top of page

E1 ve E2 Vizesi Başvurularında Yapılan Hatalar

Türkiye’de artmakta olan döviz kuru, birçok kişiyi yurt dışında ticaret yapmaya ve şirket kurmaya itti. Bu nedenle E1 yatırımcı ve E2 tüccar vizesi Türk vatandaşlarının en fazla kullandığı ve en elverişli olan vize türüdür. Bu vizeler ciddi  planlama ve sağlam bir iş planı hazırlığı gerektiren vize türlerdir. Yazımızda E1 ve E2 vizesinde en çok yapılan hatalar üzerinde duracağız. Bu sayede E1 ve E2 vizesine başvuru yapmak isteyen kişilerin bu hataları yapma olasılığı azalacak ve vize reddi yaşama gibi durumlar ortadan kalkacaktır.

E1 ve E2 Vizelerinde Yapılan Hatalar

E1 ve E2 Vizesine Başvurmadan Önce Pazar Araştırması Yapmamak

E1 ve E2 vizesi almadan önce Turist vizesi alınarak pazar araştırması yapılması tavsiye edilir. Çünkü Türkiye’den Amerika’ya gelen kişilerden ne iş yapacağı konusunda emin olamayanlar için pazar araştırmasına biraz fazla zaman ayırması gerekir. Yapılması düşünülen işler için fuarlara katılmak, bu işleri yapan kişileri dinlemek ve fikir almak gibi aktiviteler kişinin kendine uygun olan iş opsiyonunu bulmasına ve hangi vize türünün onun için uygun olduğuna karar vermesine yol açar. Eğer kişi yapacağı iş konusunda emin ise yine de turist vizesi alıp pazar araştırması yapması tavsiye edilir. Ne iş yapacağı belli olan kişinin pazar araştırması, ne iş yapacağı belli olmayan kişiye oranla daha kısa sürecektir.

E1 ve E2 Vizesine Başvurmadan Önce Pazar Araştırması Yapmamak

Yatırımcının E1 ve E2 Vize İşlemlerine Geç Başlaması

Amerika’da okullar Ağustos ayında açılmaktadır. Bu nedenle E1 ve E2 vizesi almak isteyen yatırımcılar çocuklarını Amerika’da okula kayıt ettirmek isterler ise vize hazırlıklarına en az 6 ay önce başlamalıdırlar. Tüm bu hazırlık süreci, dosyanın hazırlanması, konsolosluğa bu dosyanın sunulması, konsolosluktan cevap gelmesi gibi vize işlemleri uzunca sürelere tekabül etmektedir. Bu nedenle size tavsiyemiz en geç Şubat-Mart aylarında E1 ve E2 vizeleri için hazırlıklara başlanmasıdır.


Koşullara Uygun Yerleşim Yeri Seçmemek

Amerika’da E1 ve E2 vizesini aldıktan sonra yerleşilecek yere karar verme noktasında belli hususlara dikkat edilmelidir. Bu hususlar iş, çevre, okul ve sosyal yaşama göre belirlenmelidir. Örneğin; eğer yatırımcının işi sürekli olarak şirkette bulunmayı gerektiriyor ise yatırımcının işine uzak bir konuma yerleşip yaşaması mümkün değildir. Ayrıca yerleşim yeri yatırımcının eşinin çalıştığı yere ve çocuğunun gittiği okula uzak bir konum olmaması gerekir. Son olarak ise yatırımcının kendisi ve ailesi eğer Türkiye’de sakin ve sıcak yerlerde yaşamaya alışık ise Amerika’da ki yerleşim yerini de bu özelliklere göre seçmesi gerekir.

Yatırımcının E1 ve E2 Vize İşlemlerine Geç Başlaması

Vizeyi Almadan Önce Türkiye İle Bağlantıyı Koparmak

E1 ve E2 vizelerinde yatırımcı, bir gün Türkiye’ye geri dönme niyetinde olması gereken vize türleridir. Özellikle E2 vizesi almadan önce yatırımcının Türkiye’deki evini, arabasını ve iş ortaklığını bitirmemesi, devam ettirmesi gerekir. Böylece E2 vizesinin reddedilme ihtimali ortadan kalkacaktır.

