top of page

Amerika’da Öğrencilere Uygun Şehirler

Amerika’da öğrenci olmak isteyenlere bazı şehirlerin detaylıca incelemeleri

Artık yurtdışında üniversite okumak çok tercih ediliyor. Amerika da gerek eğitim kalitesi gerekse öğrenciye verdiği değeri ve sahip olduğu refah seviyesi sebebiyle en çok tercih edilen ülkelerden biridir.

Dünyanın neresine giderseniz gidin, büyük şehirlerde hayata tutunmak, bir şeyler başarmak, faturalar, kira, mutfak giderleri ve bunun gibi sebeplerden ötürü bir hayli zor olmaktadır. Özellikle öğrenciler, bu sorunu daha çok yaşamaktadır. Ancak tabii ki bazı şehirler sahip oldukları iş imkanları, başarılı okullar gibi sebeplerle, daha pahalı olmalarına rağmen yine de daha çok tercih edilmektedirler. Amerika’ya öğrencilik amacıyla diğer ülkelerden gelenler ve Amerikalı olanlar öğrenciler için de bu durum geçerlidir.

Amerika’ya okumak için gelecek olan kişiler seçimlerini çok dikkatli yapmalıdır çünkü seçilen üniversitenin verdiği eğitimin kalitesi kadar, bu üniversitenin bulunduğu konum da önemlidir. Sonuç olarak öğrenciler en az 4 yıl bu tercih ettikleri bölgede yaşayacaktır. Genelleme yapacak olursak, bu öğrencilerin mezun olduktan sonra mesleklerini de okudukları şehirde yaptıklarını düşünürsek, orada yaşayacakları yıl sayısı daha da artacaktır. Bu bakımdan kendilerine hitap eden bir bölge seçmeleri çok önemlidir. Örneğin sosyal açıdan kendini geliştirmiş olan ve metropol bir şehirde büyümüş olan bir öğrenci, küçük şehirlere alışmakta, orada hem yaşayıp hem okumakta zorluk çekecektir. Bu yüzden sosyalliğin ön planda olmasını tercih eden öğrenciler, metropolleri tercih edebilirler.

Bu yazımızda öğrenciler için uygun olabilecek bazı şehirleri öğrencilik hayatı, konaklama ve ulaşım bakımından inceleyeceğiz.

Kaliforniya-San Francisco

En çok Golden Gate Köprüsü ile akıllara düşen, rengarenk evleriyle tanınan, Amerika’nın batı kıyısının “Wall Street”i olarak bilinen San Francisco’da çok fazla finansal eğitim kurumu bulunmaktadır. Ayrıca Silikon Vadisi’ne ev sahipliği yapmaktadır. San Francisco Amerika’nın teknoloji merkezidir. Apple, Tesla, Netflix, Intel, Google ve Microsoft gibi büyük şirketler Silikon Vadisi’nde bulunduğu için özellikle bilgisayar mühendisliği, bilişim, yazılım gibi alanlarda eğitim almak isteyen öğrenciler San Francisco’yu tercih edebilirler. San Francisco’da hem özel üniversiteler hem de kamu üniversiteleri bulunmaktadır. Lisans, yüksek lisans veya doktora yapmak isteyenler kendilerine uygun bir bölümü mutlaka bulacaktır. Ayrıca sahip olduğu farklı kültürler ve yıl boyunca sürekli festivallere ev sahipliği yapması sebebiyle de öğrencilerin dikkatini çekmektedir.

Amerika’da yüksek lisans yapmak konusunda bilgi edinmek için buraya tıklayarak yazımıza gidebilirsiniz.

Ulaşım

San Francisco gece gündüz uyumayan bir şehir olduğu için bir yerden başka bir yere ulaşım 7/24 vardır. Halk otobüsü tek kullanımlık bilet fiyatı 2$’dır. Buradaki gibi kart almak zorunlu değildir. Otobüs şoförüne de bilet parası verilebilir. Kart almak isteyenler Clipper adı verilen kartları edinebilirler. Bu kartlar aylık olarak alınmak isterse daha ekonomik olacaktır çünkü tek basım 2$ iken aylık sınırsız basım hakkı 70$’dır. Bir diğer toplu taşıma seçeneği ise BART adı verilen trenlerdir. Bilet fiyatı 8$’dır. En az tercih edilen toplu taşıma seçeneği ise taksilerdir. Çok pahalıya mal olduğu için özellikle öğrenciler tarafından pek kullanılmaz.

