top of page

Amerika’nın Popüler 4 Sektörü

En Popüler Sektörler

Amerika, birçok gencin mutlaka gidip çalışmak ve yaşam standartlarını yükseltip yeni sosyal hayatlar edinmek isteyeceği dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip ülkesi. Günümüzde birçok gencin aklında Amerika’ya gitmek ve bu ülkede rahat bir şekilde iş bulup hayat kalitesini yükseltmek var. Yapılan araştırmalara göre son nüfus sayımında Amerika’da göçmen sayısının yaklaşık olarak 46 milyona yakın olduğu tespit edilmiştir. Peki bu kadar göç alan bir ülkede hangi sektörde çalışmayı tercih etmek bizim için daha kolay iş bulma ve aranan personel olma fırsatını sağlar? Amerika’da en popüler sektörler nelerdir? Bu sektörlerde yer alan işlerde ortalama ne kadar para kazanabiliriz? Hadi gelin beraber bu yazımızda Amerika’daki en popüler 4 sektörü inceleyelim ve Amerika’da çalışma fırsatları konusunda bir adım daha öne geçelim.

1. Bilişim Sektörü

bilişim sektörü

Bilişim sektörü tüm dünyada olduğu gibi Amerika’da da günden güne büyümekte ve gelişmekte olan sektörlerden biridir. Bu derece hızlı büyüyen bir sektörde de sürekli personel açığı olmakta ve yetiştirilmek üzere eleman aranmaktadır. Sektörün içinde çağımızın gözde mesleklerinden olan arayüz mühendisliği, Java yazılımcılığı ve veri bilimciliği gibi meslekler bulunmaktadır. İnternet üzerinden iş arama ve başvuru sitesi olan Glasdoor’un 2020 yılında paylaştığı verilere dayanarak Amerika’da maaş ortalaması, iş tatmini ve açık pozisyon sayısına göre yapılan sıralamada bu mesleklerin ilk üçü oluşturduğunu görmekteyiz.

Bir arayüz mühendisi için ortalama 13 bin adet iş ilanı bulunmakta ve arayüz mühendisleri ortalama yıllık 105 bin dolar kazanmaktadır. Aynı şekilde yine bir Java yazılımcısı için 16 bine yakın iş ilanı olduğu ve yıllık ortalama 84 bin dolar gelir elde ettikleri verilerimiz arasında bulunmaktadır. Yazılım ve teknoloji bu hızla ilerlemeye devam ederken yeni iş ilanları ve iyi kazançlar sağlamak bu sektör için çok da zor olmayacak gibi görünüyor. Ben de bir bilgisayar mühendisi adayı olarak bu sayıların hızlı bir şekilde büyüyeceğine ve bu sektörün hayatımızın her alanında bize destek olacağına inanıyorum.

2. Sağlık Sektörü

sağlık sektörü

Sağlık, insanların ne olursa olsun ucuza kaçmak istemeyeceği ve bu yüzden tercih yaparken en güvenilir sağlık kuruluşunu, en güvenilir hekim kadrosunu tercih edeceği sektörlerin başında gelmektedir. Sektörün de amacı, hastalara en kaliteli tedaviyi en iyi şekilde ve en düşük maliyet ile vermektir. Bu sektör de gelecekte asla tükenmesini beklemeyeceğimiz hatta insanların sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve teknolojinin beraberinde getirdiği zararlardan etkilenerek giderek büyümesi ve gelişmesi beklenen sektörler arasında yer almaktadır.

Sektörde yer alan ve Amerika’da oldukça fazla personel aranan mesleklerin sırasıyla konuşma terapistliği, hasta bakıcılığı ve klinik yöneticiliği olduğu görülmektedir. Amerika’da bir hasta bakıcı olmak için çok sık elemeler bulunmaktadır. Burada amaç, hastaların en kaliteli hizmeti aldığından emin olmak ve gerçekten doğru, yetişmiş kişiyi seçebilmektir.

Bir hasta bakıcı için ortalama 12 binden fazla iş ilanı bulunmakta ve hasta bakıcılara yıllık ortalama 86 bin dolara yakın maaş verilmektedir. Aynı şekilde bir konuşma terapisti için ortalama 29 bin iş ilanı bulunurken bu konuşma terapistlerine verilen maaş yıllık ortalama 72 bin dolar civarındadır. Bu sağlanan sağlık hizmetleri Amerika vatandaşları tarafından oldukça pahalı karşılanmakta ve bu konu şikâyet edilmektedir.

Amerika’da hangi meslek ne kadar kazanıyor konusu hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

3. Finans ve Muhasebe Sektörü

finans ve muhasebe sektörü

Amerika karma ekonomi olarak tabir edilen ekonomi modeline sahiptir ve hepimizin bildiği üzere bu konuda dünyadaki en gelişmiş ekonomilerden biridir. Geniş altyapısıyla, yüksek verimli doğal kaynaklarıyla birlikte iş verimliliğinde de diğer dünya ülkelerine oranla önde bulunmaktadır. Bütün bunlarla birlikte petrol, doğalgaz ve özellikle teknoloji sektöründe yer alan büyük şirketleriyle tam bir ticaret ve finans merkezidir.

