top of page

ABD’nin En İyi 8 Üniversitesi

İşte Amerika’nın En İyi 8 Üniversitesi

Dünyada birçok üniversite bulunmaktadır. Birçok üniversitesi olması ise elbette eğitimde kaliteyi düşürmektedir. Öte yandan, bazı üniversiteler öğrenci kabul esnasında deyim yerinde ise ince eleyip sık dokumaktadırlar. Bu üniversitelerin bu kadar detaylı aşama sonrasında öğrencilerini seçmesinin yegâne sebebi ise eğitim kalitelerini korumaktır. Bu kaliteli üniversitelerinin çoğunun adı duyulmuş ve dünyaca ünlüdür. Bunların çoğu ise Amerika Birleşik Devletleri’nde yer almaktadır.

ABD, yükseköğretimdeki kalite açısından oldukça gelişmiş kurumlara sahiptir. Amerikan üniversiteleri, uluslararası alanda da oldukça bilinen ve saygı duyulan kurumlardır. Birçok alanda verilen eğitimlerle sadece Amerika’nın değil dünyanın da en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadırlar. Eğitim verilen alanlar ise genellikle mühendislik, temel bilimler, sosyal bilimler, hukuk ve tıp alanlarıdır. Oldukça köklü olan Amerikan üniversiteleri, oturmuş eğitim sistemleri ile birlikte dünyanın en iyileri arasına girmeyi başarmışlardır. Bu yazımızda Amerika’daki en iyi üniversiteleri daha yakından tanıyalım.

Harvard Üniversitesi

Harvard Üniversitesi

Amerika’da üniversite deyince belki de akla ilk gelen üniversite Harvard’dır. 17.yüzyılın başlarında ABD’nin Massachusetts eyaletinin Cambridge şehrinde Eyalet Genel Mahkemesi tarafından kurulmuştur. Harvard ismi ise hayırsever John Harvard anısına verilmiştir. Amerikan tarihinin ilk üniversitesidir. İlk yıllarında din adamı yetiştirme üzerine eğitim vermekteydi. Sonrasında ise 18.yüzyılda yavaş yavaş seküler bir hale getirilmeye başlandı. 19.yüzyılda ise seçkinler arasında merkezi bir kültür kurumu haline gelmeye başladı.

Amerikan İç Savaşı sonrasında ABD Başkanı Eliot tarafından Harvard ve ona bağlı meslek okulları modern araştırma üniversitesine dönüştürüldü. Harvard Üniversitesi, 20.yüzyılın başlarında ise Amerikan Üniversiteleri Birliğini kurdu ve diğer Amerikan üniversitelerine de öncülük etmeye başladı. Üniversite on adet akademik fakülte ve buna ek olarak Radcliffe İleri Araştırma Enstitüsünden oluşmaktadır. Bu sayede çok çeşitli akademik disiplinlerde lisans ve yüksek lisans seviyesinde eğitim vermektedir. Üniversite üç adet kampüsten oluşmaktadır. Harvard Kütüphanesi ise dünyanın en büyük akademik kütüphanesidir ve yaklaşık 20.5 milyon adet yayın bulundurmaktadır.

Harvard aşağı yukarı 53 milyar $ bağış almaktadır ve bununla beraber en fazla bağış alan akademik kurumdur. Bu bağışlarla birlikte lisans öğrencileri için finansal yardımlar sağlanmaktadır. Harvard, dünyadaki en tanınmış başkanların, siyasetçilerin, yazarların, oyuncuların ve daha birçok alandaki ünlülerin mezun olduğu okuldur. Bu mezunlardan 161’i ise Nobel Ödülü kazanmıştır. Bazı dünyaca tanınmış mezunları ise Barack Obama, John F. Kennedy, Theodore Roosevelt, Neil deGrasse Tyson, Steve Ballmer, Mark Zuckerberg gibi alanlarında başarılı siyasetçi, bilim insanı ve teknoloji yöneticileridir.

Harvard aynı zamanda Ivy League ya da The Ancient Eight (Antik Sekizli) isimleriyle bilinen ve Amerika’nın en seçkin ve elit üniversitelerinden oluşan bir gruba dahildir. Bu grupta Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Pennsylvania, Princeton ve Yale üniversiteleri bulunmaktadır. Ivy League adlı grupta yer alan üniversiteler dünyanın en iyi on yedi üniversiteleri arasında yer almaktadır.

