Başkan Joe Biden yaptığı açıklamada, ABD birliklerini “yakın dönemde” Doğu Avrupa’daki NATO müttefiklerine taşıyacağını açıkladı. ABD’nin Rusya-Ukrayna sınırındaki tırmanışına verdiği yanıtta yeni bir aşamaya işaret etti ve ABD yetkilileri bunun yakında bir işgale yol açabileceğinden korktular.
Doğu Avrupa’ ya 8500 kadar ABD Askeri Desteği
Askerlerin taşınması için bir zaman çizelgesi sorulduğunda Biden gazetecilere verdiği yanıtta, “Yakın vadede ABD birliklerini NATO ülkelerindeki Doğu Avrupa’ya taşıyacağım,” dedi ve Ukrayna’daki durumla ilgili herhangi bir güncellemesi olmadığını da sözlerine ekledi

Bir Pentagon sözcüsüne göre, “tıbbi destek, havacılık desteği, lojistik destek” ve “savaş düzeni” içeren birimler de dahil olmak üzere, Doğu Avrupa’ya görevlendirilmeye hazırlanmak için bu hafta başlarında 8500 kadar ABD askeri yüksek alarma geçirildi.
Rusya’nın Ukrayna İşgali Durumunda Korkunç Sonuçlar Olacak
Biden’ın yorumları, ABD’nin en üst düzey askeri generali olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ülke için “korkunç” olacağı ve Rusya Devlet Başkanı’na ısrar ettiği gibi birçok insanın ölümüne yol açacağı konusunda uyarmasından saatler sonra geldi. Vladimir Putin bunun üzerine diplomatik bir yol seçecek.

Milley, Pentagon basın brifinginde, “Düzenli olan güçlerin türü göz önüne alındığında Ukrayna’ya serbest bırakılırsa, çok önemli olurdu ve önemli miktarda can kaybına yol açardı,” dedi ve “Yoğun kentsel alanlarda, yollarda vb. bunun nasıl görünebileceğini hayal edebilirsiniz. Korkunç olurdu. Ve bu gerekli değil. Burada diplomatik bir sonucun gidilecek yol olduğunu düşünüyoruz.” diye ekledi.
Milley,”Ukrayna genelinde çok sayıda insan ve oldukça yoğun nüfus merkezleri var. Ve eğer savaş mümkün olan bir ölçekte ve kapsamda patlak verirse, sivil nüfus çok büyük zarar görecektir,” dedi.
Milley’nin sözleri, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’den gelen mesajın tam tersi. Zelensky Biden ile telefonda görüştü. Bu görüşmede iki lider Rusya’nın oluşturduğu tehdidin aciliyeti konusunda anlaşamadı. Zelensky Ukrayna’da yaptığı konuşmada paniğe yol açma ve ülke ekonomisini istikrarsızlaştırma riski taşıdığı konusundaki görüşünü yineledi.
Zelensky gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yarın savaş var diyorlar. Bu panik demektir,” dedi.
Fakat Milley, Rusya’nın eylemlerinin önceki gerginliklerden “farklı hissettirdiğini” düşündüğünü söyledi. “Bu, güçlerin toplanmasında ölçek ve kapsam olarak son olaylarda gördüğümüz her şeyden daha büyüktür, bence bu büyüklükte bir şey görmek için Soğuk Savaş günlerine uzun bir süre geri dönmeniz gerekecek” dedi.
‘Tüm Bu Yaşanan Rusya-Ukrayna Krizi Putin Tarafından Tasarlandı’
Milley, Ukrayna ordusunun savaş yeteneklerinin 2014’ten bu yana geliştiğini, “ancak kendilerini özellikle Rusya’nın şu anda kitleselleştirdiği büyüklükteki bir işgal kuvvetine karşı savunmak için ek yardıma ihtiyaçları olduğunu” belirtti.
Yine de Milley, “Rusya, Ukrayna’yı işgal etmeyi seçerse, kayıplar veya diğer önemli etkiler açısından maliyetsiz olmayacak” dedi.

Milley, ABD’nin “Rusya’ya saldırmak” için herhangi bir yere “saldırı kuvvetleri” yerleştirme amacında olmadığını belirtti. Rusya ile Ukrayna arasındaki mevcut durumun “tamamen Rusya ve Başkan Putin tarafından tasarlandığını” da sözlerine ekledi.
Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD güçlerini Doğu Avrupa’ya yüksek alarm durumuna geçirme konusunda henüz bir karar verilmediğini söyledi. Öncelikle NATO’nun acil müdahale gücünü desteklemek için birliklerin asıl amacının “müttefiklerimize güven vermek” olduğunu belirtti.
Austin, “Bu, müttefiklerimizin bize güvenmesiyle ilgili. Ve bu yüzden, gerçekten odaklandığımız şey bu,” dedi ve “Ve biz, bilirsiniz, Bay Putin’in bir noktada ne düşündüğünü ortaya çıkaracağız. Ama yine de, yapacağı şeyle ilgili son kararları verdiğinden emin değilim,” diye ekledi.
Rusya, Ukrayna için Saldırmayı Planlamadığını İddia Etmeye Devam Etti
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus gazetecilere verdiği röportajda, “Rusya Federasyonu’na kalırsa savaş olmaz. Biz savaş istemiyoruz” dedi.
BM Güvenlik Konseyi Ukrayna’da Toplanacak
Üst düzey yönetim yetkilisi yaptığı açıklamada, ABD’nin bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı talep ettiğini ve bunun Rusya’nın “Ukrayna sınırlarındaki olağanüstü askeri birikimini ve diğer tehditlerini ve dengeleri bozan eylemlerini açıklamak için bir fırsat olarak gördüğünü” belirtti.
Yetkili, “Her ne kadar bir sapma ve belki de bir miktar kasten yanlış bilgi olacağını düşünsem de bu oyunun kitabını biliyoruz fakat Rusya’nın Güvenlik Konseyi’ne diplomasi için bir yol görüp görmediklerini veya çatışmaya devam etmekle ilgilenip ilgilenmediklerini söylemesi için açık bir fırsat var.” dedi.

Yetkili, “Konseydeki üyelerinin savaştan ziyade bir diplomasi yolu izlemelerini umuyoruz ve bekliyoruz.” dedi.
İkinci bir yetkili, ABD’nin BM Misyonu’nun Ukrayna, Almanya, Çin ve Rusya dahil olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri de New York’taki diğer kişilerle aktif olarak ilişki içinde olduğunu söyledi.
İkinci bir yetkili, “Çin ile çok aktif bir diyalog içindeyiz bir dizi mesele hakkında fakat aynı zamanda özellikle bu Rusya ve Ukrayna arasındaki durum hakkında, “ dedi ve “New York’taki Çin misyonuyla bu toplantı ve konu hakkında Güvenlik Konseyi’ne de geldiği için aktif bir diplomatik görüşme yaptık.” diye ekledi.
Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.
#ukraynakrizi #rusyaukraynasavaşı #rusyakrizi #rusyaukraynaneoldu #putinukrayna #savaş #rusyasavaşı #ukraynasavaşı