top of page

Yatırım ile Amerika’da Para Kazanma

Amerika’da yaşama ve para kazanma imkanı olarak: Yatırım önerileri

Bu yazımızda Amerika’da yatırımın nasıl yapılacağını, yatırım yaparken hangi kuralların uygulanması gerektiğini, hangi vize türlerinin kabul edildiği ve hangi alanlarda yatırım yapılabileceğini, Amerika’da yatırım yapmanın getirileri ve zorlukları gibi konuları her bakımdan ele alacağız.


Amerika yatırım yapmak için neden önemli bir ülkedir?

Amerika Birleşik Devletleri, ticari yatırımcıların uzun yıllardan beri yatırım yaptığı ülkelerin başında gelmektedir. Teknoloji, altyapı, tedarik zinciri veya hizmet sektörü birçok farklı alanda gerek yerli gerekse yabancı yatırımcıların ilk tercihleri genellikle Amerika’dır. Yatırımlar ve yatırım yapılacak iş sayısı da bir hayli çoktur.


Amerika dünyada en fazla katma değer üreten ülkelerin başındadır. Öyle ki Amerika Birleşik Devletleri, Dünya Bankası’na göre 2020 yılında 20,94 trilyon $ dolar GSYİH üretebilmiştir ve en yakın rakibi Çin’den neredeyse 6.5 trilyon $ öndedir. Ülkenin yatırım açısından bu kadar ileri olmasının ana nedenlerinden biri ise ülkedeki çeşitlilik ve açıklıktır. Tüm dünya ülkelerinden ve sektörlerden pazar payı bulmasına ve gelişmesine olanak sağlamaktadır. Böylelikle dünyanın en geniş pazarı olma unvanını da elinde bulunmaktadır.

yatırım

Amerika, dünyanın en yenilikçi ve en üretken, aralarında rekabetin de fazla olduğu şirketlere ev sahipliği yapmaktadır. Dünyaca ünlü Apple, Amazon, Microsoft ve Tesla gibi şirketler de Amerika’da bulunmaktadır. Bu şirketler çalıştığı sektör olan günümüz trendi teknoloji, yapılan yeni yatırımlar arasında da en popüleri. Yine Türkiye’den Amerika’ya gitmiş ve sıfırdan yatırım yapmış bir örnek verebiliriz. Eren Özmen ve eşi Fatih Özmen, SNC’yi (Sierra Nevada Company) 1990’da satın aldılar ve bugün NASA için uzay aracı üreten milyar dolarlık bir firma haline gelmiştir.


Amerika’da yatırım için hangi vizeler kabul ediliyor?

Yatırımcı olarak Amerika’ya gitmek isteyenlerin öncelikle yapması gerekenlerden biri E2 Vizesi almaktır. Bu vizenin haricinde E1 Ticaretçi ve EB 5 Göçmen Ticaretçi Vizesi olarak iki adet daha vize türü bulunmaktadır. Öncelikle bu vize türlerine başvuracak kişilerin vatandaşı olduğu ülkenin ABD ile anlaşması olması gerekmekte. Amerika ile Türkiye hali hazırda anlaşmaya sahipler yani Türk vatandaşları yatırımcı vizesine başvurabilirler. Hem Amerika’dan hem de Türkiye’den vize alınabilir. Yatırımcı vizeleri sürelidir ve süreleri bittiğinde yenilenmelidirler.

Yatırım yapacak kişilerin sermayelerinin kaynağı açıklanabilir olmalıdır. Çekilen krediler veya alınan borçlar sermaye olarak gösterilemez. Yatırımcı, Amerika’ya taşındığında en az kendisi veya ailesi ile birlikte yaşamını idame ettirebilecek kadar gelire sahip olmalıdır. Yapılacak yatırım aktif olmalıdır. Hisse senetleri veya arsa gibi yatırımlar kabul edilmemektedir. Eğer yatırımcı hali hazırda kurulu bir işletmeye ortak olacak veya satın alacaksa bu işletmenin kâr ettiğini kanıtlamalıdır. Yatırım yapılan işletme mutlaka tam veya yarı zamanlı çalışacak şekilde Amerikan vatandaşı, Greencard sahibi kişi veya çalışma izni olan personel çalıştırmalıdır. Yatırımcı ayrıca yatırım yapılan iş hakkında bilgi sahibi olduğunu da kanıtlamalıdır.


Yatırımcı vizesi, ABD’den başvurularda 2 yıla kadar, Türkiye’den başvurularda 5 yıla kadar uzatılabilir. Bu vize Amerika’ya çoklu giriş-çıkış imkânı da sağlamaktadır. Yatırımcı, bu vize ile birlikte eşini ve 21 yaşından küçük çocuklarını da Amerika’ya götürme hakkına sahiptir. Yatırımcı, eşine çalışma izni başvurusunda bulunabilir ve herhangi bir yerde çalışabilir. Son olarak da, işletme için gerekli olduğu kanıtlanırsa, başkaları için de E2 vizesi alınabilir.

Amerika’da iş kurmak ve vize almak hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.