Stanford Üniversitesi

Stanford Üniversitesi

Amerika’nın diğer bir iyi üniversitesi ise batı yakasında, California eyaletinin Stanford şehrinde bulunan Stanford Üniversitesi’dir. Asıl adı Leland Stanford Junior University olsa da Stanford University olarak bilinmektedir. 19.yüzyılın sonlarında Leland-Jane Stanford çiftinin tek çocuğu olan Leland Stanford Jr. ‘ın ateşli bir hastalık sebebiyle on beş yaşında hayatını kaybetmesi üzerine bir yıl sonra çocuklarının adını yaşatmak amacıyla kurulmuştur.

2.Dünya Savaşı’ndan sonra fakülteler ve mezunların girişimleri desteklenerek kendi kendine yetebilen sanayi ve teknoloji merkezi haline getirilmek istenmiştir. Bu bölge bugün bilinen adıyla Silikon Vadisi’dir. Üniversite yedi adet okuldan oluşmaktadır. Kırk adet lisans bölümünden oluşan üç okul ve hukuk, tıp, eğitim, işletme alanlarında lisansüstü alanlarda ise dört okuldan oluşan lisansüstü programlar barındırmaktadır. Üniversitenin barındırdığı tüm okullar aynı kampüste bulunmaktadır.

Stanford, akademik başarıların yanı sıra sosyal başarıların da oldukça bol olduğu bir okuldur. Okuldan mezunların kazanmış olduğu 296 olimpik madalyanın 150 adedi altın madalyadır. Aynı zaman NCAA adıyla bilinen Ulusal Kolej Spor Birliği liginde takım olarak 128 şampiyonluk kazanarak Amerika’da en çok şampiyonluğu bulunan üniversite konumundadır. Bunların yanında mezunları tarafından kazanılmış 85 Nobel Ödülü ve daha birçoğu bulunmaktadır. Ek olarak, girişimcileriyle ünlü olan Stanford, start-uplar için fon sağlamada en başarılı üniversitelerden biridir. Amerika’nın en büyük kampüsü unvanıyla barındırdığı profesyonel stat, kiliseler, gözlem kulesi, uydu ve daha birçok görülesi yapı, sosyal alan ve imkânlarıyla Stanford en gözde üniversitelerden biridir.

MIT

MIT

Dünyanın ve Amerika’nın bilinen en iyi teknoloji enstitüsü şüphesiz MIT(Massachusetts Institute of Technology)’dir. Amerika’nın ve dünyanın en iyi üniversitelerinin bulunduğu tıpkı Harvard gibi MIT de Massachusetts eyaletinin Cambridge şehrinde bulunmaktadır. Modern dünyanın, bilimin ve teknolojinin gelişmesinde büyük rol oynamıştır. 19.yüzyılda kurulduğunda kuruluş amacı Amerika Birleşik Devletleri’nin endüstrileşmesine katkıda bulunmasıydı. Yapısal olarak Avrupa’da bulunan politeknik üniversite modeli benimsenmiştir.

Gözlemevi, laboratuvarlar, enstitüler ve daha birçok tesis ile neredeyse iki kilometre uzunluğunda bir kampüse sahiptir. Bünyesindeki gelişmiş imkânlarla oldukça önemli mezunlar vermiş ve bu mezunlarla başarılarını dünya çapında göstermiştir. Günümüzde kullandığımız ve bildiğimiz birçok teknolojik icat ve bilimsel keşif MIT öğrencileri tarafından keşfedilmiş ve icat edilmiştir. Uzay yarışında önemli bir isim olan Buzz Aldrin en bilinen fizikçilerden olan Richard Feynman gibi mimari, ekonomi ve daha birçok farklı alandan dünyaca bilinen kişiler MIT mezunudur.

UCLA

UCLA

Amerika’nın Kaliforniya eyaleti birçok üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır. Bu üniversitelerden birkaçı ise dünyaca bilinen üniversitelerdendir. Kaliforniya Üniversitesi de bu dünyaca ünlü üniversiteler arasındadır. Fakat Kaliforniya Üniversitesi birden fazla okula sahiptir ve bu okullar genellikle bulundukları şehre veya bölgeye göre isimlendirilmişlerdir. En bilinenlerinden ve iyilerinden biri ise UCLA(Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles)’dir. Kaliforniya Üniversitesi bünyesindeki Berkeley’den sonra ikinci en eski okuldur. UCLA, üç yüz otuz yedi adet lisans ve lisansüstü eğitim birimleri ile oldukça kalabalık bir okuldur. Bununla birlikte çok sayıda da başvuru almaktadır. Hatta Amerika’nın en çok başvuru yapılan üniversitesidir.