Konaklama

San Fransisco’da en yaygın konaklama yöntemleri sırasıyla öğrenci yurtlarında kalma, ev tutma (genellikle airbnb ile), ve bir ailenin yanında yaşamadır.

Öğrenci yurtlarının tercih edilme nedeni hem çok rahat olmaları, hem de güvenli olmalarıdır. Öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerin temizlik yapma ve yemek hazırlama gibi dertleri bulunmayacaktır. Ayrıca yurtlarda kalmanın özellikle uluslararası öğrenciler için bir başka artısı da İngilizce konuşma becerilerini geliştirmelerine katkı sağlamaktır. Aile yanında yaşama yurtlardan sonra en çok tercih edilen konaklama seçeneğidir çünkü burada da öğrenci yemek hazırlama ve temizlik gibi vakit alan gereksinimler ile zaman kaybetmeyecektir. En az tercih edilen ise Airbnb aracılığı ile ev kiralamaktır. Bu konaklama türünden tüm sorumluluk öğrencinin üzerinde olduğu için çok tercih edilmez.

Massachusetts-Boston

Massachusetts eyaletinin başkenti olan Boston aynı zamanda bu eyaletin en büyük şehridir. Amerika’nın en kalabalık şehirlerinden biri olan Boston Harvard, MIT gibi verdiği eğitimleri ile dünyaca ünlü olan üniversiteleri içinde bulundurur. Bunlar dışında 50’den fazla üniversite, dil okulu gibi eğitim kurumlarına ev sahipliği yaptığı için öğrenci şehri olarak da bilinir. Ayrıca öğrenci şehri olduğu için çok sayıda tiyatro, kafe, sinema, bar ve kütüphane bulunmaktadır.

Ulaşım

Boston’ın üniversite okumak için biçilmiş kaftan olmasının sebeplerinden bir diğeri ise şüphesiz ki sahip olduğu ulaşım altyapısıdır. Boston’da gerek şehir içi gerekse şehir dışı ulaşım mükemmel seviyede gelişmiştir. Öğrenciler bir yerden bir yere kolayca gidebilmektedirler. CharlieCard sistemi ile öğrenciler tıpkı Türkiye’de olduğu gibi kartlarına para yükleyerek rahatça toplu taşımaları kullanabilirler.

Konaklama

Boston’da çok fazla üniversite bulunması sebebiyle öğrencilere uygun olabilecek çeşitli konaklama seçenekleri de bulunmaktadır. En çok tercih edilen seçenek öğrenci yurtlarıdır. Her üniversitenin genellikle içinde öğrenci yurdu vardır. Bu yurtlar güvenlikleri ve konforlu oluşları sebebiyle en çok tercih edilen konaklama yöntemidir. Ayrıca yurtlarda hep öğrenciler yaşadığı için sosyalleşmek daha kolay olacaktır. Bunun dışında bir diğer konaklama seçeneği de ev kiralamaktır. Bunlara ek olarak öğrenciler istekleri doğrultusunda bir ailenin yanında konaklayabilmektedirler. Bu sayede aile sıcaklığını hissederler ve başka bir kültürün aile yapısını yakından tanıma fırsatı yakalarlar. En az tercih edilen konaklama yöntemi ise otelde kalmaktır.

Kaliforniya-Los Angeles

Los Angeles Amerika’nın en kalabalık ve en fazla etnik çeşitliliğe sahip olan bölgesidir. Diğer öğrenci şehirlerine göre daha pahalı bir bölgedir. Öte yandan, metropol bir şehir olması sebebiyle üniversite okumaya gelen öğrenciler için iş imkanı da oldukça fazladır. Metropol olmasının yanı sıra Büyük Okyanusa kıyısının olması da tercihlerde üst sıralara çıkmasının sebeplerindendir. Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan UCLA’ nın burada bulunması, Los Angeles’ın tercih edilme oranını da yükseltmektedir. Ayrıca Los Angeles sahip olduğu Hollywood, Universal Studios, Beverly Hills gibi turistik bölgeleri sayesinde de öğrenciler tarafından çok fazla tercih edilmektedirler.

Ulaşım

Ne yazık ki Los Angeles’ta toplu taşıma çok gelişmemiştir. Bu yüzden genellikle insanlar kendi arabalarıyla yolculuk yaparlar. Bunu dışında LAX FlyAway isimli otobüsler kullanılabilir. Bir diğer ulaşım aracı Shuttle’dır. Özellikle öğrenciler içindir. En yaygın ulaşım araçlarından bir başkası ise UBER’dir. Uygulaması indirilerek kullanılan Uber kullanım kolaylığı bakımından çok fazla tercih edilmektedir. En az tercih edilen ulaşım aracı taksilerdir. En çok kullanılan toplu taşıma aracı metrodur. Metrolar 6 hattan oluşmaktadır: Expo line, green line, red line, gold line, blue line ve purple line hatlarıdır. Öğrenciler için aylık bilet 43$’a gelmektedir.

