top of page

ABD Üniversitelerine Nakil Olma Şartları

Amerika’daki Üniversitelere Yatay Geçiş Şartları

Türkiye’de ve dünyada pek çok genç üniversite hayalleri kurmaktadır. Üniversite hayalleri kuran bu gençlerin yapmak istedikleri meslekler ise çok çeşitlidir. Mühendislik, doktorluk, avukatlık gibi meslekler ise en çok tercih edilen mesleklerdendir. Bu ve bunlar gibi meslekleri yapmak isteyen öğrencilerin ise en büyük istekleri iyi ve kaliteli bir eğitim alabilmektir. Bunun için ise çoğu yerde olduğu gibi Türkiye’de de sınava girmek zorundadırlar.

Bazı öğrenciler yıllardır hayalini kurdukları üniversitelerde aradıklarını bulamayabilir ve hayal kırıklığına uğrayabilirler. Ya da üniversiteye başladıktan sonra başka hayaller kurup, Amerika’da okumak isteyebilirler. Bunların dışında ise iki yıllık bir okul okuyan öğrenci de okulunu dört yıllığa tamamlamak isteyip geri kalan iki yılı Amerika’da okuyabilir. Bir başka seçenek ise tamamen başka bir bölüme ABD’de devam etmektir. Bunun birkaç farklı yolu vardır. Ancak kendi ülkelerinde okuduğu yılları çöpe atmayıp kaldıkları yerden devam etmek isteyen öğrenciler yatay geçiş ile Amerika’daki üniversitelerde kaldıkları yerden devam edebilirler.

Eğitim Masrafları

Amerikan üniversiteleri yatay geçişler için oldukça donanımlıdırlar. Üniversitelere kabul şartlarını yerine getiren öğrencileri değerlendirip mülakata almaktadırlar. Mülakatları da başarıyla geçen öğrenciler, başvurdukları üniversiteye kabul edilir ve genelde üniversiteler kriterlerine uyan öğrencileri kabul etmek için oldukça isteklidirler. Yurt dışından yapılan başvurular için üniversiteler genellikle öğrencilerden belirli bir not ortalamasına sahip olmalarını ve de İngilizce dil yeterliliği belgesi beklemektedirler.

Başvuran öğrenciler öncelikle Amerika’daki yükseköğrenim ve yaşam masraflarını karşılayabileceklerinden emin olmalıdırlar. Her okulun olmasa da bazı bilinen okulların masrafları yıllık 85.000 $’a kadar çıkabilmektedir. Buna ek olarak da çıkabilecek yaşam giderleri de hesaplanarak bütçe yapılmalıdır. Ancak bu masraflar duyulup ense karatılmamalıdır. Unutmayınız ki Amerika’da öğrenim gören üniversite öğrencilerinin %70’i burs veya öğrenim kredisi almaktadır. Amerika’da burs olanakları hakkında daha fazlaya bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İngilizce Yeterliliği Ve Akademik Başarı Ortalaması

Amerikan üniversiteleri İngilizce yeterliliği için genellikle iki veya üç kurumun sınavlarını değerlendirmeye almaktadır. Bu sınavlar ise TOEFL, IELTS ve PTE’dir. Yeterlilik sınavından istenene en az derece ise sınavdan sınava ve okuldan okula değişmektedir. Başvuru öncesinde bu şartlar kontrol edilip, hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalıdır. Eğer dil yeterliliğiniz yoksa Amerika’da bir dil kursuna başvurup dil yeterlilik belgesi alınabilir.

Başvuru şartlarından bir diğeri olan akademik başarı ise okuldan okula değişse de Amerika’daki çoğu üniversite belirli bir akademik başarı yani ortalama istemektedir. Başvurduğunuz üniversite mutlaka bir önceki okuldan almış olduğunuz transkripti görmek isteyecektir. Buna göre sizin geçmişteki akademik başarınız değerlendirilmektedir. Şart koşulan ortalama şartı genelde 4.00’lük sistemde 3.00’tür. Fakat bu ortalamadan daha düşük ortalamalarla öğrenci kabul eden çok fazla sayıda üniversite vardır.