Amerika ve dünyada aldığı başarılı sonuçlar neticesinde Public Ivy adlı devlet okullarının en prestijlileri listesinde diğer Kaliforniya Üniversitesi okulları ile birlikte yer almaktadır. Bünyesinde barındırdığı yaklaşık on milyon adet basılı yayınla Amerika’da ilk on içerisinde yer almaktadır. Müzeleri ve bahçeleri ile öğrencilerine sosyal olarak gelişme fırsatı sunmaktadır. UCLA, elde etmiş olduğu akademik başarılarının yanı sıra aynı zamanda sporda da oldukça başarılı bir okuldur. NCAA adı altında oynan çeşitli liglerde azımsanamayacak sayıda şampiyonlukları bulunmaktadır. Her yıl basketbol takımı dünyanın en elit ligi olan NBA’e yetenekli oyuncular göndermektedir.

Yale Üniversitesi

Yale Üniversitesi

Bir başka Ivy League üyesi olan üniversite ise Connecticut eyaletinin New Haven şehrinde bulunan Yale Üniversitesi’dir. 18. yüzyılın başlarında kurulan Yale, ABD’de kurulan en eski üçüncü üniversitedir. Kurulduğu yıllarda okulun en büyük destekçisi olan Elihu Yale adında bir hayırseveri onurlandırmak için Yale adı verilmiştir. Yale, bugün Amerika’nın ve dünyanın en iyi üniversitelerindendir. Eğitim verdiği sanat, mühendislik, bilim, hukuk gibi birçok alanda önemli insanlar yetiştirmiş ve hala yetiştirmektedir. Sahip olduğu eğitim kültürü ve geleneği ile kaliteli insanlar yetiştirmeye devam etmektedir. Bunu da sahip olduğu imkânlar ve o imkânları kullanış biçimleri ile yapmaktadırlar.

Oldukça geniş bir koleksiyona sahip olan kütüphanesi yaklaşık 15 milyon yayın barındırmaktadır. Akademik ayrıcalıkların yanında çok iyi bir kampüsü hayatı da sunan Yale, öğrencilerin boş vakitlerinde yapabilecekleri sosyal ve spor aktiviteleri ile öğrencilerine iyi bir kampüs hayatı sunmaktadır.

Ayrıca Yale yüksek maliyetli olan yükseköğrenim ücretlerini karşılayamayan öğrencileri için oldukça iyi bir mali destek de sağlamaktadır. Amerikan üniversiteleri içinde maddi destek anlamında en çok yardım yapan üniversitelerden biridir. Öğrenciler için sağlanan bu imkânlar da öğrencilerin başarıları ile sonuç bulmaktadır. Birçok başarılı bilim insanı, hukukçu, yazar ve sanatçı Yale mezunudur. Meryl Streep, Edward Norton, Bill ve Hillary Clinton, George Bush, Jodie Foster ve Tansu Çiller gibi politika ve sanat camiasından bilinen ismiler Yale’den mezun olmuşlardır.

CALTECH

CALTECH

Amerika’da ve dünyada bilinen bir diğer teknoloji enstitüsü de Pasaden, Kaliforniya’da bulunan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ya da bilinen adıyla Caltech’dir. Bilim ve teknolojide lider üniversitelerden biridir. Amerikan Üniversiteler Birliği’ne üye bir üniversitedir. Caltech altı adet akademik bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler mühendislik ve bilim üzerine yoğunlaşmıştır. Üniversite barındırdığı akademik bölümler üzerine oldukça fazla sponsor alan araştırmalar da yürütmektedir. Öğrencileri için kurmuş olduğu ev sisteminde lisans seviyesindeki öğrencilerin %95’i konaklamaktadır. Ayrıca üniversitedeki ilk yılında olan lisans öğrencileri için de okulun kurmuş olduğu ev sisteminde konaklamak zorunludur.