Vizeyi Almadan Önce Türkiye İle Bağlantıyı Koparmak

Şirketin Sadece Eş Dost İle İş Yapması

Şirket sadece eş, dost, tanıdık veya akrabalar ile iş yapıyor ise konsolosluğun ve göçmenlik bürosunun gözünde bu şirketin aktif bir işletme olup olmadığına dair şüphe uyandırabilir. Teknoloji bu kadar ilerlemişken dosyada adı geçen kişiler göçmenlik bürosu ve konsolosluk tarafından araştırılması mümkün. Bu nedenle dosyada adı geçen kişiler ile gerçekleşen ticaretin gerçek bir ticaret olması gerekir.


Ticaretin Birkaç Kişiye Bağlı Kalınarak Yapılması

Türkiye’de ürün birkaç tedarikçiden sağlanıp Amerika’da ürünün birkaç müşteriye satılması durumu konsolosluklar ve göçmenlik bürosu tarafından şüphe uyandırıcı bir durum olarak değerlendirilmesine yol açabilir. Örneğin; bu tedarik işini başka tedarikçilerden de sağlanabilirken neden birkaç tedarikçiye bağlı kalındığı konusunda şüpheye yol açar. Ayrıca bu işlemler hatır gönüle bağlı olarak mı yapıldığı konusunda şüphe uyandırması nedeniyle vizelerin büyük olasılık olumsuz sonuçlanmasına yol açar.

Ticaretin Birkaç Kişiye Bağlı Kalınarak Yapılması

Göçmenlik Avukatının İş İşten Geçtikten Sonra Vize İşlemlerinin Başına Konumlandırılması

Göçmenlik Avukatları bu vize işlemlerinde en başta konumlandırılması gereken kişilerdir. Nedeni ise şirket kurulduktan sonra, para yatırımı sağlandıktan sonra veya işlemler başladıktan sonra göçmenlik avukatıyla irtibata geçmek büyük bir hatadır. E1 ve E2 vizeleri, 5 yıllık bir iş planı ile sunulması gereken vizelerdir ve iş planı E1 ve E2 vizesinin odak noktasıdır. E1 ve E2 vizesinin kabulü için yeterli, ciddi ve iyi hazırlanmış bir iş planı gerekir. Bu nedenle bu belgeler profesyonel kişiler ile çalışılıp hazırlanmasını gerektirir. Tüm bu işlemler işinin ehli olan avukatlar tarafından yapılmalıdır. Herhangi bir şekilde yapılmış hata veya eksiklik nedeniyle 6-12 aylık bir emek boşa gidebilir.


E2 Vizesinin Ana Amacı Olan İstihdamın Sağlanılmaması Durumu

E2 yatırımı sadece yatırım yapıldığında verilecek bir vize değil aksine ekonomik canlılık ve istihdam gibi koşulların sağlanmasını gerektiren bir vizedir. Aktif olmayan bir bir yatırım ile E2 vizesi alınmayacağı gibi Green Card sahibi kişileri veya Amerikan vatandaşı için istihdam oluşturulmaz ise E2 vizesi alınamaz. Amerikan vatandaşı veya Green Card sahibi kişilerin işletmede çalışması durumunda yatırım miktarı düşük olsa bile yatırımcı avantajlı bir konuma sahip olur.

E2 Vizesinin Ana Amacı Olan İstihdamın Sağlanılmaması Durumu

Ticaret Yapılan Tanıdıklar İle Yazılı Anlaşma Yapılmaması

Ticari anlaşmalar yazılı olarak yapılması gereken anlaşmalardır. Amerika’da ticaret yapmak istediğimiz akrabalar, arkadaşlar veya tanıdıklar ile ürün alım-satımı yapmak için yazılı anlaşmalar imzalanmalıdır. Yakınlığa veya samimiyete güvenilmemelidir. Kimin ne kadar çalışacağı, ne kadar maliyet koyacağı, kâr veya zararda nasıl bir yol izleneceği konusunda her şey kağıda yazılmalı, böylece sonrasında yakınlığın vermiş olduğu mağduriyetle karşı karşıya kalınmamalıdır.

Ticaret Yapılan Tanıdıklar İle Yazılı Anlaşma Yapılmaması

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.


286 görüntüleme
bottom of page