Bu büyük şirketlere ve ekonomik gelişmişliğe bağlı olarak Amerika’nın finansal piyasası da yarattığı etki bakımından en büyük, gelişmiş borsalardan biridir. Amerika’nın resmi para birimi olan “Amerikan doları”, uluslararası ölçüde bir güce sahiptir ve dünya çapında önde gelen rezerv para birimidir. Bütün bunların sonucunda bu büyük piyasanın ve bu dünya çapındaki şirketlerin finansal açıdan kontrol edilmesi, denetlenmesi finans sektörünün başlıca işlerindendir.

Finans ve muhasebe sektörü çalışanları genelde bu büyük ticaretin bir parçası olarak şirketlerin ve kurumların aklınıza gelebilecek tüm finansal işlerini ve muhasebesini kontrol etmekle yükümlüdür. Bu kontroller neticesinde mali tablolar üretmek, birçok istatistiksel veriye ulaşmakla da sorumlulukları arasındadır.

Sektörde işe alımlarda eğitim en dikkat edilen hususların başında yer almaktadır. İş bulabilmek ve sonrasında kariyer planlaması yaparak yükselebilmek için finans, muhasebe, işletme gibi bölümlerden en az lisans derecesi alınmış olması gereklidir. Daha üst pozisyonlarda ve uluslararası şirketlerde kabul alabilmek için ise en az yüksek lisans derecesi aranmaktadır.

Sektörün içinde yer alan Finans yöneticiliği ve muhasebe yöneticiliği Amerika’da rahatlıkla iş bulabilecek meslekler arasında yer almaktadır. Bir finans yöneticisi için ortalama 5 bine yakın iş ilanı bulunurken yıllık olarak 120 bin dolar teklif edilmektedir. Aynı şekilde bir muhasebe yöneticisi için 4 bine yakın ilan bulunmakta ve bu meslekte yıllık olarak ortalama 86 bin dolar kazanç elde edildiği görülmektedir.

4. Yönetim

yönetim sektörü

Küçük işletmelerden tutun büyük cirolar elde eden holdinglere kadar hepsinin ortaya kaliteli bir iş çıkarabilmesi için vizyonlu planlamalar, doğru seçimler ve iyi kararlar verilmesi gerekir. İş yönetimi, bu işin planlamasını yaparak doğru fonksiyonları yöneten en önemli yapıdır. Aynı sektördeki işletmeler birbiriyle rekabet içerisinde mücadele etmektedirler ve bunun için strateji geliştirip diğer işletmelerin açıklarını gözetirler. Stratejinin kurulmasındaki en büyük etkenlerden biri iş yönetimi stratejileridir. Stratejideki en önemli unsur ise müşterinin ihtiyacını doğru analiz edebilmektir.

İş yönetimi sektöründe yer alan en önemli mesleklerden biri operasyon yöneticiliğidir. Bir operasyon yöneticisinin birçok görevi bulunmaktadır. Örneğin iş hedefini takip edip ekibin organizasyon stratejisini belirlemek, proje bütçesini belirleyip ona göre periyodik değerlendirmeler yapmak bunlardan bazılarıdır. İyi bir operasyon yöneticisinde aranan en önemli özellik organizasyon konusunda iyi ve en önemlisi takım çalışmalarında ekibine liderlik edebilmesidir.

İş yönetimi sektörünün önemli ve gözde mesleklerinden bir diğeri ise insan kaynakları yöneticiliğidir. İnsan kaynakları denince aklımıza sadece işe alım yapan bir birim gelse de insan kaynaklarının bunun dışında farklı görevleri de bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, şirket içi çalışanların verimli ve mutlu şekilde çalışabilmesi için gerekli tüm gereksinimleri sağlamaktır.

Bu meslekler Amerika’da gerçekten geçerli ve kolay iş bulabilme potansiyeline sahip meslekler arasında yer almaktadır. Örneğin bir operasyon yöneticisi için 19 bin iş ilanı bulunmaktadır. Bir operasyon yöneticisine yıllık ortalama 70 bin dolar maaş verilmektedir. Aynı şekilde insan kaynakları yöneticisi için 4 bin kadar iş ilanı bulunurken yıllık ortalama 84 bin dolar teklif edilmektedir.

Gördüğümüz üzere Amerika’da bu sektörlerde çalışmak isteyip iş bulma problemi yaşamak zor gözükmekte. Bu yazıdan sonra da kariyer ve sektör planlaması yaparak artık Amerika’da çalışma hayalinize bir adım daha yakınsınız.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

81 görüntüleme

Sayfa Başı

bottom of page