top of page

Amerika’daki Dil Okulları

Globalleşen Dünya’nın Ana Dili İngilizceyi Dil Okulları ile Öğrenmek

Birçok kişi farklı nedenlerden dolayı dil öğrenmek ister. Yabancı dil öğreniminde ise en çok tercih edilen dillerden biri tartışmasız İngilizcedir. İngilizcenin en çok tercih edilen dillerden olmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Dünya dili olması sebebiyle profesyonel iş hayatında sıklıkla kullanılması ya da akademi veya bilimin dilinin İngilizce olması öğrenmek isteyenlerin sayısını da artırmaktadır.

Sadece dil yeterliliği, akademik veya profesyonel hayat için değil aynı zamanda kültürel kazanımlar elde edebilmek için de İngilizceye rağbet çok fazladır. İngilizce öğrenmenin ise birden fazla yolu vardır. Özellikle son yirmi yılda hayatlarımızda büyük bir yer edinen internet sayesinde sadece dil öğrenmek değil birçok şeyi araştırıp öğrenmek oldukça kolaylaştı. İnternet üzerinden ücretsiz bir şekilde dil öğrenmek isteyenler için sosyal medya sitelerinde bolca içerik bulunmaktadır. Yine sosyal medya veya müzik uygulamaları üzerinden “podcast” listeleri ile istedikleri dili öğrenebilirler.

Bunlara ek olarak ücretli uygulamalar da bulunmaktadır. Bu uygulamalar genellikle kullanıcıyı da öğrenme aktivitesine dâhil ettikleri için çok daha verimli olabilmektedir. Bir diğer verimli ancak ücretli uygulama ise Cambly’dir. Bu uygulama üzerinden canlı bir şekilde ana dilleri İngilizce olan öğretmenler ile konuşarak efektif bir şekilde İngilizce öğrenilebilir.

Cambly uygulaması hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

İnternet üzerinde birçok imkân bulunmasına rağmen birçok kişi öğrenmenin yüz yüze gerçekleştiğine inanmaktadır. Bu kişiler ise çevrimiçi kurslar yerine dil okullarını tercih etmektedirler. Öğrenciler genellikle maddi imkânlarına göre yurt içindeki kursları tercih etseler de bir dil ancak vatanında doğru bir şekilde öğrenilebileceği için birçok kişi de yurtdışındaki kursları tercih etmektedirler.

Yurtdışı kursları için birçok ülke seçeneği bulunmaktadır. İrlanda, Kanada, İngiltere, Avustralya ve Amerika bu ülkelerden en çok tercih edilenleridir. İngiltere, İrlanda ve Avustralya’da yaşam masrafları fazla olabileceğinden dolayı öğrenciler genellikle Kanada ve Amerika’yı tercih etmektedirler. Amerika ise sahip olduğu turistik yerler, büyük şehirler ve daha birçok nedenden dolayı sıklıkla tercih edilmektedir. Şimdi gelin birlikte Amerika’daki dil okullarına göz atalım.

Globalleşen Dünya'nın Anadili İngilizceyi Dil Okulları ile Öğrenmek

Dil Okulu İçin Vize

Amerika Birleşik Devletleri’ne dil eğitimi amacıyla gidenlerin öncelikle almaları gereken vize ile ilgili gereklilikleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Öğrenciler dil eğitimi amacıyla gittikleri için F-1 yani öğrenci vizesi almalıdırlar. Turist veya herhangi bir başka vize ile Amerika’da dil eğitimi alamazlar. Vize için başvuruda bulunan öğrenciler konsolosluk çalışanı ile vize mülakatı yapmak zorundadırlar. Bu mülakat süresi boyunca öğrenci, dil eğitiminden sonra ülkesine döneceğini ve Amerika’da kalmayacağını konsolosluktaki kişiye uygun bir dille anlatıp onu ikna etmelidir. Vize için gerekli evraklar ise genellikle kursların internet sitelerinde yazmaktadır. Ancak öğrenci vize randevusu almadan önce mutlaka kayıt olduğu okuldan kabul belgesini almalıdır.

