top of page

NASA,ISS’nin Uzay Görevini Sona Erdiriyor

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu 2030’un sonuna kadar çalıştıracak. Sonrasında ise Pasifik Okyanusu’nun Nemo Noktası olarak bilinen uzak bir bölüme düşürülecek.

2000 yılında başlatılan uzay laboratuvarı , 19 farklı ülkeden 200’den fazla astronotla birlikte Dünya’nın 227 deniz mili üzerinde yörüngede döndü.

NASA, ticari olarak işletilen uzay platformlarının, işbirliği ve bilimsel araştırma için  ISS’nin yerini alacağını söyledi.

Nemo Noktası Bir Uzay Mezarlığı

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu Geçiş Raporu’nda planını  Nemo Noktası (Point Nemo) olarak da bilinen Güney Pasifik Okyanusunda ıssız bir alana düşmesi olduğunu söyledi. Rapora göre, bütçe tahmininin yörüngeden çıkmanın Ocak 2031’de gerçekleşeceğini varsaydığını belirtti.

Nemo Noktası okyanusta karadan en uzak nokta ve diğer birçok uzay aracı için sulu bir mezar görevi görmekte.

Nemo Noktası Bir Uzay Mezarlığı

Bölge, Yeni Zelanda’nın doğu kıyısından yaklaşık 3.000 mil uzakta ve Antarktika’nın 2.000 mil kuzeyinde yer almakta. ABD, Rusya, Japonya ve Avrupa ülkeleri gibi uzayda yolculuk yapan ulusların 1971’den bu yana 263’ten fazla uzay enkazı içerdiği tahmin ediliyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu, En Üretken 10 Yılına Giriyor

Bir rapora göre NASA, ISS’yi “Mars transit görevi için analog” olarak kullanmak da dahil olmak üzere önümüzdeki on yıl için hedeflerini söyledi.

Robyn Gatens, NASA Genel Merkezi’ndeki Uluslararası Uzay İstasyonu direktörü olarak görev yapmakta ve yaptığı açıklamada, “ISS, mikro yerçekiminde yeni bir devrim başlangıcı yarattı. ISS bir bilimsel platform olarak üçüncü ve en üretken on yılına giriyor” dedi.

Uluslararası Uzay İstasyonu, En Üretken 10 Yılına Giriyor

Gatens,“Bu üçüncü on yıl, derin uzay araştırmalarını desteklemek için keşif ve insan araştırma teknolojilerini doğrulamak, insanlığa tıbbi ve çevresel faydalar sağlamaya devam etmek ve Dünya’da ticari bir geleceğe alan hazırlamak için başarılı küresel ortaklığımıza dayanan sonuçlardan biridir. ” dedi.

“Bunu takip edecek ticari uzay destinasyonlarına geçişi planlarken, 2030 yılına kadar uzay istasyonundan bu getirileri en üst düzeye çıkarmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

Uzay İstasyonu Birçok Yeniliğe Öncü Olmuştur

İstasyon birçok bilimsel ilke ev sahipliği yapmıştır. Uzay istasyonunda 3D olarak basılan ilk öğe 2014 yılında meydana geldi. NASA astronotu Kate Rubins, 2016 yılında ilk kez uzayda DNA dizilimi yaptı. Ayrıca, Bose-Einstein yoğuşması maddenin beşinci halidir ve bu uzayda üretildi.

Astronotlar, uzayda yeşil yapraklıları ve marul gibi salata maddelerini nasıl yetiştireceklerini öğrendiler. 2015 yılında astronotlar uzayda yetiştirilen ilk salatayı örneklendi. Şimdi uzay istasyonda turp ve biber bile yetiştiriyorlar. Bu durum gelecekte astronotların uzun süreli uzay görevlerinde kendi yiyeceklerini yetiştirmelerine yardımcı olabilir.

Çin ve Rusya Kendi İstasyonunu Yapacak

Çin astronotları uzun süredir ISS’den dışlanıyordu. Çin’in planlanan uzay istasyonunun ilk modülünü geçen yıl başlattı. Çin uzay istasyonu, ISS kadar büyük olmasa da bu yılın sonuna kadar tam olarak faaliyete geçmesi bekleniyor.

Rusya, 2025’te ISS projesinden ayrılacağını ve 2030’da fırlatılabilecek kendi uzay istasyonunu inşa etmeyi planladığını söyledi.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

#NemoNoktauzaymezarlığı #UluslararasıUzayİstasyonudüşürülecek #NASAISSyerinialacak #nasaiss #ISSNemoNoktasınadüşecek #nasa

1 görüntüleme
bottom of page