Amerika’da yatırım alanı önerileri

Amerika’da yatırım yapılabilecek alanlar çok çeşitlidir. Bunlardan en çok tercih edilenlerden biri ise gayrimenkul yatırımıdır. Gayrimenkul yatırımı farklı şekillerde yapılabilmektedir. Bunlardan biri otel almaktır. Yatırımcı kişi bir oteli devralabilir veya sıfırdan bir otel inşa ettirebilir. Bu yatırımda seçilen konum oldukça önemlidir. Seçilen bölge turistik veya insan popülasyonunun bol olduğu yerler olmalıdır. İç turist veya dış turistlerin konakladığı yerler işletmenin kârlılığını artıran en önemli etkenlerdendir.


Gayrimenkul alanında yatırım yapmak isteyenler için bir diğer seçenek ise al-sat yapmaktır. Yatırımcı kurduğu şirket aracılığı ile eski ve restorasyona ihtiyaç duyan evleri satın alabilir ve restorasyondan sonra karlı bir şekilde satışını yapabilir. Ayrıca son yıllarda bir Türk girişimi olan “Trusa” ve benzeri firmalar, yatırımcılara Amerika’da ev sahibi yapıp, yatırımcılara kira geliri elde etme fırsatı sunuyor. Bu yöntem de yatırım yapmak isteyenler tarafından değerlendirilmesi mantıklı olan alternatiflerden biridir.

Yatırım için uygun olan bir diğer sektör ise şüphesiz ki gıda sektörüdür. Amerika, fast-food açısından oldukça zengin bir ülkedir. Pizza ve hamburger gibi gıdalar oldukça fazla tüketiliyor. Talep fazla olduğu için yatırım yapmanın risksiz olduğu sektörlerden biridir. Buna ek olarak New York gibi metropol şehirlerde Türk nüfusu da oldukça fazladır. Bununla birlikte Türk yemeklerine de talep fazladır. Dolayısıyla Türk restoranı açmak da oldukça risksiz ve mantıklı bir yatırım olacaktır.


Franchise

Gıda sektörü için en yaygın alternatif ise “franchise” açmaktır. McDonald’s, Burger King, Subway gibi dünyaca ünlü zincir restoranlardan franchise hakkı alınabilir. Bu restoranlar Amerika’da oldukça popüler ve sık ziyaret edilen yerler olduğundan dolayı franchise almak da oldukça karlı bir yatırım olacaktır. Firmalar uygun şartlarda restoran açma hakkını yatırımcıya vermektedirler. Ayrıca firmalar envanter tedarikini sağladıkları için yatırımcı için bir kolaylık olacaktır. Hatta McDonalds’ gibi firmaların restoranın satın alma işini de firma olarak yapması yatırımcının işlerini oldukça kolaylaştırmaktadır. Franchise restoran açmak, Amerika’da yatırımcı olmak isteyenlerin kesinlikle değerlendirmesi gereken alternatiflerden biridir.

gıda yatırım

Gıda sektörüne olan talep fazlalığı ve tüketilen fast-food miktarının çok fazla olması neticesinde ortaya bir de beslenme ve diyetetik uzmanı talebi çıkmaktadır. Fast-food, gazlı ve şekerli içecekler ve düzensiz beslenme sonucu ortaya çıkan obezite, beraberinde diyetisyen ihtiyacını da artırıyor. Dünyada obezite oranı en yüksek olan Amerika’da, uzman bir diyetisyenin muayenehane açması da mutlaka kârlı bir yatırım olacaktır.


Türkiye’de serbest olmadığı için alışık olmadığımız ancak Amerika’da oldukça yaygın olan diğer bir yatırım fikri ise “Kumarhane”lerdir. Gerek iç turizm gerekse dış turizmde Amerika için oldukça önemli turizm ögelerinden olan kumarhaneler, yatırımcı eğer güçlü bir sermayeye sahipse düşünülmesi gereken alternatiflerden biridir. Amerika’daki çoğu kumarhane aynı zamanda otelcilik hizmeti de vermektedir.


Böylelikle aynı anda iki gelir kapısı oluşturulabilmektedir. Kumarın ana vatanı olan Las Vegas şehrindeki kumarhanelerin neredeyse hepsi konsept oteller şeklinde tasarlanmışlardır. Böylelikle de turistler için oldukça ilgi çekici hale gelmektedir.


Yatırımcı olurken karşılaşılabilecek zorluklar nelerdir?

Genel olarak Amerika’da yatırımcı olmanın bazı zorlukları vardır. Bu zorluklar genellikle bürokratik zorluklar olsa da bazı durumlarda sosyal zorluklar da çekilebilir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse, özellikle devlet işlerinde bazı işlemlerin hala mektupla yapılması yatırımcıların canını sıkabilir. Ancak eğer yatırım yapacak kişinin evraklarında hiçbir eksiklik yoksa, tüm belgeleri tam ve olması gerektiği gibi ise bürokratik işlemler mutlak yatırımcının lehine sonuçlanacaktır. Bu zorluklar göze alınıp, doğru planlar ile yola çıkılıp, doğru yatırımlar yapılırsa, Amerika gibi pazarın oldukça büyük olduğu bir ülke başarılı bir yatırım gerçekleştirmek çok da zor değildir.


Eğer siz de Amerika’da yatırım yaparak hayatınızı idame ettirmek istiyorsanız, yatırım yapmak için yukarıda belirttiğimiz yatırım sektörlerinden birini düşünebilir ve harekete geçebilirsiniz.

Bu konu ile alakalı olarak ayrıca bu videoları inceleyebilirsiniz.


Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.


176 görüntüleme
bottom of page