top of page

WAT Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öğrencilik statüsünü sonuna kadar verimli kullanmak: Amerika’da hem çalışıp hem de gezme hakkını bizlere sunan WAT programı.


Öğrencilerin yurtdışı tecrübesi edinmeleri kendi kişisel gelişimleri ve planladıkları kariyer yaşamları için oldukça olabilmektedir. Yurtdışına çıkıp belirli bir zaman orada kalmak, kişinin daha özgüvenli olmasını sağlamaktadır. Kişilerin konfor alanlarından çıkması başlı başına onlar için bir kişisel gelişim olacaktır. Bu deneyim tabi ki her yaşta elde edilebilir. Ancak en çok 18-25 yaş arasındaki gençlerin yani kendi benliklerini oluşturan, toplumda birey olarak kabul edilmeye başlanan gençlerin yaşaması çok daha önemlidir.


Bu yaş aralığındaki gençlerin en kolay şekilde yurt dışı deneyimi elde edebilmelerinin birçok yolu ise üniversite öğrencisi olmaktan geçmektedir. Bunun sebebi ise üniversite öğrencileri için neredeyse sınırsız sayıda imkân bulunmasıdır.


Yurtdışına çıkabilmenin öğrenciler arasındaki en yaygın yolları ise genellikle Erasmus, dil okulu, Work and Travel, Work and Study, Camp and Travel ve yüksek lisans gibi programlardır. Bunlardan Work and Travel, Work and Study ve Camp and Travel programları hiç şüphesiz üniversite öğrencilerine benzersiz bir deneyim katacak programlardandır.

WAT programı

Diğer programların aksine Work and Travel ve Camp and Travel programları akademik veya akademik bir öğrenimin dışında Amerika Birleşik Devletleri’nden belirli bir süre boyunca çalışıp sonrasında gezip görmeyi amaçlayan programlardır. Bu programlar dâhilinde üniversite öğrencileri yaz tatilleri süresince Amerika’da yine öğrenciler için belirlenmiş işlerde çalışıp para kazanarak daha sonrasında Amerika’da belirledikleri lokasyonları gezip eğlenebilirler.


Bu programların öğrencilere birçok katkısı bulunmaktadır ancak bunlardan en etkilisi Amerikalılarla direkt iletişimde olmak ve Amerikan kültürünü tam anlamıyla yaşamaktır. Böyle bir deneyimin yanında Amerika’yı gezip görme fırsatının da bulunması öğrenciler için oldukça büyük bir fırsattır. Bu yazımızın konusu da Work and Travel adaylarının Amerika’ya gitmeden önce bilmesi gerekenlerdir. Öğrenciler programa başvurmadan önce ve başvurduktan sonra neler yapmalılar, hazırlık süreci nasıl olmalıdır gibi konulara değineceğiz. Gelin hep beraber Work and Travel ile Amerika’ya gitmeden önce neler yapmak gerekir birlikte öğrenelim.


WAT Programı ve Şartları

Work and Travel programı, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki yabancı üniversite öğrencilerinin, Amerika Birleşik Devletleri’nde birkaç ay süresince çalışmalarına ve sonrasında seyahat etmelerine olanak veren bir Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti programıdır.


Program, Amerikan Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülmektedir ve bu programa her yıl 18-28 yaş arasında ortalama 100.000 üniversite öğrencisi katılım sağlamaktadır.


Work and Travel programının öncelikli şartı örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmaktır. Programa maalesef üniversite öğrencisi olmayan kişiler katılamamaktadır. Ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencileri programa başvurabilme haklarına sahiptirler.


İngilizce yeterliliğini herhangi bir sınav veya belge ile kanıtlamaya gerek duyulmamaktadır. Başvuran öğrencilerin okul ile bağlarının kuvvetli olduğunu göstermesi amacıyla her zaman olmasa da çoğu öğrenciden en az 2.00 GPA ortalama şartı istenmektedir. Programa başvuru yapan öğrencilerin tüm evrak işleri ise hem Amerika’da hem de Türkiye’de bulunan sponsor ve temsilci firmalar tarafından yürütülmektedir.

WAT Programı ve Şartları

Sponsorlar genellikle öğrencilerin çalıştığı yerler değil de öğrencilere iş ayarlayan, sağlık sigortalarını yaptıran ve diğer kâğıt işlerini halleden bir firmadır. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından kendilerine verilen yetkiler neticesinde öğrencilerin Amerika’daki yasal temsilcileridir de aynı zamanda. Programın ayrıca Türkiye’de ve diğer katılımcı ülkelerde de temsilcileri bulunmaktadır ve öğrenciler program başvurularını genellikle bu temsilciler üzerinden yapmaktadır.


Bu temsilciler öğrencilerin Amerika ile yapmaları gereken bağlantıları sağlar ve öğrencilere iş bulmaktadır. Bu sponsorlar öğrencilere programın başlangıcından sonuna kadar danışmanlık hizmeti vermektedir. Türkiye’deki sponsorları veya temsilcileri tarafından iş seçimi yapan öğrenciler, sonraki süreçte önce Amerika’daki sponsor firma ile sonrasında ise işverenleri ile mülakata alınırlar. Bu mülakatlar neticesinde öğrencilerin dil yeterlilikleri tespit edilir ve iş onayı yapılır. İş onayı yapıldıktan sonra öğrenci için bir sonraki süreç başlamaktadır.