Caltech, öğrencileri için neredeyse sınırsız imkân sunmaktadır. Öğrenci merkezinde öğrenciler kampüsten çıkmadan yaşayabilir ve sosyal aktivitelere katılabilirler. Spora ilgili olanlar spor kulüplerine, müziğe veya başka alanlara ilgili olanlar da istedikleri alanlardaki kulüplere katılabilirler. Öğrenciler isterlerse ve gerekli donanımlara da sahiplerse hobilerini üniversite çatısı altında profesyonel bir şekilde de yapabilirler. Akademik olarak da oldukça başarılı öğrenciler yetiştiren Caltech, Nobel gibi saygınlığı bilinen ödüller kazanan mezunlar vermiştir. Birçok mezunu da önemli girişimlere imza atmışlardır. Örneğin Hotmail ve Mathworks(Matlab) gibi firmalar Caltech mezunları tarafından kurulmuşlardır.

Princeton Üniversitesi

Princeton Üniversitesi

Amerika’nın en prestijli üniversitelerinin bulunduğu Ivy League üyesi bir diğer üniversite de New Jersey eyaletinin Princeton şehrinde bulunan Princeton Üniversitesi’dir. Amerikan Devrimi’nden önce kurulan Princeton, ABD’nin en eski dördüncü üniversitesidir. Princeton, yaklaşık 40 milyon $’lık bağış ile Amerika’da öğrenci başına düşen en yüksek bağışa sahiptir. 8500 öğrenci ile sosyal ve beşeri bilimler, doğa bilimleri ve mühendislik alanında lisans ve yüksek lisans seviyelerinde eğitim vermektedir. Ayrıca doktora sonrası eğitimi de verilmektedir. Üniversite, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi(NOAA) Jeofizik Akışkanlar Dinamiği Laboratuvarı ve Princeton Plazma Enerjisi Bölümü Plazma Fiziği Laboratuvarı gibi önemli laboratuvarlara ev sahipliği yapmaktadır.

Akademik araştırma aktivitesi oldukça yüksek bir üniversitedir. Akademik başarıların yanında sporda da oldukça başarılı olan Princeton, Olimpiyatlara katılıp madalya kazanmış birçok mezun vermiştir. Mezunlarının akademik başarıları ise Nobel ve Ulusal Bilim Madalyası gibi birçok önemli ödül ile ödüllendirilmiştir. Modern fiziğin kurucularından olan Albert Einstein’ın da bir zamanlar konuk olduğu Princeton, dünyaca bilinen birçok mezuna sahiptir. Amazon CEO’su Jeff Bezos, Boein Yönetim Kurulu Başkanı Philip Condit, ünlü fizikçi Richard Feynman ve bilgisayarın mucidi Alan Turing dünyaca bilinen Princeton mezunlarından birkaçıdır.

Columbia Üniversitesi

Columbia Üniversitesi

New York şehrinin merkezinde Manhattan adasında bulunan bir diğer Ivy League üyesi üniversite de Columbia Üniversitesi’dir. Amerika’da bulunan koloniler zamanında kurulan Columbia, New York için en eski, ABD genelinde ise beşinci en eski yükseköğretim kurumudur. Yükseköğretimde dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilmektedir. Dünyada çığır açan levha tektoniği ve kıtasal hareket, nükleer fizyon, nükleer manyetik rezonans ve Manhattan Projesi gibi birçok çalışma Columbia’da yapılmıştır. Columbia yirmi adet okuldan oluşmaktadır. Bunların dördü lisans on altısı ise yüksek lisans seviyesindedir. Lamont-Doherty Gözlemevi ve Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü gibi önemli laboratuvarları bünyesinde barındırmaktadır.

Columbia Üniversitesi, Amerikan Üniversiteler Birliği’nin kurucu üyelerinden biridir. Amerika’daki en büyük üçüncü araştırma kütüphanesine 14.5 milyon basılı yayın ile sahiptir. Öğrencilerine yaptıkları 14.5 milyar $ bağış ile diğer akademik enstitüler ile karşılaştırıldığında en çok bağış yapan okuldur. Geçmişte birçok önemli mezun yetiştirmiştir. Bu mezunların arasında birçok ABD veya diğer ülke liderleri, önemli bilim insanları, hukukçular, yazarlar, sporcular ve sanatçılar vardır. Ünlü yatırımcı Warren Buffet, Walmart CEO’su Robson Walton, IBM kurucusu Herman Hollerith, ünlü yazarlar Isaac Asimov, J.D. Salinger ve Ursula K. Le Guin gibi dünyaca bilinen alanlarında oldukça başarılı insanlar Columbia mezunudur.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

25 görüntüleme
bottom of page