top of page

Meslek Serisi:ABD’de Yazılım Mühendisliği

Teknoloji’nin Başkenti Amerika’da Yazılım Mühendisi Olmak

Yaşadığımız çağ tam anlamıyla teknoloji çağıdır. İş hayatından günlük hayatımıza hatta hobilerimize kadar teknoloji hâkimiyeti bulunmaktadır. İş hayatımızda yardımcı olarak kullandığımız teknolojik ürünler veya günlük yaşantımızdaki teknolojik ürünler artık içinde bulunduğumuz çağın bir gerçeğidir. Aklımıza gelen veya gelmeyen her alanda teknolojinin getirmiş olduğu ürünler kullanılmaktadır. Son zamanlarda ise kullandığımız teknolojinin bir üst seviye ürünleri söz konusu duruma gelmektedir. Yapay zekâ, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi kavramlar yavaş yavaş günlük hayatımıza girmeye başlamaktadır. Bu da yazılım sektörünün günden güne büyümesinin bir işaretidir.

Aslında bu süreç yeni yeni duyulsa da 2000’li yılların başından bu yana gelişmekte olan alanlardır. Bu kavramların asıl anlamları ise bizim yön verdiğimiz teknolojinin artık kendi kendine gelişmesidir. Yani bu teknolojiler ile birlikte yüz ve obje tanıma, tahmin modelleri ya da kar-zarar analizleri bilgisayarlar tarafından en az hata ile yapılmaktadır ve gelecekte de daha birçok işlem yapılabilecektir. Bu teknolojilerin kullanımı ile birlikte iş hayatı ve günlük yaşam çok daha kolay hale gelmesi amaçlanmaktadır. Hayatlarımıza kısmen yeni girmiş diyebileceğimiz bu teknolojileri elbette geliştiren birileri bulunmaktadır. Bahsettiğimiz her bir teknoloji aslında aynı zamanda bir yazılım ürünüdür. Bu yazılımlar da yazılım mühendisleri tarafından geliştirilmektedir. Aslında geleceğe yön veren kişiler yazılım mühendisleri de diyebiliriz.

Bu meslek son yıllarda üniversitelerde de oldukça popüler bir meslek halini almaya başlamıştır. Bölümler her zaman yazılım mühendisliği olarak adlandırılmasa da bu geniş dünyada birçok alt dal bulunduğundan dolayı bu alt dallar üzerinden lisans, yüksek lisans veya doktora gibi programlar bulunmaktadır. İşverenler de yazılım alanında istihdam ararken genellikle daha özelleşmiş konular üzerine ilanlarını vermektedirler. Bu meslek tüm dünyada popüler olmasına rağmen teknolojinin merkezi Amerika’da hem iş potansiyeli hem de verilen eğitimler açısından çok daha popülerdir. Bu yazımızda ise Amerika’da yazılım mühendisi nasıl olunur, yazılım mühendisleri neler yapar, yazılım mühendislerinin çalışma ortamları ve günlük yaşamları nasıldır bunları inceleyeceğiz.

Teknoloji'nin Başkenti Amerika’da Yazılım Mühendisi Olmak

Yazılım Eğitimi

Günümüz dünyasında pek çok bilgi internet üzerinden edinilebilmektedir. Hatta bu çevrimiçi eğitimler öylesine gelişmiştir ki kişileri meslek sahibi dahi yapabilmektedirler. İsteyenler internet üzerinden başvurdukları programlar aracılığı ile diploma sahibi olma imkânına sahiptirler. Yazılım geliştiricisi olmak için üniversite diploması, günümüz şartlarında zorunlu değildir. Amerika’daki pek çok işveren şirketler de yayınladığı ilanlarda üniversite diplomasından genellikle bahsetmez. Bu nedenle yazılım sektörüne merakı olan kişilerin veya hali hazırda kendini yazılım alanında geliştiren kişilerin bu sektörde iş bulup para kazanabilmeleri için üniversiteye gitmelerine gerek yoktur.

Bu sektörde genellikle yazılımcıların almış olduğu sertifika, diploma ya da benzeri derecelerden çok yapmış oldukları projeler değerlendirilmektedir. Kişiler yazılım sektörünün pek çok farklı alanında çalışmış ya da çalışıyor olabilir. Başvurdukları işler için hazırlayacakları özgeçmişlerinde, başvurdukları sektörle ilgili ya da o sektöre yakın yapmış oldukları projelerden bahsetmeleri yeterlidir. Bunu da yazılı olabildiği gibi son yıllarda popüler olan profesyonel network uygulaması LinkedIn üzerinden veya genellikle yazılımcıların CV olarak kullandığı GitHub gibi servisleri kullanarak da projelerinden bahsedebilirler. Amerika’daki birçok işveren kişi, daha önceden geliştirmiş olduğu projeler üzerinden değerlendirme yapmaktadır.

Yazılım Eğitimi

Yazılım Sektöründe İstihdam

Amerika’da yazılım alanında yetkili bir kişi birçok sektörde iş bulabilmektedir. Bu sektörlerin başında genellikle teknoloji ya da teknolojinin alt dalları gelse de giyim, gıda ve kozmetik gibi birçok sektör yazılım uzmanları istihdam etmektedir. Silikon Vadisi’nde bulunan teknoloji devleri ve diğer start-up şirketler yazılımcıların en çok istihdam edildiği şirketlerdir. Teknoloji devlerinden olan Apple ve Google gibi şirketler neredeyse her yazılımcının çalışmayı hayal ettiği şirketlerdir. Çalışanlarına verdikleri yüksek maaşın yanında onlara tanıdıkları sosyal haklar ve manevi değer ile bu şirketler çalışanları oldukça memnun etmektedirler. Bu sebeple de iş ilanlarına talep çok fazladır. Ancak bu tarz şirketlerde yükselmek pek de kolay değildir.

