maliyetlerinin düşürülmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda birçok şirket pilot alımı yaparken belirlediği şartları esnetmiştir. Amerika ise birçok ülkeye göre pilotlar için daha avantajlıdır. Bu nedenle pilotların çalışmak için en çok tercih ettiği ve pilot adaylarının da eğitim için en çok tercih ettiği ülke Amerika Birleşik Devletleri’dir. Bu yazımızda da Amerika’da pilot nasıl olunur ve pilotluk nasıl yapılır bunlardan bahsedeceğiz.

Gereken Şartlar
Öncelikle pilotluk için eğitim öncesinde aranan belli başlı şartlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki lise diplomasıdır. Pilot adayının mutlaka lise mezunu olması gereklidir ancak kaptan pilot olma hedefi bulunanların lisans diploması olması beklenmektedir. Bir diğer şart dil yeterliliğidir. Çoğu meslekte olduğu gibi pilotlukta da İngilizce temel dildir ve çoğu eğitim, el kitapları ve diğer konuşmalar İngilizce dilindedir. Dil yeterliliğinin kanıtlanması için TOEFL veya IELTS gibi sınavlardan belirli bir not şartı istenmektedir. Matematik ve fizik bilgisi ise pilot adaylarının teorik eğitimlerinde onlara büyük rahatlık sağlayacaktır.
Bunların haricinde en temel gereklilik ise uçuşa elverişli sağlık raporlarıdır. Medical Test Class 1 sağlık sertifikası alınmalıdır ve bu sertifika 1 yıl boyunca geçerlidir. Muayenede ölçümü yapılan ve kabul edilen sağlık verileri, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) standartlarına göre onaylanmaktadır. Muayene, göz, psikiyatri, dahiliye ve kulak-burun-boğaz alanlarını kapsamaktadır. Aynı zamanda adayın cinsiyetine bağlı olarak boy şartları da bulunmaktadır.
Amerika’da Pilotluk Avantajları
Amerika’da pilotluk eğitimi almak ve pilot olarak çalışmak için birden çok neden bulunmaktadır. Amerikan eğitim kurumlarının yüksek eğitim kalitesi bunların başında gelmektedir. Eğitimin süresi ise Türkiye’deki gibi birkaç yıl yerine 6-8 ay arasında sürmektedir. Amerikan kurumlarının sağladığı çift lisans avantajı ise öğrencinin mezun olduktan sonra birçok farklı amaçla pilotluk yapabilmesine olanak tanımaktadır. Amerika’daki ticari havaalanlarının Türkiye ve Avrupa’dakilerin aksine eğitim uçuşlarına açık olması öğrencilerin pratik eğitiminde büyük rol oynamaktadır. Uluslararası uçuş tecrübesinin eğitim döneminde öğrenciye kazandırılması da öğrencilerin mezun olduktan daha avantajlı ve tecrübeli olmalarını sağlamaktadır.
Amerika’da pilotluk ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

Pilot Lisansları
PPL (Hususi Pilot Lisansı)
Pilot olmak isteyenlerin alabileceği birkaç farklı lisans türü bulunmaktadır. Bunlardan nispeten en kolayı sayılabilecek olan lisans ise PPL yani Hususi Pilot Lisansıdır. Bu lisansı alan pilotlar ticari amaçla değil özel amaçla uçma yetkisine sahiptirler. Küçük hacimdeki uçaklarla belirli bir irtifa ve rota üzerinde hareket sınırları bulunmaktadır. Bu lisans türü Amerika Birleşik Devletleri’nde 35-40 saatlik uçuş eğitimi içermektedir. Bu lisans ile helikopter kullanımına da izin verilmektedir. Helikopter için lisansa eklenen eğitimler ile PPL(H) lisansı alınabilir.
Çok motorlu veya çok pilotlu uçaklarda uçma, gece uçuşu veya alet uçuşu yapma ya da maddi kazanç amacıyla uçuş yapabilmek için PPL lisansına ek olarak başka lisanslar alınması gerekmektedir. PPL lisansının alınabilmesi için kurs boyunca en az 45 saat uçuş, solo veya çift kumanda dahil, en az 10 saat solo ve en az 25 saat çift kumanda, en az bir havaalanları arası solo uçuş, yapılacak 7 sınavın her birinden en az %75 başarılı olmak ve son olarak uçuş testini geçmesi gerekmektedir. PPL sahibi pilotların yolcu taşımasına izin verilmektedir ancak yolculardan ücret talep edemez. Her uçuş öncesinde yolcular temel emniyet ve acil durum yönergeleri konusunda pilot tarafından bilgilendirilmelidir.
CPL (Ticari Pilot Lisansı)
Pilot adaylarının alabileceği bir diğer lisans türü de CPL yani Ticari Pilot Lisansıdır. B lisansa sahip pilotlar ticari amaçlı uçuş yapmaya elverişli koşullara sahip ve uçuş izni olan kişilerdir. Bu uçuşlardan pilotlar PPL aksine para kazanabilmektedirler. CPL için gerekli şartlar ve ayrıcalıklıklar Uluslararası Sivil Havacılık Kurumu (ICAO) tarafından belirlenmekle birlikte ülkeler bazı konularda kendi özel şartlarına sahip olabilmektedir. CPL lisansına sahip pilotlar uçuş eğitimlerinde çok motorlu uçaklar kullanmakta ve uçakların aerodinamiği, performansı konusunda bilgi almaktadır. Ayrıca ME eğitimleri süresince çok motorlu uçakların iniş, kalkış ve yaklaşma teknikleri hakkında bilgi ve tecrübe kazanmaktadırlar.
İyi derecede İngilizce bilmek, PPL sahibi olmak, gerekli uçuş saatini tamamlamış olmak, en az 300 deniz mili havaalanları arası uçuş yapmış olmak, sağlık muayenesinden ve sınavlardan başarıyla geçmiş olmak ICAO’nun CPL alabilmek için belirlemiş olduğu şartlardandır. CPL adaylarının almış olduğu teorik eğitimler ve bu eğitimler sonunda girmiş oldukları sınavlarda havacılık yasası, seyrüsefer, genel uçak bilgisi, operasyonel prosedürler, uçuş performansı ve planlaması, uçuş prensipleri, insan performansı ve limitleri, VFR, iletişim uçuş usulleri ve meteoroloji konularından sorumlu tutulmaktadırlar. Bu sınavlardan başarı ile geçmiş kişiler CPL almaya hak kazanmaktadırlar.

