top of page

Amerika’da Lise Eğitimi

Özgürlükler ülkesi Amerika, lise eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenciler tarafından büyük ilgi görmektedir. Özellikle üniversite eğitimini de Amerika’da tamamlamak isteyenlerin lise eğitimini orada alması daha avantajlı olacaktır. Çünkü Amerika eğitim programına daha çabuk adapte olursunuz. Erken yaşta İngilizce öğrenir akademik hayatınızda büyük ölçüde kolaylık yaşarsınız. Eğer İngilizceniz yeterli değil ama yine de Amerika’da lise eğitimi almak istiyorsanız önden İngilizce Akademik Dil kurslarından faydalanabilirsiniz.

Dil yeterliliğinizi sınavlarla kanıtlamanız gerekmektedir. Dili iyi derecede bilmeyen öğrencinin eğitimde başarılı olması beklenemez. Birçok Amerikan Lisesi; IELTS, TOEFL, SLEP gibi dil sınavlarından alınan yeterli notu kabul ediyor. Başvuru yapacağınız lisenin hangi sınav notunu kabul edeceğini araştırıp ona göre sınava girebilirsiniz.

Amerika’da Lise Sistemi

Amerika da toplam eğitim 12 yıl sürmektedir. Lise eğitimine 14 yaşında başlayan gençler 4 sene sonunda mezun olurlar. Akademik yıl ağustos-eylül ayında başlar mayıs-haziran ayında sorar erer. Eylül-ocak ayındaki döneme güz, şubat-mayıs ayındaki döneme ise bahar dönemi denir. Güz döneminde eğitime başlamak isteyenler başvurularını nisan ayında, bahar döneminde eğitime başlayacak olanlar da ocak ya da aralık ayında başvurularını ve gerekli evraklarını tamamlamış olmalılar. Başvuru tarihleri iyi takip edilmelidir çünkü bazı liselerin kontenjanları erkenden dolmaktadır.

Yarıyıl tatili, aralık ayında iki haftadır. Bahar tatili, mart ayında bir hafta ve yaz tatili, haziran-temmuz-ağustos aylarında üç ay olmaktadır. Bu tatillerde ister ülkenize dönün isterseniz de Amerika’nın tadını çıkarın.

Amerika’da özel, devlet ve yatılı lise sistemleri vardır. Bunlara ek olarak engelli öğrencilere yönelik eğitim veren liseler ve askeri eğitim veren liseler de bulunmaktadır.

Okul Seçenekleri

Devlet Okulları: Amerika’da 26.500 adet devlet lisesi bulunmaktadır. Öğrenciler bu okullara J1 ve F1 vizesi ile katılabileceklerdir. Her iki vizeyle de bir dönem yada bir akademik yıl geçirebilirsiniz. Eğer bir seneden sonra ikinci yılı da Amerika’da okumak istiyorsanız özel okula geçiş yapmanız gerekir. ABD’de devlet lisesi eğitim ücreti yaklaşık 15 bin dolardan başlamakta olup okul, bölge ve eyalete göre değişiklik göstermektedir. Bu ücrete barınma, yeme içme ve sigorta dahildir. Eğer okula getirip götüren bir araba yoksa servis de ayarlanır.

Özel Okullar: Ülkede özel lise sayısı ise 10.700 adettir. Amerika’da özel lisede eğitim alabilmeniz için F1 vizesine sahip olmanız gerekmektedir. Bu liselerde bir akademik yıldan fazla eğitim alabilirsiniz. Bütün lise eğitim hayatını Amerika’da geçirip oradan mezun olmak isteyen öğrencilerin tercihleri genellikle bu özel liselerdir. Özel liseler daha donanımlı olmaktadır ve standartlar daha yüksektir. Özel lise ücretleri 20 bin dolar ila 60 bin dolar arasında değişiklik gösterdiği gibi her bölge ve okul için farklı ücret talep edilebilmektedir.

Yatılı Okullar: Yatılı okullara da F1 vizesi ile giriş yapılmaktadır. Yatılı okullar Amerikan kültürüne alışmanız için çok iyi fırsattır. Üniversite eğitimini hatta Amerika’da yaşamayı planlayanlar daha çok bu okulları seçmektedir. Yatılı liseler de özel okul statüsündedir. Yatılı liseler büyük kampüslere sahiptir ve şehre biraz uzaktadır. Öğrenciler kampüslerde bulunan yurtlarda barınmaktadırlar.

Amerika’da Lise Sistemi

Amerika’da Sporcu Bursu ile Okumak

Eğer özel bir spor yeteneğiniz varsa ve bunu avantajlı hale dönüştürmek istiyorsanız Amerika sizin için iyi bir fırsattır. Yeteneğinize göre burs miktarınız da değişmektedir. Sporcu bursu ile Amerika’da eğitim almak istiyorsanız not ortalamanızın 100 üzerinden en az 60 olması gerekmektedir.

Amerika’da Sporcu Bursu ile Okumak

Not Sistemi ve Dersler

Amerika’da lise eğitiminde geniş ve güçlü bir müfredat vardır. Eğitim sisteminde mükemmelliğe önem vermektedirler. Ülke birçok farklı milleti, kültürü, dili ve coğrafyayı kapsadığı için eğitimde ulusal bir müfredat yoktur. Lise eğitimleri eyalet ve yerel okul bölge yasalarına göre değişiklik göstermektedir.

