top of page

Google’dan Çalışanlarına Aşı Hamlesi

Google, çalışanlarına aşı kurallarına uymazlar ise maaşlarını kaybedeceklerini ve sonunda kovulacaklarını söylüyor.

Google Lideri tarafından dağıtılan bir notta, çalışanlarına aşı politikalarına uymaları gerektiğini aksi takdirde maaşlarını ve ardından işlerini kaybedeceklerini söyledi.

google aşı politikası

Belgede, birçok ABD çalışanının, Biden’ın yürütme emrinden dolayı aşı gereksinimlerine uyacağı ifade ediliyor.

Şirketten Çalışanlara Aşı Zorunluluğu

Yönetim tarafından dağıtılan bir notta, Google, çalışanların 3 Aralık’a kadar aşı durumlarını bildirmek ve kanıt gösteren belgeleri yüklemek, tıbbi veya dini bir muafiyet nedeniyle başvurmak için süreleri olduğunu ifade ediyor . Google, 3 Aralıktan sonra durumlarını belirtmemiş veya aşı olmamış Google çalışanlarına ve bu kişilerin muafiyet talepleri onaylanmamış ise irtibata geçileceği belirtildi.

google aşı zorunluluğu

Belgede, eğer Google çalışanları 18 Ocak’a kadar aşı kurallarına uymazlar ise  30 gün boyunca “ücretli idari izne” çıkartılacağı ifade edildi. Sonrasında ise Google şirketi kurallara uymayan çalışanları altı aya kadar “ücretsiz kişisel izne” tabii tutacak. Son olarak ise işlerine son verecek.

Bir Google sözcüsü yaptığı açıklamada, “aşı olmamız en önemli kuralı  iş gücümüzü güvende tutacak ve hizmetlerimizi sürdürecek önemli bir yoldur” dedi. Ve de  Google şirketinin “aşı politikasının arkasında” olduğunu ekledi.

Google Çalışanları Ofise Geri Dönüyor

Teknoloji endüstrisinin birçoğu işe dönüş planlarını geri çekmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra büyük ve küçük şirketler esnek bir gelecek programı için hazırlanırken, Google yeni yılın bir noktasında işgücünün sonunda haftada üç gün çalışanların ofislere gelmesini planlıyor. Ve aylardır yaygın olarak bulunan aşıları yaptırmayı reddeden çalışanları için çok az bir tolerans gösteriyor.

Google Çalışanları aşı ile Dönüyor

Biden yönetimi, 100 veya daha fazla işçisi olan ABD şirketlerine, çalışanlarının 18 Ocak’a kadar tamamen aşılanmalarını veya düzenli olarak Kovid-19 testlerinin yapılmasını emretti.

Yine de Google, 150.000’den fazla çalışanından, ofise gelip gelmemelerine bakılmaksızın aşı durumlarını kendi sistemlerine yüklemelerini istedi. Şirket, Joe Biden’ın yürütme emrini takip etmeyi planladığını belirtti.

Google Aşı Konusunda Israrcı

Google şirketinin yayınladığı notunda, “ABD’de Google’daki hemen hemen tüm çalışan rollerin yürütme emri kapsamına dahil olmasını bekliyoruz” dedi. ” Şirket binasına giren herkesin corona aşıları eksiksiz olmalı” dedi. Ve “sıklıkla yapılan Covid 19 testlerinin aşılamaya iyi bir alternatif olmadığını” da sözlerine ekledi.


Google ve ana şirket Alphabet, yılın ortasından bu yana çalışanlarının aşılarının sıkı bir şekilde takip ediyor.

Google CEO’su Sundar Pichai, temmuz ayında şirketin ofislerine dönen çalışanları için aşı talep edeceğini duyurdu. O zaman, plan Google’ı Ocak ayında yeniden açmaktı. Ancak aralık ayı başlarında, vakaların artışı ile ilgili devam eden endişeler nedeniyle Google, ABD çalışanlarına henüz ofislerine dönmeleri gerekmediğini söyledi. Ancak yönetim, çalışanları “koşulların meslektaşlarıyla şahsen yeniden bağlantı kurmaya ve ofiste olmanın kas hafızasını daha düzenli olarak yeniden kazanmaya başlamaya izin verdiği yerlerde” gelmeye devam etmeye teşvik etti.

google aşı olmayana yaptırım

Aşı Olmayan Çalışanlara Ağır Yaptırım

Aşı zorunluluğu, Google çalışanları tarafından evrensel olarak benimsenmemiştir. Yüzlerce çalışan bu şirketin gerekliliklerine karşı çıkan ve liderliğin tüm çalışanlar, hatta evden çalışanlar bile, federal hükümet sözleşmeleriyle doğrudan veya dolaylı olarak meşgul olan tüm çalışanlar için geçerli olacağını söylediği bir manifestoyu imzaladı ve dağıttı.

Google, icra emri kapsamı dışında kalan şirket rollerine sahip çalışanlar için “ileriye dönük, kalıcı olarak uzaktan çalışabileceklerini” söyledi.

Bildiride, ücretsiz kişisel izne ayrılan şirket çalışanlarının ilk 92 gün sosyal haklarına devam edebilecekleri ifade edildi. Altı ay sonra hala yetkiye uymazlar ise “Google şirketinde ki  istihdamları sona erecektir.” diyerek kararlarını açıkça belirtti.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

8 görüntüleme

Sayfa Başı

bottom of page