Dil Okulu İçin Vize

Dil Okulu Programları

Amerika’da birkaç farklı dil okulu türü vardır. Bunlardan ilki genel İngilizcedir. Genel İngilizce kursu kapsamında öğrenciler okuma, yazma, makale yazma, dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmek üzere eğitim almaktadırlar. Alınan eğitim süresince gerekli gramer bilgisi ve günlük hayata dönük beceriler kazandırılmaya çalışılır. Programın uzunluğu ise kurstan kursa göre değişmekle beraber öğrencinin ihtiyacına göre belirlenmektedir. Yoğun İngilizce programında kurslar tarafından öğrencilere kısıtlı zaman dâhilinde daha fazla ders saati verilerek genel becerilerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Profesyonel yaşamda kendi dil becerilerini geliştirmek isteyen öğrenciler için ise iş İngilizcesi programları sunulmaktadır. Uluslararası literatürde hâkimiyeti oldukça fazla olan İngilizce, bu kurslarda ileri derecede sektörel ihtiyaca göre öğretilmektedir. Bu eğitimde rapor yazma, sunum hazırlama, iş dilinde sık kullanılan kelimeleri öğrenme ve kullanma becerisi öğrencilere doğru programlarla kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Amerika’daki İngilizce kursları lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından da talep görmektedir. Amerika gibi İngilizcenin ana dil olduğu ülkelerde eğitim almak isteyen öğrencilerden başvuracakları kurumlar TOEFL ve IELTS gibi sınavlardan alınmış belirli bir puan neticesinde dil yeterliliği belgeleri istemektedir. Dil kursları amaca yönelik eğitim verdiklerinden dolayı dil yeterliliği sınavlarına hazırlanan öğrencilere de gerekli eğitimi vermektedirler. Eğitimler sırasında yapılan denemelerle öğrenciler bu sınavlara hazırlanmaktadır.

Dil Okulu Programları

Akademik olarak verilen kurslardan bir diğeri ise Amerika’da bulunan GRE veya GMAT gibi lisansüstü sınavlara hazırlık kurslarıdır. Bu kurslar sırasında öğrenciye sınavın içeriği göz önünde bulundurularak hazırlanan müfredat ile eğitim verilmektedir. Bu gibi sınavlarda dil becerisinin bir hayli yüksek olması gerektiğinden kurslarda bol miktarda pratik yaptırılmaktadır.

Finansal Boyutu

Amerika’da dil eğitimi almak isteyen kişilerin gerekli finansal kaynağa sahip olmaları gerekmektedir. Vize alırken eğer öğrenci ailesinden destek alacaksa bunu mutlaka konsoloslukta belirtmeli ve ayrıca kendisine sponsor olacak kişinin de maddi gelir belgelerini başvuru dosyasına eklemelidir. Dil eğitimi almak için Amerika’ya giden öğrenciler, yasal olarak çalışma iznine sahip olmadıkları için Amerika’daki yaşamlarını nasıl idame ettireceklerini vize mülakatında konsolosluğa göstermek zorundadır. Öğrenciler sadece bulundukları kampüste ve haftada 20 saati geçmeyecek şekilde çalışma izinlerine sahiptir.

Dil Okulu Fiyatları

Konaklama Seçenekleri

Dil öğrenimleri boyunca öğrencilere birkaç farklı konaklama seçenekleri sunulmaktadır. Öğrenciler kendilerine en uygun konaklama seçeneğini seçerler. Bu seçenekler ise aile yanı konaklama, okul yurtları ve öğrenci rezidansları olmak üzere genellikle üç adettir. Seçeneklerden en ekonomik olanı ise aile yanı konaklamadır. Bu tip konaklamalar ekonomik olmasının yanında Amerikalı bir aile yanında yaşam fırsatı sunduğu için daha fazla pratik yapma ve Amerikan kültürünü daha yakından tanıma fırsatı vermektedir. Bu tipteki konaklamada genellikle yemek masrafları konaklama ücretine dahil olsa da bazı kurslar az miktarda da olsa yemek ücreti talep edilebilmektedir.