Pilotlukta bir başka önemli konu da IR (Instrument Rating) yani Alet uçuşudur. Alet uçuşu, görerek uçuş (VFR) ile alakalı bir kavramdır. VFR, görsel referanslar dikkate alınarak uçağın kontrolünün ve seyrüseferinin gerçekleştirildiği durumdur. Eğer şartlar VFR’ye müsait olmadığı durumlarda IR gerçekleştirilir. Uçuş şartları sadece meteorolojik olarak değerlendirilmez. Uçaklar arası ayrım ve uçuş emniyeti açısından bazı hava sahalarında uçuşların bir kısmı veya tamamı IR olarak yapılmak zorundadır.
Amerika’da Pilotluk Eğitimi Almak
Amerika’da pilotluk eğitimi almak ve sonrasında pilot olarak çalışmak birçok açıdan avantajlıdır. Amerika’da alınacak eğitimin en büyük avantajı kesinlikle iyi derecede İngilizce yetkinliğine sahip olmak olacaktır. Havacılıkta ana dil olarak sayılan İngilizceyi, ana dil olarak kullanıldığı Amerika’da öğrenmek şüphesiz daha iyi bir öğrenim fırsatı sunacaktır. Eğitmenlerle, kule görevlileri ile ve diğer personeller ile İngilizce konuşmak teknik İngilizcenin gelişmesine önemli katkı sunacaktır.
Kısa sürede alınan eğitimler ile ticari pilotluk lisansı kısa sürede alınabilir. Eğitim süresince diğer ülkelere göre daha fazla uçuş yapılarak daha fazla tecrübe kazanılabilir. Meydanlar arası uçuş ile diğer meydanlarla ve ticari uçaklarla iletişime geçilerek tecrübe edinilebilir. Mezuniyetten sonra şirketlere yapılan iş görüşmelerinde bu tecrübeler oldukça faydalı olacaktır. Uçuşların daha donanımlı uçaklarda yapılması da pilot adayının kazanacağı bir başka önemli tecrübedir.

Alınan kaliteli eğitimin ardından pilotlar oldukça ayrıcalıklı bir meslek yaşamına adım atmaktadırlar. Yıllık ortalama maaşları asgari ücretin yaklaşık beş katı kadardır ve 130.000$’ın üstüne kadar çıkmaktadır. Bu yüksek maaşlar havayolları pilotları, yardımcı pilotlar ve uçuş mühendisleri için 2020 yılında ortalama 160.000$’ın üstündeydi.
Ticari pilotların ortalama maaşı ise aynı tarihlerde ortalama 93.000$ olarak ölçülmüştür. Çalışma saatleri ise pilot ihtiyacına göre ve pilotların isteklerine göre değişmekte ve oldukça değişken olabilmektedir. Ancak bu değişken çalışma saatleri, pilotların zihinsel ve fiziksel sağlıklarını da değerlendirilerek hazırlanmaktadır. Amerika’da artan pilot açığıyla birlikte pilot olmak isteyenler için ve başka ülkelerden Amerika’ya gitmek isteyenler için sayısız fırsatlar ortaya çıkmaktadır.
Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.
#IRUçuşu #Amerikadapilotolmak #VRFşartları #ICAO #CPLLisansı #MEdicalTestClass1sertifikası #PPLLisansı #afrikaomicronvirüsü #HususiPilotLisansı