top of page

Amerika’da Öğrenci Yurtları

Yurt dışına gitmek isteyen birçok öğrenci için Amerika’da ilk akla gelen barınma konusudur. “Ben nerede kalacağım?” diyen öğrenciler güvenli, temiz, sakin ve ekonomik bir yer bulmak için uğraşırlar. Genellikle ilk tercihleri de kampüs içindeki yurtlar olmaktadır.

Kampüs Yurtları

Kampüs yurtları diğer seçeneklere göre daha ucuz ve güvenlidir. Tekli, çiftli ve üçlü oda seçenekleri vardır. Yurt odalarında yatak, ders çalışma masası, ayna ve kıyafetlerinizi koyacağınız dolaplar mevcuttur. Duşlar ortak kullanılmaktadır. Yurt içerisinde çamaşır odaları bulunmaktadır. Bu odalar genellikle en alt katta olur. Makinelerde çamaşırlarınızı yıkayabilirsiniz. Birçok yurtta çamaşırlarınızı kurutmanız için kurutma makinesi de mevcuttur. Eğer oda arkadaşınız bir Amerikalı ise o zaman İngilizcenizin ilerlemesine çok büyük katkı sağlayacaktır.

Bazı yurtlarda öğrenciler yemeklerini kendileri yaparken bazılarında ise sabah ve akşam yemeği yurt tarafından vermektedir. Üniversiteler birinci sınıf öğrencilerinin kampüs içinde kalmasını isterler. Çünkü öğrencinin okula, dile, ortama alışmasının en kolay yolu budur. Diğer ülkelerden gelen öğrenciler ile kaynaşabilir, farklı kültürleri öğrenebilirsiniz. Bu yurtlarda öğrenci kulüpleri ve organizasyonlar yaygındır. Eğlenmeyi ve yeni insanlar tanımayı seviyorsanız yurt araştırırken etkinlik çeşitlerini de göz önünde bulundurmanızda fayda var. Kalacağınız yurtların ücreti her şehre göre farklılık göstermektedir. Kalmaya kara verdiğiniz yurdu iyi araştırmalısınız. İnternetten yorumları okuyun varsa fotoğraf ve videolara göz atın.

Kampüs Yurtları

Özel Öğrenci Yurtları

Devlet yurdunda kalmak istemeyenler için üniversiteye yakın ve şehir merkezlerinde çok sayıda özel yurt bulunmaktadır. Sadece oda ya da oda-kahvaltı seçeneklerini sunan yurtlar vardır. Özel yurtlarda da ücret odada kalan kişi sayısına göre değişmektedir. Paranıza göre kaç kişilik odada kalmak istediğinizi seçebilirsiniz.

Bazı yurtlar pandemi nedeniyle konaklayan öğrenci sayılarını düşürdü ve kalabalık odaları azalttı. Dönem başında öğrenci yurtlarına talep arttığı için oda bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu yüzden okul kaydınız kesinleşir kesinleşmez araştırma yapmaya başlamalısınız ve gitmeden kalacak yeriniz hazır olmalıdır. Böylece gidince yurt aramaya uğraşmaz hemen yerleşir ve yeni hayatınızın tadını çıkarırsınız.

Özel Öğrenci Yurtları

Öğrenci Evi

Amerika da özel ya da devlet yurdunda kalmak istemeyen öğrenciler iki, üç ve dört kişi bir araya gelip ev tutabiliyorlar. Ev kiralama sistemi yurtlara göre daha pahalı çünkü konaklama masrafı dışında fatura ve gıda giderleriniz de olacaktır. Kiralar evin kalitesine, büyüklüğüne ve konumuna göre değişmektedir.

Bir diğer kiralama sistemi de oda kiralamadır. Bir evin odaları farklı öğrencilere paylaştırılır. Mutfak, banyo, salon ortak kullanım alanıdır. Kaç kişinin kalacağı dairenin büyüklüğüne göre değişmektedir. Odalarda bir ya da iki kişi kalmaktadır. Burada yemek ücreti kiraya dahil değildir. Öğrenciler yemeklerini kendileri hazırlamaktadır.

Öğrenci Evi

Genellikle dil okulları öğrencileri otelde konaklamayı da tercih etmektedir. Dil okulları otellerle sezonluk anlaşır ve öğrencilerin konaklamasına yardımcı olur. Tek ya da çift kişilik odalar vardır. Oda ve kahvaltı seçeneği bulunmaktadır.

Aile Yanında Konaklama

Amerika’da çok yaygın olmasa da öğrenciler aile yanında kalmaktadır. Amerikalı bir ailenin yanına yerleşmek kültürü öğrenmek için çok iyi bir fırsat. Ayrıca aileler sizin için iyi birer rehber olabilirler. İyi restoranları, hastaneleri, kafeleri ve mağazaları bilecekleri için onların tavsiyeleri işinize yarar. Amerika’da geleneklerini önemseyen bir ailenin evinde kalmak çok güzel olur. Onlarla birlikte bayram kutlamalarına katılır, farklı yemeklerinin tadına bakar ve yakından tanıma fırsatı bulursunuz. Kültürlerini herhangi bir yerden okumak yerine birebir yaşama fırsatınız olur.