Aile yanı konaklamada bir veya iki kişilik konaklama seçenekleri mevcuttur. Ancak iki kişilik konaklamayı tercih edebilmek için iki kişinin birlikte kayıt yaptırmış olması ve seyahatlerini birlikte gerçekleştirmiş olması gerekmektedir. Bir diğer deyişle iki kişi birbirlerini daha önceden tanımalı yani arkadaş olmalıdırlar. İki yabancının aynı odada kalması mümkün değildir.

Öğrenci rezidansı ve okul yurdu ise genel olarak biraz da yüksek maliyetli olabilmektedir. Ancak yurtlarda kalan öğrencilerin ulaşım masrafları olmayacağından bu bir avantaj sayılabilmektedir. Yurtta kalmanın bir diğer avantajı ise sadece Amerikalılarla değil birçok ülkeden insanla arkadaş olabilme ve onların kültürünü tanıma fırsatıdır.

Dil Okulu Konaklama

Yurtlarda genel olarak yemek hizmeti verilmediğinden öğrenciler kendi yemeklerini yapmalı ya da sipariş vermelidir. Kendi yemeklerinizi yaparak kendi kültürünüzü diğer öğrencilere tanıtma veya yabancı arkadaşlarınızın yaptığı yemeklerin tadına bakarak onların kültürlerini daha yakından tanıma fırsatı bulunmaktadır. Bir başka seçenek ise bazı okulların anlaşmalı olduğu otel veya hostellerdir. Ancak bu tarzdaki konaklamalar oldukça yüksek maliyetli olacağından öğrenciler tarafından tercih edilmezler. Uygun fiyatlı olanları ya kursa çok uzaktır ya da fizik şartlar açısından oldukça kötü durumdadır.

Dil Okullarının Popüler Olduğu Şehirler

Amerika’nın neredeyse her eyaletinde dil okulu bulunmaktadır. Ancak en popüler kurslar genellikle New York, Kaliforniya, Massachusetts, Washington ve Florida eyaletlerinde bulunmaktadır. Bu eyaletlerde bulunan New York City, Los Angeles, Boston, Chicago gibi büyük şehirler birçok nedenden dolayı öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.

Büyük şehirlerin sahip olduğu imkânlar, turistik yerler, ulaşım imkânları ve eğlenme fırsatları bu şehirlerin tercih edilme nedenlerinin başında gelmektedir. Ayrıca büyük şehirlerde bulunan kurslar küçük şehirlerdekine kıyasla daha fazla teknolojik altyapıya sahiptirler. Öğrenciler bu şehirlerde gezip dolaşırken daha fazla İngilizceye maruz kalacakları için bu tipteki şehirlerde dil öğrenmeleri çok daha kolay olacaktır. Amerika’da New York ve Los Angeles gibi şehirler öğrenciler için pahalı olabilmektedir. Bunun için bazı kurslar yine büyük şehirler olan Houston, Seattle, Philadelphia ve San Diego gibi şehirlerde de bulunmaktadır. Yaşam maliyetlerinin nispeten daha uygun olmasını isteyen öğrenciler bu şehirleri tercih etmektedirler.

Kursların ücretleri ise birçok açıdan farklılık gösterebilmektedir. Kursun konumu, süresi ve adı fiyatlar üzerinde oldukça etkilidir. Alınacak eğitimin türü de fiyatlara etki etmektedir. Kurs süresince kullanılacak kitaplar bazı zamanlarda olsa da çoğunlukla kurslar tarafından karşılanmamaktadır. Günlük yaşam maliyetleri yani ulaşım, yeme-içme ve sosyal aktivite gibi masraflar da düşünüldüğünde oldukça maliyetli olabilmektedir. Ancak öğrenciler kendilerine uygun programları seçerek ve şehirdeki öğrenci avantajlarını takip ederek birçok şeyi ya ücretsiz ya da çok uygun fiyata edinebilirler.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

42 görüntüleme
bottom of page