top of page

Amerika’da Çalışma Hayatı

Amerika Birleşik Devletleri, genellikle çalışkan bir ülke olarak algılanmaktadır. Bu inancın kökleri, eşitlik için çok çalışma istekli olmaları durumundan, geçmişleri ne olursa olsun herkese açık olan “Amerikan Rüyası” ideolojisine derinden bağlıdır.

ABD’deki çalışma kültürü ve kıyafet kuralları Türkiye’ye göre farklıdır. Çalışanlar genel olarak rahat giyinmeyi tercih etmektedirler (şirket politikası aksini belirtmedikçe) ve genel olarak çalışma ortamı gayriresmidir.

ABD’ye yakın zamanda taşındıysanız ve Amerika’da çalışacaksanız bu yeni çalışma ortamı hayatına uyum sağlarken, benzersiz sosyal gelenekler, kurumsal dil ve tanıdık olmayan işyeri görgü kuralları ile de karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu makalede ABD’deki ofis ortamını ve çalışma kültürünü anlamak için aşağıdaki ipuçlarını sizin için derledik. Keyifli okumalar dileriz…

Daha Uzun Çalışma Günleri

Amerika’da diğer ülkelere oranla uzun çalışma günleri benimsenmektedir. Raporlarda, Amerika Birleşik Devletleri’nde tam zamanlı bir çalışanın haftada 47 ila 50 saat arasında çalıştığı tahmin edilmektedir. Tatil zamanı söz konusu olduğunda ise ortalama bir ABD çalışanı, yıllık kendilerine ayrılan tatil süresinin sadece %54′ünü kullanmaktadır. Kısacası, Amerikalılar dinlenme süresini kısa tutarak hemen işlerinin başına dönmektedirler.

Daha Uzun Çalışma Günleri

Çalışma Saatleri

Amerika’da normal ofis saatleri sabah 9’dan akşam 5’e kadardır. IT şirketleri söz konusu olduğunda ise çalışma saatleri esnektir.

Çalışma Saatleri

Ayrıca, Amerikalılar zaman konusunda fazlasıyla bilinçlidirler ve zaman yönetimi ilkelerine inanmaktadırlar. Ofise erken gelmekte ve zamanında işten ayrılmaktadırlar. Geç saatlere kadar veya hafta sonları nadiren çalışmaktadırlar. 

Dakik Olma Durumu

Amerikan işyeri kültüründe zamanında gelmek çok önemlidir. Dakiklik, kişinin işi için iyi hazırlanmış olduğunu ve işini ciddiye aldığını göstermektedir. Gecikme, bir saygısızlık işareti olarak görülebilmektedir ve sürekli tekrarlanan gecikme, birçok Amerikan şirketinde disiplin cezasıyla sonuçlanabilmektedir. Ayrıca, birçok işyerinde uyulması beklenen bir zaman çizelgesi bulunmaktadır.

Dakik Olma Durumu

İşyerine gecikmenin kaçınılmaz olduğu durumlarda, yöneticiye veya ekip arkadaşlarına gecikmeyi bildiren bir mesaj göndermek nezaket gereğidir ve yapılması gerekmektedir. Gecikme yaşanması durumunda, kime bildirileceği konusunda her şirketin kendi politikası olacaktır.

Gayri Resmi Ofis ve Çalışma Ortamı

Ofis ortamı gayri resmidir ve yöneticiler ile çalışanlar arasında belirgin bir hiyerarşi yoktur. Yönetici, sıradan bir konuşma yapmak için çalışanına adıyla hitap edilmesinde ısrar ederse, bu durum gayet normaldir. Ayrıca çalışanların bir e-posta gönderirken, efendim veya hanımefendi gibi unvanlar kullanması genellikle yersiz ve fazlasıyla resmi olarak görülmektedir. Amerika’da her işyeri farklı bir politika izlese de, genel olarak çalışanların kendinden üst seviyelere hitap konusunda resmi olmadıkları açıkça görülmektedir.

Amerika’daki ofisler ve çalışma ortamları hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

Gayri Resmi Ofis ve Çalışma Ortamı

Ayrıca Amerikan işyerleri kıyafet konusunda da fazlasıyla rahat bir tutum sergilemektedir. Amerika’da birçok işyeri, kot dahil gündelik kıyafetler giyilmesine izin vermektedir, fakat bazı şirketler tek tip veya katı kıyafet politikaları uygulamaktadırlar. Bu nedenle Amerika’da bir iş başvurusuna veya bir iş görüşmesine gidildiğinde orada çalışanların giyim tarzı ve yöneticilere konuşma tarzına göre analiz edilerek en uygun şekilde davranılmalıdır.

Görüşlerin Paylaşılması

Amerikan işyerlerinde bireysellik çok değerlidir. Amerikalı çalışanlar bunu genellikle toplantılar sırasında, yöneticiler ve iş arkadaşlarıyla fikirlerini özgürce sunarak göstermektedirler. Birçok Amerikan şirketi, tüm kıdem seviyeleri arasında bir ortam yaratarak çalışanlarını fikrilerini paylaşmaya teşvik etmektedirler. Toplantılarda genelde büyük kararlara varmak için değil, daha çok bir proje üzerinden tartışma, projenin analiz edilmesi, planlanması ve gözden geçirilmesine odaklanmaktadırlar. Hatta bu toplantılarda herkesin görüşü ve fikri paylaşılarak gerekir ise itirazlar yapılarak ortak fikre varılmaktadır.

Görüşlerin Paylaşılması

Böyle bir toplantıya davet edildiyseniz, düşünce ve görüşlerinizin memnuniyetle karşılandığını ve teşvik edildiğini bilmelisiniz. Çalıştığınız Amerikan şirketinde yeniliğe teşvik ettiğinizde daha değerli bir ekip üyesi olmanıza yardımcı olabileceğinden, fikirlerinize ve düşüncelerinize güvenip onları paylaşmak fazlasıyla önemlidir.

“Kendin Yap” İlkesi

Amerikalılar bireyselliğe ve “kendin yap” zihniyetine değer vermektedirler. Şirketler genellikle, bir ekibin parçası olarak çalışma yeteneğinin yanı sıra bireysel düzeyde değer katabilecek çalışanlara yatırım yapmaktadırlar.

"Kendin Yap" İlkesi

Şirkette, “Kendin yap” zihniyetinin avantajı, fikirlerinizi ve görüşlerinizi konuşmaya ve paylaşmaya teşvik edilmenizdir. Birçok Amerikan işyerinde, şirketteki konumunuz ne olursa olsun, geliştirilebilecek bir alan belirlediğinizde önerileriniz memnuniyetle karşılanacak ve bunun sonucunda işyerinde önemli bir konuma ulaşacaksınızdır. Güçlü bir iş ahlakına sahip olmak, hırs ve yeni, güçlü fikirlerin paylaşılması, Amerikan işyeri kültüründe sıklıkla ödüllendirilen değerler arasında yer almaktadır.

"Kendin Yap" İlkesi

Sonuç olarak, herhangi bir ülke gibi, Amerika Birleşik Devletleri’nin de onu benzersiz kılan çalışma prensipleri vardır. Bu makalede ele alınan özellikler yeni işyeri ortamınızda genel olarak karşılaşabileceğiniz bazı durumları kapsamaktadır. Tüm bu anlatılan bilgiler ışığında Amerika’daki işyeri prensiplerini kavramanız durumunda daha iyi bir iş hayatına sahip olmanızın yanı sıra başarı basamaklarına hızlı bir şekilde tırmanma şansınız fazlasıyla artacaktır.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

559 görüntüleme
bottom of page