WAT için Vize Başvurusu

Programa başvuran öğrenci için bir sonraki adım ise vize görüşmesidir. Bu adım en kritik adımdır çünkü eğer vize görüşmesinde Amerikan Başkonsolosluğu ve Büyükelçiliği vize başvurusunda bulunan öğrenciyi reddederse program iptali öğrenci için söz konusu hale gelebilir. Bu nedenden dolayı öğrenci vize görüşmesinde evraklarını eksiksiz teslim etmeli ve sorulan sorulara kendinden emin bir şekilde doğru cevaplar vermelidir. Vize görüşmesinde öğrenciden talep edilen belgeler ise DS-160, DS-2019, SEVIS belgesi ve geçerliliği bulunan bir pasaporttur.


Bu belgeler, eğer programa self yani öğrenci kendi başına başvurmadıysa genellikle temsilci firmalar tarafından doldurulmakta ve öğrenciye temsil edilmektedir. Vizeden sonra ise yapılması gerekenler neredeyse bitmiş olacaktır. Uçak biletleri, vize görüşmesinden önce veya sonra alınabilir. Bu tamamen öğrenciye ve uçak biletlerindeki fiyatlara bağlıdır. Biletler ne kadar erken alınırsa fiyat o kadar uygun olacaktır.

WAT için Vize Başvurusu

Pasaportun öğrencinin eline ulaşmasıyla birlikte öğrenci için yapılacak tek şey Amerika’ya gitmektir. Valiz hazırlığı ise muhtemelen bu sürecin eğlenceli kısmı olacaktır. Valiz hazırlığı yapılırken kesinlikle Amerika’da gidilecek eyaletin hava şartları ve iklimi göz önünde bulundurulmalıdır. Amerika’da elektronik aletlerin şarj girişleri farklı olduğundan dolayı mutlaka priz dönüştürücüsü de valize eklenmelidir. Kıyafetler ve diğer malzemeler bu şartlara göre hazırlanmalıdır.


Ek olarak düzenli olarak kullanılan ilaçlar ve acil durumlarda lazım olabilecek ilaçlar doktor reçetesi ile birlikte valize eklenmelidir. Ancak unutulmamalıdır ki Amerika’da alışveriş oldukça uygun fiyatlara yapılabilmektedir. Bu yüzden öğrenciler yanlarına ne kadar az eşya alırlarsa o kadar avantajlı olacaktır.

wat

Programın Avantajları

Öğrenci, Amerika’ya gitmeden önce kendini mutlaka zihinsel olarak da bu programa hazırlamalıdır. İşverene ve sponsoruna karşı sorumlulukları olduğunu unutmamalıdır. Unutulmamalıdır ki Work and Travel programı bir para kazanma programı değil bir kültürel değişim programıdır. Öğrencinin öncelikli amacı kültürel değişimin tadını çıkarmaktadır.


Sadece Amerikalılar ile değil birçok farklı ülkeden gelen öğrenciler ile arkadaşlık kurma fırsatı bulunmaktadır. Böylelikle birçok farklı kültür daha yakından tanınabilir. Düzenlenen eğlenceler ve etkinlikler ile birlikte hem diğer uluslararası öğrenciler ile hem de Amerikalılar ile daha güçlü bağlar kurulabilir. Bu programın öğrenciye katacağı en büyük değerlerden biri de bu arkadaşlıklardır. Daha önce programa katılmış pek çok öğrenci seyahat planlarını orada edindiği yeni arkadaşları ile birlikte yapmaktadır. Özellikle Amerikalılar ile arkadaşlık yapmak hem ülkeyi yakından tanımak için hem de Amerika veya seyahat hakkında doğru bilgiler ve tavsiyeler edinebilmek açısından önemlidir.


Programın asıl amacı da Amerikalıların yabancı kültürler ile etkileşime girmesini sağlamaktır. Öğrenciler de bunun farkında olup kendi kültürlerini tanıtmalılardır. Kesinlikle daha çok para kazanma uğruna yaşayabilecekleri birçok eşsiz deneyimden vazgeçmemelidirler. Daha sonra kazandıkları para ile birlikte Amerika’nın farklı yerlerdeki güzelliklerinin tadını arkadaşları ile beraber veya tek başına çıkartabilir. Alışveriş yapabilir ve hatta helikopter turları ya da farklı aktivitelere katılabilirler.


Öğrencilerin Amerika’ya gitmeden önce yapmaları gereken son şey ise Amerikan kültürünü ve gidecekleri yeri öncesinden araştırmak. Amerikalıların kültürleri bize pek farklı gelmese de aslında oldukça farklı bir millettir. Örneğin sokakta gördüğünüz bir bebeği Türkiye’de sevmek veya iltifat etmek normal karşılanabilirken bu hareket Amerika’da suç sayılabilir. Bu gibi durumlar yaşamamak için gitmeden önce kısa bir araştırma yapmak oldukça faydalı olacaktır.


Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.


28 görüntüleme
bottom of page