Yeni girişimlerde ise yapılacak iş çok daha fazladır ve yükselmek de bir o kadar kolaydır. Yazılımcılar bir şirkette maaşlı olarak çalışabilecekleri gibi eğer sağlam temellere sahip fikirlere sahiplerse kendi girişimciliklerini kullanıp kendi firmalarını da kurabilirler. Bu tarz girişimler Amerika’da özellikle de teknolojinin kalbi Silikon Vadisi’nde yatırımcılar tarafından desteklenmektedir.

Yazılım Sektöründe İstihdam

Yazılım çok geniş bir alan olduğundan dolayı iş fırsatları da bir o kadar geniştir. Özellikle Amerika gibi fırsatlar ülkesi olan bir yerde çok yüksek maaşlar olmasa da yazılım alanında iş bulmak çok kolaydır. Daha önce bahsettiğimiz büyük şirketler genellikle deneyimli yazılımcıları almayı tercih etmektedirler. Bazı pozisyonlar için tecrübesiz kişileri yetiştirmek için alsalar da bu çok nadirdir. Yeni mezunlar veya daha doğru bir tabirle tecrübesiz kişiler daha küçük firmalarda küçük işlerde çalışarak tecrübe kazanabilirler. Edindikleri tecrübeler ile biraz daha büyük firmalara geçerek tecrübelerini artırabilirler.

Yazılımcılar için önemli olan bir diğer konu ise uzmanlaştıkları konulardır. Şirketler genellikle her konuda başlangıç seviye hâkimiyeti olan kişilerden çok belirli konularda uzmanlığı olan kişileri tercih etmektedirler. Uzmanlık konusunun yanında hâkimiyet edinilmiş alanlar da elbette yazılımcının elini güçlendirecektir ancak bir konuda uzmanlaşmış olması çok daha önemlidir.

Amerika’da yazılım kariyeri hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

Bir Alt Dalda Uzman Seviyesinde Olmak

Yazılım sektörünün genişliğinden dolayı çalışma alanları ve iş potansiyelleri de oldukça geniştir. İş alanının farklılığı yazılımcıların çalışma ortamlarını ve maaşlarını da etkilemektedir. Elbette her meslekte olduğu gibi yazılım ve alt dallarında da kişinin tecrübesi ile maaşı doğru orantılı olarak artmaktadır. Ancak çalışılan sektör ya da yazılım alanı da maaşlar üzerinde oldukça etkilidir. Örneğin son yıllarda sadece teknoloji firmaları değil birçok sektörden firmaların karlarını artırmak için önem verdiği alanlardan biri olan veri bilimi üzerine çalışan ve uzmanlaşmış olan bir yazılımcı ile internet programcılığı üzerine çalışan ve uzmanlaşmış bir yazılımcının çalışma ortamları ve alacakları maaşlar oldukça farklı olacaktır. Yazılımcıların çalışabilecekleri alanlar aslında anlatmakla bitmez. Günlük hayatın her alanında kendilerine iş bulabilir ya da kendileri bu işleri yaratabilirler.

Bir Alt Dalda Uzman Seviyesinde Olmak

Çevrim İçi Çalışma Modeli

Yazılımcıların özellikle son yıllarda benimsediği iş modellerinden biri de çevrim içi çalışma modelidir. Bu model şirketlerde çevrimiçi olarak çalışan yazılımcılardan daha farklıdır. Şirketlerde tam zamanlı olarak bir çalışma modeli kurulu iken bu evden çalışma modelinde yazılımcılar istedikleri zaman istedikleri yerden istedikleri kadar çalışabilirler. Bu tarz işler genellikle proje bazlı işlerdir ve proje başına para ödenmektedir. Genellikle yarı zamanlı ya da tam anlamıyla esnek çalışma saatleri ile ilerleyen bu model yazılımcılar için bir ek gelir olarak görülmektedir. Ancak bazı işler bir ek gelir gibi değil de kişinin ana işi gibi olabilmektedir. Bu işlerin getirileri çok olduğu gibi diğer küçük işlere kıyasla daha çok mesai gerektirmektedir.

Bu tarz küçük işlere örnek olarak web sitesi tasarımı (front-end veya back-end) verilebilir ancak sitenin büyüklüğüne göre iş ve dolayısıyla gelir de artabilir. Veri analistliği, oyun geliştiriciliği ya da yazılım geliştiriciliği de freelance çalışma modelinde yapılabilecek işlerdendir. Bu tarz iş ilanları internette oldukça fazladır. Freelance olarak yapılabilecek işler için verilen ilanların yayınlandığı birçok internet sitesi bulunmaktadır. Bu tarz sitelerde yazılımcı kendinde ve projelerinden bahsederek verilen iş ilanlarına tekliflerde bulunabilir sonrasında işveren bu teklifi kabul ederse yazılımcı işe başlayabilir. Yazılımcının ne zaman para alacağı ise siteden siteye ya da işten işe göre değişiklik göstermektedir.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

#çevrimiçiçalışma #teknoloji #verianalistliği #GitHub #yazılımsektörgenişliği #yazılımgeliştiriciliği #Amerikadayazılımcılık #silikonvadisi

117 görüntüleme
bottom of page