top of page

Elektrikli Araçların Geleceği

Lucid ve Rivian gibi start-up otomobil üreticileri, Tesla’nın da gösterdiği gibi, elektrikli otomobil alıcılarının yeni markaları denemeye açık olduğunu sık sık vurguluyor. Yeni başlayanlar için doğru olan, Ford, General Motors (GM) ve Volkswagen (VW) gibi büyük otomobil üreticileri için de geçerlidir.

Otomotiv web sitesi Edmunds.com’dan alınan verilere göre, bu köklü otomobil şirketleri için yeni elektrikli araçlar, markalarının şu anki sahibi olmayan müşterilerin ilgisini çekiyor. Bu, elektrikli araçların her zaman aranan “zirve satışlarını” getirdiği anlamına geliyor.  Elektrikli araçlar sadece gelir sağlayan değil, aynı zamanda otomobil üreticilerinin yeni uzun vadeli müşteriler yaratabileceğini düşündüğü satışlardır. Yani, her şey yolunda giderse…

Elektrikli Arabayı Alanların Çoğu Markanın Müşterisi Değildi

Edmunds.com’a göre, yeni Ford Mustang Mach-E alıcılarının neredeyse %70’i halihazırda Ford müşterisi değildi. Mach-E hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

elektrikli Mach-E

Ayrıca Chevrolet Bolt modellerinin alıcılarının %60’ı Chevrolet markasını yeni satın aldı. Çoğu Chevrolet modeli için, %50’den daha az bir kısım mevcut Chevrolet müşterisi değildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Chevrolet veya Ford’dan daha az araç satan Volkswagen’de, fark daha küçüktü ama yine de kayda değerdi. Edmunds.com’a göre, ID.4 elektrikli SUV satın alanların %72’si mevcut VW müşterisi değildir.

elektrikli ID.4

Ford CEO’su Jim Farley, geçen ağustos ayında yaptığı bir röportajda, yeni F-150 Lightning kamyoneti için her şeyin benzer göründüğünü söyledi. Farley, yeni kamyona satın alanların %70 ila %80’inin Ford için yeni olduğunu ve benzer yüzdelerin daha önce herhangi bir kamyonet sahibi olmadığını söyledi.

elektrikli F-150 Lightning

Büyük Otomobil Markalarına Göre Satışlar Hala Az

Şimdiye kadar, satış rakamları büyük otomobil markalarının standartlarına göre geride kalmakta. Tesla hala bu otomobil üreticilerinin elektrikli araçlarından çok daha fazla satıyor. İstatistikler incelendiğinde 2021’in ilk dokuz ayında kabaca Chevrolet 25.000 Bolt EV ve EUV sattı. Ford yaklaşık 18.000 Mach-E sattı ve VW 12.000 ID.4 sattı.

elektrikli Bolt EV

İnsanların ticaret yaptığı rekabetçi markalar, Toyota gibi diğer ana akım markalardan, özellikle Mach-E için BMW ve Audi gibi lüks markalara kadar uzanan bir yelpazeyi yönetiyor. Toyota en çok ticareti yapılan markaydı, fakat yine de en fazla %10’u temsil ediyordu.

Müşteriler Yeni Elektrikli Araçlar Almaya Devam Edecekler Mi?

Yeni müşteriler kazanmak her otomobil üreticisi için iyidir. Ancak asıl hedef, bu müşterileri bir sonraki araçlarına geçmeye hazır olduklarında aynı markadan farklı model almasını sağlamaktır. J.D. Power (küresel bir veri ve analitik şirketi) veri analitiği başkan yardımcısı Tyson Jominy, elektrikli araç satın alan müşteriler için bunun muhtemelen başka bir elektrikli araç anlamına geleceğini belirtti.

Chevrolet Bolt gibi araç sahipleri için “Genel olarak EV’lere oldukça sadık kalıyorlar” dedi.

J.D. Power’dan Jominy, yepyeni SUV’lere sahip olmanın “zirve satışlarının” faydaları sonsuza kadar sürmeyeceğini söyledi. Sonunda yeni elektrikli arabalar daha çok yaygınlaşacak. Yine de müşteriler en sevdikleri markalara yönelip bilinen modelleri satın alacak.

General Motor’un Gelecek Planı

O halde ilk zorluk, otomobil üreticilerinin, diyelim ki daha büyük veya daha lüks bir şeye geçmeye hazır olan müşteriler için başka elektrikli araçlara ihtiyaç duymasıdır. Autotrader’ın endüstri analisti Michelle Krebs, elektrikli araçlara bakan veya bakmayan otomobil alıcılarının istedikleri şeye odaklanma eğiliminde olduklarını ve buna sahip olmayan bir otomobil üreticisinin unutulacağını söyledi.

GM’nin daha fazla elektrikli modeli geliyor, ancak kısa vadede şu anda satacak elektrikli araçları yok. Bolt EV ve EUV geçici olarak piyasadan çekilirken GM, daha önce ki modellerinde yaşanan bir pil yangını nedeniyle halihazırda yolda olan Bolt’lardaki pilleri değiştirmek için çalışıyor.

elektrikli EUV

GM sözcüsü Kelly Cusinato bir e-postada şu sözleri dile getirdi.“GM, Ultium Platformumuzdan yararlanarak 2025 yılına kadar 30’dan fazla yeni EV’yi piyasaya sürmeyi taahhüt etti, bu nedenle, biz geri çağırma onarım süreci boyunca çalışırken Bolt müşterilerinin bizimle kalacağını ve gelecekte ihtiyaçlarına uygun EV’leri bulmaya devam edeceğini umuyoruz. “

Ancak ilk ve en önemli iş, müşterinin yeni satın aldığı elektrikli araçtan memnun kalmasını sağlamaktır. Şans eseri GM için, bir haber kanalı tarafından röportaj yapılan Chevrolet Bolt sahipleri, bazen geri çağırmadan kaynaklanan ezici rahatsızlıklara rağmen aracın kendisinden memnun olduklarını söylediler.

Müşterinin Ne İstediği Önemli

Drury, Ford Mustang Mach-E’nin de olumlu eleştiriler aldığını ve mutlu müşteriler yaratmasının muhtemel göründüğünü söyledi.

“Bir Ford GT [süper araba] satın almıyorsunuz, ancak başarılı olmak için çok para harcadıkları bir şey satın alıyorsunuz” dedi.

Bunun ötesinde, müşterilerin, özellikle de lüks bir araba ticareti yapmış olabileceklerin, bayilikte olumlu bir deneyim yaşaması gerektiğini söyledi. Ana akım marka otomobil bayilerinde pek bulunmayan bir hizmet düzeyine alışmış olacaklardı.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

0 görüntüleme
bottom of page