top of page

Apple Vision Pro Nedir? Ne İşe Yarar?

Apple, gözler, eller ve ses ile kontrol edilen bir karma gerçeklik başlığı olan Vision Pro'yu tanıttı. Vision Pro, kullanıcının gözlerini, sesini ve ellerini kullanarak 'mekansal hesaplamayı' mümkün kılan karma gerçekliği birleştiriyor.


Apple Vision Pro
Apple Vision Pro

Apple, gelecekte bilgisayar teknolojisinin nasıl değişeceğine dair vizyonunu tanıttı. Pazartesi günü, Apple, Cupertino, California merkezindeki Worldwide Developers Conference etkinliğinde Vision Pro karma gerçeklik başlığını duyurdu. Başlık, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik özelliklerini bir araya getirerek kullanıcıların sadece gözlerini, ellerini ve sesini kullanmalarını gerektiriyor. Başlık, önümüzdeki yılın başlarında 3.499 dolar fiyatla piyasaya sürülecek.


Apple CEO'su Tim Cook, "Mac kişisel bilgisayarıyla bize kişisel hesaplama kavramını tanıttı, iPhone mobil hesaplama kavramını tanıttı, Apple Vision Pro ise bizi mekansal hesaplamayla tanıştırıyor." şeklinde bir açıklama yaptı.


Apple Vision Pro Mekansal Hesaplama Özelliğine Sahip
Apple Vision Pro Mekansal Hesaplama Özelliğine Sahip

Vision Pro, kullanıcının bulunduğu odada uygulamaların ortaya çıktığı üç boyutlu bir arayüz içeriyor ve aynı zamanda çevresini de görmesini sağlıyor. Apple Watch'ta da bulunan bir düğme olan dijital tac ile kullanıcılar, başlığı takarken ne kadar derinden etkilenmek istediklerini kontrol edebiliyorlar.


Cihaz ayrıca daha geleneksel hesaplama seçenekleri isteyenler için Apple'ın Magic Keyboard ve Trackpad'ini de destekleyecek. Başlık sayesinde kullanıcılar, etraflarına yerleştirilmiş tarayıcı sekmelerine sahip olabilecek, film izlerken ekranları genişletebilecek veya mekansal bir etkileşimi taklit edebilen mekansal sesli video görüşmelerine katılabilecekler, diyor Apple.


Apple Vision Pro Magic Keyboard ve Trackpad'i de destekleyecek
Apple Vision Pro Magic Keyboard ve Trackpad'i de destekleyecek

Cihaz, gelişmiş göz takibi kullanarak kullanıcıların gözlerini bir uygulama veya başka bir alanı vurgulamak için kullanmalarına olanak sağlıyor. Bir şeyi seçmek için parmağınızla dokunabilir veya bileğinizi kaydırabilirsiniz. Bir arama çubuğunu görüntülediğinizde, vurgulandığında sorgu girmek için konuşabilirsiniz.


Vision Pro'nun diğer VR ve AR başlıklarından farklı olan bir özelliği olan EyeSight, başlığı takan kişinin gözlerini görebilen diğer insanlara izin veriyor. Kullanıcı meşgul olduğunda, başlık diğer insanlara görsel ipuçları vererek kullanıcıların çevreleriyle bağlantıda kalmasını sağlıyor. Apple, bu özelliğin kullanıcıları çevreleriyle bağlantıda tutmayı amaçladığını söyledi.


EyeSight, başlığı takan kişinin gözlerini görebilen diğer insanlara izin veriyor
EyeSight, başlığı takan kişinin gözlerini görebilen diğer insanlara izin veriyor

Apple ayrıca iPhone'lar için bir sonraki işletim sistemi olan iOS 17'yi de tanıttı. Özellikler arasında telefon kişilerine daha fazla kişilik kazandırmak için İletişim Posterleri, sesli mesajların canlı transkriptleri, iletişim bilgilerini hızlı bir şekilde paylaşmak için NameDrop ve metin mesajlaşması için otomatik düzeltmelerin iyileştirilmesi bulunuyor.


Vision Pro nasıl ses veriyor?

Başlık, kullanıcılara sesin doğrudan odadan geldiğine ikna etmek için benzersiz bir mekansal ses sistemi içerecek.


Vision Pro'nun iç yapısı

Ürünün ön kısmı, kullanıcıya bir görüş sağlayan bir cam parçası ve bir dizi kamera içeriyor. Dijital tac, çevrede ne kadar derin bir şekilde etkilenmek istediğinizi kontrol ediyor. Apple, her türlü kullanıcıya uyum sağlayabilmesi için binlerce baş üzerinde çalışarak modüler bir sistem oluşturduğunu söyledi. Diğer başlıklarda olduğu gibi, uyumu özelleştirmek için bir ayarlama kadranı da bulunuyor.


Apple Vision Pro ergonomik bir yapıya sahip
Apple Vision Pro ergonomik bir yapıya sahip

Vision Pro'da fotoğraflar ve videolar nasıl görüntülenir?

Kullanıcılar odanız kadar büyük fotoğraflar görüntüleyebilir ve panoramalar genişleyebilir ve sizi sarabilir, böylece gerçekçi bir görüntü elde edebilirsiniz. Başlık ayrıca, cihazı takarken anıları yakalamak için bir kamera da içeriyor. Video görünümleri ve sinema ortamları, film tiyatrosu tarzı bir atmosfer sunar, diyor Apple. Başlık ayrıca 3D filmlere izin verecektir.


Vision Pro'da web'i nasıl gezersiniz?

Peki uygulamalar tam olarak nasıl çalışır? Safari ile, sekmeleri etrafınıza yerleştirirsiniz. Örneğin, sola baktığınızda bir sekme, sağa baktığınızda diğerleri olabilir. Ancak sekmeler açıkken etrafınızdakileri hala görebilirsiniz. Başlık, fare ve klavye gibi aksesuarları da destekler.


Apple Vision Pro ile web gezintisi
Apple Vision Pro ile web gezintisi

Apple Vision Pro arayüzü nasıl görünüyor?

Apple'ın demosunda, kullanıcının odada doğrudan ortaya çıkan uygulamaları gördüğü görülüyor. Başlık, Apple Watch'taki dijital tacı içeriyor ve bağımsız olarak çalışmak yerine bağlı görünüyor, ancak başlığın hangi cihaza bağlandığı net değil. Başlık kendisi şık görünüyor. Farklı uygulamalara geçmek için gözlerinizi kullanırken, kaydırmak veya seçmek için ellerinizi kullanırsınız. Başlık ayrıca sesi de destekler. Arama çubuğuna bakın ve ardından sorunuzu konuşun. Vision Pro, başlık takarken gözlerinizi de gösterecektir. Bu, VR ve AR'nin net bir karışımıdır.

361 görüntüleme
bottom of page