Yanında kalınacak aile yaşlı bir çift, çocuklu bir aile ya da tek bir kişi olabilir ve bu aileler denetlenmektedir hatta psikolojik testlere tabii tutulmaktadırlar. Yani güvenlik açısından endişeniz olmasın. Genellikle kısa süreliğine gelen öğrenciler bu yöntemi tercih etmektedirler. Anadili İngilizce olan insanlarla pratik yapmanın iyi bir yoludur. Evde kendinize ait odanız olacaktır. Ama bazı evlerde çift kişilik odalarda da kalabilirsiniz bu sizin tercihinize bağlı. Çift kişilik odalar daha uygun fiyatlı ve birlikte kalacağınız kişi size arkadaş olabilir.

Oda seçeneği dışında tam, yarım ve oda-kahvaltı yemek seçeneği de bulunmaktadır. Tam pansiyon alırsanız aile haftanın yedi günü üç öğün size yemek yapacaktır. Yarım pansiyon seçeneğinde sabah ve akşam yemeğinizi yaparlar öğle yemeği ücrete dahil olmaz. Oda-kahvaltı seçeneğinde ise aile size odanızı verir sabah kahvaltınızı hazırlar öğle ve akşam yemeğinizi sizin temin etmeniz gerekir. Hangi tür konaklama yapacaksanız yemek saatlerini ders programınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Tecrübeli İnsanlarla Yaşamanın Avantajları ve Dezavantajları

Bu aileleri size üniversiteler önermektedir ve ailelerin yanında daha önce öğrenciler kaldığı için deneyimlidirler. Evlerin konumu genellikle üniversiteye yakındır ama bazen uzakta ki bir ev de olabilmektedir. Aile üyeleri ile duş, lavabo dahil ortak alanları paylaşacağınız için mahremiyet sorunu yaşayabilirsiniz. Onların evi olduğu için onların kurallarına göre yaşamak zorunda kalabilirsiniz ama kuralları onlarla birlikte belirlemeye özen gösterin. Mesela eve geç gelmenizi istemeyebilirler ya da akşam yemeği saatinde sizin de sofraya oturmanızı isteyebilirler eğer siz de bu tür şeyleri sevmiyorsanız aile yanında kalmakta zorlanabilirsiniz.

Amerika’da ki birçok evde kedi, köpek gibi evcil hayvanlar bulunmaktadır ve sizin alerjiniz varsa gitmeden önce bu konuyu gözden geçirip hayvansız bir aile tercih etmelisiniz. Yemekler sizin kültürünüzden farklı olacak ama et yemeyi tercih etmiyorsanız bunu onlara daha önceden bildirmenizde fayda var. Eğer alerjiniz olan gıdalar var ise bunu onlara kesinlikle bildirmelisiniz ki sağlık sorunu yaşamayasınız. Aile yanında kalmanın en güzel yanı da evlerin çoğunun müstakil olması. Aile evinin bahçesinde rahat rahat vakit geçirebilirsiniz.

Eğer eve arkadaşınızı getirmek isterseniz unutmayın ki kendi ülkenizde ki gibi rahat rahat çağıramazsınız ve muhakkak aileden izin alın sonuçta orası onların evi. Siz orada sadece oda kiraladınız ayıp olacak diye kendinizi iş yapmaya kaptırmayın. Sizden ev işi yapmanız istenmez. Kendi odanızı temiz tutun ve yediğiniz yemeğin bulaşığını toplayın yeter. Ailenin akrabaları ve komşuları daha çok insan tanımanızı sağlayacaktır. Gideceğiniz aile o ülkenin vatandaşı ama başka ülkeden gelmişte olabilir. Sizin alışık olduğunuz yaşam tarzından biraz faklı olabilir ama uyum sağlamak için çabalarsanız güzel bir deneyim yaşarsınız.

Aile Yanında Konaklama

Sorority

Son olarak da sizlere Amerika’da ki sorority kültüründen bahsetmek istiyorum. Bir kardeşlik sistemi üzerine kurulu olan bu topluluk aynı ülkede yaşayan kız üniversite öğrencilerini bir araya getiriyor. Uluslararası kız kardeşliği denilebilir. Nadir de olsa erkek sororitylere rastlamakta mümkündür. Kıdemli kız kardeşler o sene okula gelen öğrenciler ile görüşür ve topluluğa davet ederler. Sadece sosyal kulüp ve eğlenceler için gidebileceğiniz gibi onlarla birlikte aynı çatı altında da yaşayabilirsiniz.

Sorority yurtlarının mobilyalı iki kişilik odaları, yemekhanesi ve aşçısı, çamaşır yıkamak-kurutmak için odaları vardır. Aslında ev düzeninde olan bu yurtlar devlet yurtlarına göre oldukça lükstür. Ortak alanlarda kız kardeşler ile sohbet edebilir ve birlikte dizi-film izleyebilirsiniz. Bazen bu evlerde çok eğlenceli partiler de yapılmaktadır. Kız kardeşlere dahil olmak size kampüste ve sosyal hayatta yabancılık çekmemenizi sağlar. Okulda ve dışarıda onlarla vakit geçirebilir, ders konusunda yardımlaşabilirsiniz. Yabancı bir ülke de birden fazla tanıdığınızın olması sizin için avantajdır. Okul bittikten sonra da bağları koparmayıp kariyer olanaklarından faydalanabilirsiniz.

Sorority

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

bottom of page