top of page

Amerika’da Yüksek Lisans

ABD’de Yüksek Lisans Nasıl Yapılır? Gerekli Şartlar Nelerdir?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), tüm dünyadaki öğrencilerin eğitim almak için en çok tercih ettiği ülkelerin başında gelmektedir. Ülkedeki eğitim alanındaki imkân fazlalığı, her öğrencinin kendi istek ve ihtiyaçlarına göre bir okul bulabilmesi ve de tabi ki sosyal açıdan çok gelişmiş olması en çok tercih edilen ülkelerden biri olmasının sebepleri arasındadır. Bu yazımızda Amerika’da yüksek lisans yapma şartlarına ve beraberinde oluşacak birtakım ihtiyaçlara, ayrıca sahip olunan haklara değineceğiz.


Amerika, eğitim açısından dünyadaki en kaliteli okulların birçoğunu bünyesinde barındırmaktadır. Örnek vermek gerekirse, 2022 yılı için yapılan dünya üniversiteleri sıralaması çalışmasında, listedeki ilk 10 üniversitenin 5’i Amerika sınırları içerisinde bulunmaktadır. İlk 100’deki 28 üniversite ise yine ABD’de bulunmaktadır. İlk 100’de olmayan diğer üniversiteler de eğitim açısından oldukça gelişmişlerdir. Dünya’nın dört bir yanından öğrencileri kabul etmektedirler. İlginç bir örnek verecek olursak, ülkedeki öğrencilerin %28’i göçmen veya ülkedeki göçmen ailelerden oluşmaktadır (Lincoln, D., 2021). Daha açık bir şekilde, Amerika çeşitliliğe önem vermektedir. Dolayısıyla Amerika’ya eğitim almaya giden öğrenciler herhangi bir yabancılık çekmeyeceklerdir.


Yüksek Lisans Programları

ABD’de lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler isterlerse yüksek lisans eğitimlerine devam edebilirler. Genellikle yüksek lisans derecesinin alınması için 30-36 kredi verilmesi ve ardından bitirme tezinin yazılması gereklidir. Bazı üniversitelerde ise bitirme tezi yerine, bitirme sınavı da uygulanabilmektedir. Bunu üniversiteler kendisi belirler. Amerika’da yüksek lisans bitirme dereceleri alanlarına göre 4’e ayrılmıştır. Bunlar sosyal bilimler için Master of Arts (M.A.), fen ve mühendislik için Master of Science (M.Sc.) yada Master of Engineering(M.E.) olarak adlandırılmaktadırlar. Bazı yüksek lisans dereceleri Master of Fine Arts (M.F.A.) yani güzel sanatlar ve Master of Business Administration (M.B.A.), işletme yüksek lisansı olarak adlandırılmaktadır.

Yüksek Lisans Programları

Bir diğer program ise, daha doğrusu iki program da denebilir, “joint degree ya da dual degree” olarak adlandırılan bir nevi çift ana dal programıdır. İsteyen öğrenciler gerekli şartları sağlamaları durumunda farklı veya benzer alanlarda 2 adet yüksek lisans derecesine sahip olabilirler.


Amerikan üniversitelerinden alınan diplomaların geçerliliği neredeyse tüm dünya tarafından kabul edilmektedir. Bu da üniversitelerin kalite göstergelerinden biridir. Üniversiteler, istisnalar olsa da genellikle belirli bir alanda ünlenmişlerdir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse, M.I.T(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü), mühendislik ve teknoloji gibi alanlarda ünlenmiştir. Dünya’nın en iyi teknik üniversitelerinden biridir. Böylesine alanlarında başarılı üniversiteler barındırdığı için çok fazla başvuru yapılmakta ancak başvuruların çok azı kabul edilmektedir.


Yüksek Lisans İçin Gerekli Kriterler

Amerika’da yüksek lisans başvurusu yapmak isteyenlerden bazı kriterleri karşılamaları istenmektedir. Bu kriterler genellikle şu şekildedir; transkript, belirli bir ortalama veya üstü, sayısı üniversiteden üniversiteye değişiklik gösteren referans mektupları, yabancı öğrenciler için IELTS, TOEFL gibi sınavlardan alınmış dil yeterliliği belgesi, bazı üniversitelerin veya bölümlerin istediği GRE ve GMAT gibi akademik sınavlar ve de en önemlisi öğrencinin kendini tanıttığı ve neden seçtiği okulda yüksek lisans yapmak istediğini detaylıca anlatması istenen motivasyon mektubudur. Başvurudan sonra ise genellikle öğrencinin kabulü direkt olarak gerçekleşmez. Başvurulan üniversite öğrenciyle görüntülü mülakat yapmak ister. Öğrenciye mülakatta geleceğine dair planları ve hayalleri hakkında detaylı sorular sorulmaktadır.

Yani Amerika’da paranız da olsa başarılı da olsanız siz üniversiteleri değil üniversiteler sizi seçer.

Bu şekilde de üniversiteler kalitelerini korumaktadırlar.


