Gökbilimciler evrendeki radyo dalgalarının haritasını çıkarırken, devasa enerji patlamaları yayan bir gök cismine rastladılar. Bu cisim daha önce gördükleri hiçbir şeye benzemiyordu.
Bu Cisim İlk Olarak Mart 2018′ de Keşfedildi
Uzayda dönen nesne Mart 2018’de tespit edildi ve bu nesne 60 dakikada üç kez radyasyon yaydı. O anlarda, göksel bir deniz feneri gibi hareket ederek Dünya’dan görülebilen en parlak radyo dalgaları kaynağı haline geldi.

Gökbilimciler, bu cismin ya çökmüş bir yıldızın kalıntısı ya da güçlü bir nötron yıldızı, son olarak ise güçlü bir manyetik alana sahip ölü bir beyaz cüce yıldızı olabileceğini düşünüyorlar. Ya da çok başka bir şey olabilir.
Bize Çok Yakın Bir Konumda Yer Almakta
Curtin Üniversitesi bölümünde bir astrofizikçi olan baş çalışma yazarı Natasha Hurley-Walker, “Bu keşfedilen nesne gözlemlerimiz sırasında birkaç saat içinde ortaya çıkıyor ve kayboluyordu,” dedi.
Walker, “Bu cisim tamamen beklenmedik bir şeydi. Gökyüzünde bunun gibi yapan hiçbir cisim olmadığı için bir astronoma göre bu durum biraz ürkütücü. Bu cisim bizim galaktik arka bahçemizde yer almakta ve bu cisim bize gerçekten çok yakın bir konumda yaklaşık 4.000 ışık yılı uzaklıkta,” dedi.

Curtin Üniversitesi doktora öğrencisi Tyrone O’Doherty, Batı Avustralya’nın taşralarında Murchison Widefield Array teleskopunu kullanırken olağandışı bir keşif yaptı. O’Doherty yaptığı açıklamada, “Geçen yıl belirlediğim bu kaynağın böyle tuhaf bir nesne olduğu ortaya çıktı” dedi ve “MWA teleskopunun geniş görüş alanı sahip olması tüm gökyüzünü detaylı bir şekilde incelemek ve beklenmeyeni tespit etmek için mükemmel bir olanak sağlıyor,” diye ekledi. Bu çalışmalar Nature dergisinde keşif üzerine yayınlandı.
18 Dakikada Bir Yanan Cisim İçin Daha Fazla Bilgi Toplanacak
Açılıp kapanıyor gibi görünen parlayan uzay nesneleri geçici olaylar olarak bilinir. Bazı geçici olaylar birkaç gün içinde ortaya çıkabilir ve birkaç ay sonra kaybolabilir. Diğer geçici olaylar ise bir tür nötron yıldızı gibi milisaniyeler veya saniyeler içinde yanıp söner.

Fakat bu yeni keşfedilen çok parlak cisim her 18 dakikada bir yalnızca yaklaşık bir dakika yanıyordu. Walker, “Bu cisim, teorik olarak varlığı tahmin edilen bir tür yavaş dönen nötron yıldızı,” dedi ve “Bu kadar parlak olmasını beklemediğimiz bu tuhaf cismi hiç kimse doğrudan fark etmeyi beklemiyordu. Bir şekilde manyetik enerjiyi radyo dalgalarına daha önce gördüğümüz her şeyden çok daha etkili bir şekilde dönüştürüyor,” diye ekledi.
Araştırmacılar, nesneyi izlemeye devam edecekler ve diğer benzer nesnelerin kanıtlarını arayacaklar. Hurley-Walker, “Daha fazla araştırma ve gözlem sayesinde gökbilimciler bu cismin nadir görülen bir kerelik bir durum mu yoksa daha önce hiç fark edilmeyen yeni ve geniş bir popülasyon mu olduğunu öğrenecek,” dedi.
Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.
#yenikeşfedilenuzaydakicisim #18dakikadabiryananuzaydanesne #cisim4000ışıkyılıuzaklıkta #Mart2018dekeşfedilencisim #18dakikadabirbirdakikayanancisim