İngilizce, tarih, sanat, spor, teknoloji, bilim ve sağlık gibi birçok konuda eğitim vardır. Öğrenciler kendi ilgi alanlarına göre ders seçimleri yapabilmektedir. Öğrenciler bu ders seçimlerini hem akademik hem de mesleki tercihlerine göre yapmaktadır.

İngiliz Dili ve Edebiyatı’nın Amerika liselerinde büyük bir önemi vardır. Edebiyat derslerinin yanı sıra öğrencilere konuşma ve yazma dersleri de verilmektedir. İkinci bir dil olarak; Almanca, Fransızca, İspanyolca gibi yaygın dillerin temelleri de öğretilmektedir.

Amerika’da lise eğitim sistemi, Türkiye’deki lise eğitiminden daha farklıdır. Ezbere dayalı değil öğretmeye ve sorgulamaya odaklıdır. Uygulama ağırlıklı, tartışmalara açık ve öğrencinin vizyonunu geliştirecek eğitim felsefesi benimsemişlerdir. Öğrencilerin ders dışında sosyal aktivitelere katılıp kendilerini geliştirmeleri istenir.

Amerika liselerinde dersler genellikle 07.30-08.00 arasında başlayıp 15.00’da bitmektedir. Müfredat dışı dersler ve sosyal kulüpler 15.00’dan sonra yapılmaktadır. Dersler pazartesiden cumaya kadar sürerken, ders dışı aktiviteler bazen hafta sonu da verilebilmektedir. Bu ders dışı aktivitelerde öğrencilerin sosyalleşmesi ve kendilerini geliştirmesi beklenir.

Lise eğitiminde notlar öğrencinin bir yıllık performansına göre değerlendirilir. Yıl boyunca aldıkları A’dan F’ye kadar olan notların ortalaması, öğrencinin ders notunu gösterir. A geçer not iken F en kötü not olup kalır nottur. Dersten aldıkları not tek başına yeterli değildir. Bir sene boyunca alınan not, yıl boyunca aralıklarla yapılan testler, öğrencinin derse katılımı ve verilen ev ödevlerinin yapılması göz önünde bulundurulmaktadır. Amerika’da öğrenciler bir sene içerisinde iki kez karne almaktadırlar. Bütün derslerin ve notların gösterildiği belge ise “transcript” (not çizelgesi) adını almaktadır. Bu belge üniversite başvurusu yapan öğrencileri değerlendirmek için üniversite tarafından talep edilmektedir. Bu yüzden lise öğreniminde alacağınız notlar, başarınız üniversite hayatınızı da doğrudan etkilemektedir.

Not Sistemi ve Dersler

Lise Sonrası

Eğer liseden sonra Amerika’da eğitime devam edecekseniz uzun dönem lise okumanızda fayda var. Yani birkaç dönem okuyup ülkenize dönüp tekrar üniversite için Amerika’ya gitmeyin. Bunun size yararı olmayacaktır. Lise eğitimini orada tamamlayıp üniversiteye devam edecek öğrenciler için birçok avantaj vardır. Ama üniversite eğitiminize Türkiye’de devam edecekseniz liseyi Amerika’da okuyup döndükten sonra dönem kaybetmez kaldığınız yerden devam edersiniz. Çünkü Amerika’da alınan lise eğitimi Türkiye’de geçerlidir.

Lise Sonrası

Amerika’da Lise Okumanın Avantajları

İngilizce seviyenizi ilerletebilirsiniz ve bu her zaman işinize yarayacaktır.

Lise eğitimini Amerika’da tamamladıktan sonra ister yine orada isterseniz de başka ülkede okuma fırsatınız olacaktır. Amerika’da lise eğitimi size birçok köklü üniversitenin kapısını açacaktır. Çünkü Amerika lise diplomalarının tüm dünyada geçerliliği vardır.

Uluslararası bir okulda okumak demek birçok farklı kültürden arkadaş edinmek demektir. Hem onların kültüründen faydalanır hem de kendi kültürünüzü onlara yaymış olursunuz.

Dünyaya bakış açınız değişecektir ve kültür seviyeniz artacaktır.

Yurt dışında tek başınıza yaşamanız, ayaklarınız üzerinde daha çabuk durmanızı ve özgüveninizin yerine gelmesine katkı sağlayacaktır. Alacağınız sorumluluklar olgunlaşmanızı ve hayatta güçlü durmanızı sağlar.

Amerika’da ki lise eğitim ücreti Türkiye’deki özel okul ücretleri ile neredeyse aynı olduğu için karınız olacaktır. Ayrıca birçok burs imkânı bulunmaktadır ve bunlardan yararlanabilirsiniz.

Amerika’da Lise Okumanın Avantajları

Amerika’da Uluslararası Lise Eğitimi Veren Bazı Okullar

  1. Warwick Valley High School

  2. Orange County Public Schools

  3. Maynard High School

  4. El Camino Real Charter High School

  5. Cambridge Rindge and Latin High School

  6. Seattle Public Schools

  7. Tacoma Public Schools

  8. Los Angeles Unified School District

  9. Paradise Valley Unified School District

  10. Deer Valley Unified School District

  11. Oak Park Unified School District

  12. Indian River Charter High School

  13. Beverly High School

  14. Newburyport High School

  15. Mercy High School

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

177 görüntüleme
bottom of page