Konaklama

Dünyanın en popüler şehirlerinden biri olan Los Angeles’ta öğrenciler için birçok konaklama imkanı bulunmaktadır. En çok tercih edilen konaklama yöntemi, öğrenci yurtlarıdır. Çünkü öğrenciler böylesi büyük bir şehirde güvenle yaşayabilir, ayrıca buna ek olarak kolaylıkla öğün ihtiyaçlarını giderebilir. Bir diğer konaklama yöntemi de oda kiralamaktır. Öğrenciler için direkt bir daire kiralamak pahalı olacağından, bir evin odasını kiralamak daha uygun olacaktır. Bu sayede öğrenciler hem ev hayatını yaşayıp kendi ayakları üzerinde dururlar, hem de ev arkadaşı edinerek farklı kültürleri tanıma fırsatı bulurlar.

New York

Times Meydanı, New York


Amerika’nın en kalabalık metropolitanı ve dünyanın başkenti olan New York, dünyada uzun yıllardır sanata, bilime, ticarete, modaya, eğlenceye ve finansa yön veriyor olup, hala da bu özelliğini korumaktadır. Tamamı ile göçmen şehri olarak bilinmektedir. Birçok simgesel yapıya da ev sahipliği yapan New York, sahip olduğu kültürel çeşitlilik sebebiyle birçok öğrenci tarafından tercih edilmektedir. Çünkü öğrenciler burada sosyalleşeceklerini ve yalnız kalmayacaklarını, bunun yanı sıra da harika bir üniversite eğitimi alacaklarınım bilincindedirler.

New York’ta üniversite eğitimi almak demek başarılı bir kariyer sizi bekliyor demektir.

Dünyanın en iyi eğitim kurumlarını içinde barındıran New York’ta hem özel hem de devlet üniversiteleri bulunmaktadır. Özellikle işletme, finans, sanat, medya ve bilim alanlarında geniş bir yelpazede bölüm çeşitliliğine sahiptir. Burada kendinize en uygun bölümü seçip, hayatınızın en güzel yıllarını dolu dolu geçirebilirsiniz.

Ulaşım

Eğer New York’a turistik amaçlı gelen kişilere öneride bulunuyor olsaydım, kesinlikle bu ihtişamlı şehri yürüyerek, her karışına dokunarak ve kokusunu içine çekerek gezmelerini söylerdim. Ancak öğrenci olarak burada yaşayacak olanlara bunu tavsiye edemem. Şehrin toplu taşıma ağı zaten çok gelişmiştir, dolayısıyla ulaşımda kimse sıkıntı çekmeyecektir. En çok kullanılan toplu taşıma aracı şüphesiz ki metrolardır. Metro kullanmak için MetroCard alınabilir ya da tek kullanımlık biletler kullanılabilir. Ancak buraya öğrenci olarak gelenler uzun soluklu yaşayacakları için bir kart edinmeleri daha mantıklı olacaktır. Bir diğer toplu taşıma aracı otobüstür ve 24 saat hizmet vermektedir. Ayrıca New York’ta vapur da toplu taşıma aracı olarak kullanılabilir.

Konaklama

Her yıl milyonlarca öğrenciye ev sahipliği yapan New York’ta en yaygın öğrenci konaklama seçeneği yurtlardır. Güvenlik sebebiyle en çok önerilen de budur. Yurtlardan sonra öğrenciler en çok aile yanında kalmayı tercih etmektedir. Otel konaklaması çok tercih edilmese de bir seçenektir.

Özetlemek gerekirse, Amerika’nın tüm eğitim kurumlarının eğitim kalitesi çok yüksektir, çünkü eğitime değer vermektedirler. Bu yazımızda öğrenci olarak Amerika’ya gitmek isteyen öğrenci adayları için rehber olabilecek bir derleme hazırlamaya çalıştık. Kendinize en uygun hangi şehri seçerseniz seçin, gerek eğitim bakımından gerekse sosyal hayat ve iş hayatı bakımından tatmin olacağınıza eminiz. Umuyoruz ki harekete geçmek isteyenler için yol gösterici bir yazı olmuştur. Hayallerinin peşinde koşan herkese başarılar dileriz.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

22 görüntüleme
bottom of page