top of page

ABD’de İşsizlik Maaşı Başvurusunda Düşüş

İşsizlik maaşına, Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, ABD’de sadece 187.000 kişi başvurdu. Ekonomistlerin 210.000 tahmini olan işsizlik maaş başvuru sayısı, beklentilerinin altında kaldı.

53 Yıldan Sonra İşsizlik Maaş Başvurularında Bir İlk Yaşandı

Haftalık işsizlik maaş başvuru sayısının en son bu kadar düşük olduğu 6 Eylül 1969 tarihinde, Neil Armstrong’un aya ayak basmasından kısa bir süre sonraydı. O zamanlar 182.000 kişi işsizlik maaşı başvurusunda bulunmuştu.

53 Yıldan Sonra İşsizlik Maaş Başvurularında Bir İlk Yaşandı

Tüketiciler daha yüksek petrol,  gaz fiyatları ve diğer enflasyon baskılarını hissetse de, iş gücü piyasası ABD ekonomisinde aydınlık bir yer olmaya devam etmekte.

Bir başka ümit verici işaret ise devam eden işsizlik başvuruları için başvuranların sayısı 12 Mart’ta sona eren haftada 67.000’lik düşüş ile 1,35 milyona ulaştı. Bu durum, 3 Ocak 1970’ten bu yana ölçülen en düşük işsizlik başvuru seviyesi oldu.

Fed 2018 Yılından Bu Yana İlk Kez Faiz Oranını Artırdı

Bununla birlikte, güçlü istihdam rakamları, Federal Rezerv ‘in enflasyonu kontrol altında tutmak için faiz artırım hızını yukarı çekmesine neden olabilir.

Aralık 2018’den bu yana Fed ilk kez bu mart ayının başlarında faiz oranını çeyrek puan artırdı. Tüccarlar şimdi Fed ‘in 3-4 Mayıs’taki bir sonraki toplantısında yarım puanlık bir faiz artırımı olasılığını yaklaşık %70 olarak fiyatlandırmaktalar.

Fed 2018 Yılından Bu Yana İlk Kez Faiz Oranını Artırdı

Jefferies ekonomistleri Thomas Simons ve Aneta Markowska bir raporda, “İş gücü piyasası hakkında söylenecek fazla bir şey yok. İş gücü piyasası son derece güçlü. Bu veriler tam olarak Fed’e enflasyonla mücadele için oranları daha hızlı yükseltebilecekleri konusunda güven veren türden bir kanıt” dedi.

Jefferies ekonomistleri, “İş gücü talebi kuvvetli. Bunun yeni bir Covid varyantı dalgası dışında herhangi bir zamanda değişeceğine inanmak için hiçbir neden yok” dedi.

İşsizlik Başvuru Sayılarına Bakıldığında Şu An İş Aramak için Mükemmel Bir Zaman

Devlet, gelecek hafta cuma günü mart ayı için yakından takip edilen aylık istihdam rakamlarını açıklayacak. En son işsizlik başvuru sayıları bir gösterge olarak kabul edilir ise, işsizlik oranı düşebilir. Ve istihdam kuvvetli, sağlam olabilir.

İşsizlik Başvuru Sayılarına Bakıldığında Şu An İş Aramak için Mükemmel Bir Zaman

Bankrate.com kıdemli endüstri analisti Ted Rossman, en son işsizlik başvuru rakamlarının açıklanmasının ardından bir raporda, “İş aramak için mükemmel bir zaman. Çünkü iş gücü piyasası güçlü, ücretler yüksek ve işçiler birçok sektörde pazarlık gücüne sahip” dedi.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

1 görüntüleme

Sayfa Başı

bottom of page