Amerika’da Yüksek Lisans Fiyatları

Amerika’da lisans, yüksek lisans veya doktora fark etmeksizin eğitim oldukça maliyetlidir. Eğitim ücretinin yanında yurt konaklamaları, sağlık sigortaları, ulaşım masrafları, yeme-içme ve kitap masrafları ile birlikte en genel hali ile okullar yıllık 15-150 bin dolar civarlarından değişiklik göstermektedir. Bu maliyetler genellikle öğrencileri ve ailelerini oldukça tedirgin etmektedir. Ancak üniversitelerden veya diğer kurumlardan alınabilecek çok fazla sayıda burs veya kredi imkânı bulunmaktadır. Bu burs ve krediler sayesinde öğrenciler öğrencilik yaşamlarını rahatlatmaktadırlar.


Konaklama

Öğrenciler için oluşacak bir diğer önemli gider ise konaklamadır. Öğrenciler için bir çok farklı konaklama alternatifi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi kampüs içi yurtlar veya okul tarafından ayarlaması yapılan öğrenci konutlarıdır. Öğrenciler bu konutlarda tek, iki kişi veya daha fazla kişi konaklayabilirler. Odadaki kişi sayısına, konaklamanın bulunduğu şehre ve eyalete göre de fiyatlar değişiklik gösterebilmektedir. Bu konut ve yurtlardan bazıları yemek ihtiyacını karşılamazken genellikle yemekler sabah ve akşam olarak yurt tarafından verilmektedir. Bu okul yurtlarına ek olarak öğrenciler özel yurtlarda da daha yüksek maliyetleri ödemek koşuluyla nispeten daha rahat şartlar altında konaklayabilirler.


Konaklama için bir diğer alternatif ise tıpkı Türkiye’de de olduğu gibi birkaç arkadaşın birleşip ortak eve çıkmasıdır. Son olarak da Türkiye’de görmeye pek alışık olmadığımız, aile yanı konaklamadır. Bu konaklama türünde okulların anlaşmalı olduğu güvenilir aileler seçilir.


Öğrenci bu ailelerden birini seçer, yanına yerleşir ve kendine ait bir odaya sahip olur. Öğrenci bu şekilde kendini bir ev sıcaklığı içinde hissedebilir ve Amerikan kültürünü yakından tanıyabilir. Bu konaklama türü de yurtdışından gelen öğrenciler arasında oldukça yaygındır. Bunun sebebi ise kendilerini evlerinde hissedebilmek, Amerika’da ikinci bir aile edinebilme fırsatıdır.

Amerika'da Yüksek Lisans Fiyatları

F1 Vizesi Beraberinde Sahip Olunan Haklar

Öğrenciler yüksek lisans için F1 vizesi alırlar. Aldıkları F-1 vizesi ile birlikte çalışma iznine de sahip olmaktadırlar. Öğrenim gören öğrenciler bu süre boyunca yarı-zamanlı veya tam-zamanlı bir işte çalışarak maddi olarak kendilerine destek sağlayabilirler. Bu işler genellikle okulda da olabilir veya okul dışında herhangi bir işte de çalışabilirler. Örneğin okulun içindeki bir kafede garson olarak çalışabilirler veya bir markette kasiyerlik yapabilirler.


Öğrencilerin çalışma süreleri yasal olarak düzenlenmiş ve belirli saatler ile sınırlandırılmıştır. Amerika’da öğrenim görmekte olan öğrenciler, okul dönemi içerisinde kampüste haftada 20 saate kadar çalışabilmektedirler. Akademik tatil dönemlerinde öğrenciler tam-zamanlı olarak çalışma iznine sahiptirler.

f1 vizesi ile çalışma

Staj İmkanları

Öğrenciler eğitimleri devam ederken, belirli bir süre staj imkânına sahip olabilirler. CPT(Curricular Practical Training) olarak adlandırılan stajlarını 1 yıl boyunca haftada 20 saatten fazla olmayacak şekilde yapabilirler. Öğrenciler için bir diğer imkan ise OPT(Optional Practical Training) olarak adlandırılan bir nevi gönüllü stajdır. Öğrenciler gönüllü staja mezuniyetlerinin hemen öncesinde başvurmalıdırlar. OPT ile birlikte öğrenciler mezuniyetlerinden sonra haftada 40 saati aşmamak kaydıyla 1-3 yıl arasında çalışma iznine sahip olabilirler.


Uzun lafın kısası, Amerika’da eğitim oldukça maliyetlidir. Kimi öğrenciler bu maliyetleri karşılayamayacağını düşünüp yüksek lisans için başvuru bile yapmazlar. Ancak yüksek lisans yapan öğrencilerin çoğu maddi destek almaktadır ve eğitimlerine sorunsuz devam etmektedirler. Aynı zamanda eğitimleri sırasında çalışarak maddi açıdan kendilerine destek olmaktadırlar. Amerika’da eğitimin bu denli maliyetli olmasının en büyük sebebi ise verdikleri eğitimin kaliteli olmasından kaynaklanmaktadır.


Çeşitliliğin fazla olduğu Amerikan üniversitelerinde, öğrenciler kurdukları arkadaşlıklar ve edindikleri referanslar sayesinde mezun olduktan sonra da kaliteli ve rahat bir hayat yaşama imkanına sahiptirler. Gerek öğrencilik sırasında gerekse mezuniyetlerinden sonra sahip oldukları fırsatlarla katlanmış oldukları zorlukların bunlara değdiğine kendi gözleri ile şahit olacaklardır.


Amerika’da öğrencilerin yapabileceği iş seçenekleri hakkındaki diğer yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

60 görüntüleme
bottom of page