Bilgi Ve Yetenek Sınavları

Amerika’da lisans düzeyinde veya yüksek lisans düzeyindeki ilk başvurular için SAT, GRE ve GMAT gibi bilgiye ve yeteneğe dayalı sınavlardan alınan sonuçlar da değerlendirmeye alınmaktadır. Ancak yatay geçiş için böyle bir şart aranmaz. Fakat daha önce bu sınavlara girmiş ve iyi bir puan almışsanız, başvurunuzu güçlendirmek için teslim edeceğiniz evraklarla birlikte bu sınavların sonuçlarını da teslim etmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Bazı üniversiteler ise 3.00 ortalama altındaki derslerin tekrar alınmasını şart koşabilir ve bu ortalamanın altındaki dersleri saymayabilirler.

Referans Mektubu

Amerikan üniversitelerinin başvurularda aradığı bir diğer şart ise öğrenciyi tanıyan veya öğrenciye ders vermiş birkaç akademisyenden, genellikle en az üç, referans mektubu istenmektedir. Bu okulun öğrenciyi daha yakından tanıyabilmek ve öğrencinin de kendini daha objektif bir şekilde tanıtabilmesi için önemli bir adımdır.

Yatay geçişler genellikle aynı branşlarda yapılmaktadır. Eğer okunan bölümün birebir karşılığı yoksa ona yakın bir bölümden de kabul alınabilir. Böyle bir durumda yatay geçiş yapacağı okul daha önce geçmiş olduğu dersleri sayarak öğrencinin dönem kaybı olmadan devamını sağlayabilir. Ancak bazı okullar bazı dersleri kabul etmeyebilir ve öğrencinin o dersleri tekrar almasını isteyebilir. Bir başka durum ise öğrencinin tamamen farklı bir bölüme geçmesidir. Bu durumda öğrenci daha önce almadığı dersleri almak zorunda kalacak ve böylelikle dönem veya yıl kaybı yaşayabilecektir.

Yatay geçişler için en uygun sınıflar ikinci veya üçüncü sınıfta yapılan geçişlerdir. Öğrenciler başvurularını bir yıl veya en geç bir dönem öncesinden başvurularını yapmalıdırlar. Genellikle Amerikan üniversiteleri diploma hakkını belirli bir süre okula devam eden öğrencilere vermektedir. Üniversiteler en azından bir veya iki yıl okula devam ve belirli sayıda kredi vermeyi zorunlu tutmaktadır. Bunun için son sınıflara yaklaşmış bir öğrencinin kredi yükü de azalacağından Amerika’ya yatay geçişinden dolayı okulu uzayabilmektedir.

Akredite (Denklik)

Öğrencilerin dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise geçiş yapmak istedikleri üniversitenin kendi ülkenizdeki yükseköğretim kurumları tarafından tanınırlığını araştırmaktır. Aynı şekilde kendi okulunuzun da geçiş yapacağınız ülkenin yükseköğretim kurumları tarafından tanınırlığı da önemlidir. Kendi okulunuzdan alacağınız transkriptin de resmi kurumlar tarafından onaylanmış olması önemlidir. Ayrıca daha önce alınmış derslerin tanımları da İngilizce bir şekilde belirtilmelidir. Fakat bazı okullarda öğrenciler için kolaylıklar vardır. Eğer hâlihazırda okuduğunuz okul Amerika veya daha geniş bir akredite kurumu tarafından akreditasyona sahipse derslerinizin ve okulunuzun tanındığı ve Amerika’da bu dersleri kolaylıkla saydırabileceğiniz anlamına gelmektedir.

Amerika’daki üniversiteler başvuru yapan öğrencileri kabul etmeden önce öğrencilerden bir adet “Niyet Mektubu” istemektedirler. Bu mektupta öğrenci öncelikle kendisini açık bir şekilde tanıtmalıdır. Yapmayı sevdiğiniz hobileriniz ve profesyonel ilgi alanlarından bahsedebilirsiniz. Eğer katılmış olduğunuz proje, gönüllü işler veya bunun gibi almış olduğunuz sorumluluklar varsa bunlardan da bahsedebilirsiniz. En önemli kısımsa neden başvuru yaptığınız üniversitede okumak istediğinizi anlatmanızdır. Bu okula neler katacağınızı, okulun size ne gibi faydalar sağlayacağını ve gelecek planlarınızı detaylı anlatmanız gerekmektedir.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

65 görüntüleme
bottom of page