top of page

Tüm Amerika Vizeleri Hakkında Merak Edilenler

Amerika Vizeleri

Türkiye de dâhil olmak üzere birçok dünya ülkesi vatandaşları uluslararası seyahat etmeyi turistik, eğitim, yatırım ya da birçok farklı amaçla istemektedir. En çok seyahat edilmek istenen ülkelerin başında ise Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Amerika sahip olduğu turistik mekanlarla hem kış hem de yaz turizmi için bir cennet gibidir.


Tabii ki bu seyahatler için uygun vizeleri almak gereklidir. Sahip olduğu doğal güzellikler bir çok insanın merak edip gitmek istediği yerlerdendir. Diğer yandan New York, Los Angeles ve Chicago gibi büyük şehirleri ile görülmeye değer yapıları ve devasa alışveriş merkezleri ile de alışveriş turizmine imkan sağlamaktadır. Bunların yanında Amerika iş fırsatları ve eğitim sistemi açısından da oldukça tercih edile bir ülkedir.


Yatırımcılar işlerini büyütmek için veya yeni iş kurmak için, girişimciler fikirlerini gerçeğe dönüştürmek ve yatırım almak için, öğrenciler ise dil öğrenmek veya akademik olarak kendilerini geliştirmek için Amerika Birleşik Devletleri’ni sıklıkla tercih etmektedirler. Ancak rağbetin bu kadar fazla olduğu Amerika’ya gitmek o kadar da kolay değildir.


Amerika Vizeleri Başvuru Süreci

Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş yapabilmek için yabancı ülkelerin vatandaşlarının pasaportlarına ekledikleri Amerikan vizelerinin bulunması veya geçerli olması gerekmektedir. ABD Hükümeti’nin yaptığı anlaşmalar ile bazı yabancı ülkelerin vatandaşları, daha önceden belirlenmiş gerekliliklere sahip olmaları durumunda Amerika’ya vizesiz girebilmektedirler. Amerika Birleşik Devletleri vizesi almak isteyen kişiler ise kendi ülkelerindeki Amerikan Büyükelçiliklerine veya Konsolosluk/Başkonsolosluklarına başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Yapılan başvuru ile randevu tarihi alınmaktadır. Vize onayı randevu sürecinde konsolosluk çalışanı tarafından belirlenmektedir.

Amerika Vizeleri Başvuru Süreci

Amerika’ya seyahat edebilmek için eğer vize serbestisi olan ülkelerin vatandaşı değilseniz vize almanız gereklidir. Ancak birkaç farklı vize türü bulunmaktadır. Bu sebeple hangi vizeyi almak istediğinize doğru bir şekilde karar verip sonrasında vize randevusu almanız gerekmektedir. Zira her vizenin bir amacı vardır ve her vize ile her şeyi yapamayabilirsiniz. Örneğin, Amerika’da eğitim almak istiyorsanız farklı, yatırım yapmak istiyorsanız farklı vizeler almanız gerekmektedir.


Bir başka örnek ise alacağınız değişim programı vizesi ile Amerika Birleşik Devletleri’ne tek giriş hakkınız bulunmaktadır ve bu vize ile Amerika sınırları dışına çıkarsanız vize süresiniz dolmasa dahi ülkeye tekrar giriş yapamazsınız. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı almak istediğiniz vize türüne, Amerika’ya gidiş amacınıza göre başvurmalısınız. Turist olarak gitmek istiyorsanız turist vizesine, yatırımcı olmak istiyorsanız yatırımcı vizesine veya öğrenci olarak gitmek istiyorsanız öğrenci vizesine başvuruda bulunmalısınız.


B Tipi Vize

Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmek için alınabilecek vize türlerinden biri B tipi vizelerdir. B tipi vizeler B1 ve B2 olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Turistik amaçlı alınan bu vizeler, mesleki toplantılara veya konferanslara katılmak dahil iş amaçlı ya da tatil yapmak, aile ziyareti veya tıbbi tedavi almak amacıyla alınabilecek vizelerdir. Her iki amaçla da vize alınmak istenirse B1/B2 şeklinde geçici olarak Amerika’ya seyahat izni veren ve göçmen olmayan vizeler kişilere verilir. Burada önemli bir nokta ise vize başvurusundan önce doldurulması gereken DS-160 belgesidir. Bu belge göçmen olmayan vize türlerine başvuruda bulunacak kişilerin doldurması gereken bir belgedir. Bu belgenin eksiksiz doldurulmasından sonra en az 8 hafta ileri bir tarihe vize randevusu alınabilir.


F/M Vizeleri

Amerika’da eğitim almak amacıyla başvurulabilecek göçmen olmayan vizeler F/M vizeleri olarak iki kategoriye ayrılmıştır. Genellikle Amerika’da onay almış bir kursa katılmak üzere Amerika’ya gitmek isteyen öğrencilerin başvurduğu vizelerdir. Bu vizeler aynı zamanda öğrenci vizeleri olarak da adlandırılmaktadır. Bu iki vizeden M, akademik olmayan öğrenci vizesi ve F ise akademik veya dil eğitimi öğrencisi anlamına gelen vize türleridir.

Öğrencinin gitmeyi planladığı Amerika’daki okuldan aldığı kabul sonrasında öğrenci, SEVIS olarak adlandırılan Öğrenci ve Değişim Programı Bilgi Sistemine kayıtları yapılmaktadır. SEVIS harcının ($35) yatırılması ve onay imzalarının atılması ile ilgili talimatlar kayıt olunan okul tarafından SEVIS sistemi aracılığıyla verilmektedir. Vize alacak olan öğrenciden I-20 formunun orijinal nüshası istenmektedir. Okula devam etmekte olan öğrenciler ise devam durumlarının sürdürüldüğü ve SEVIS sistemi kayıtları güncel kaldığı sürece istedikleri zaman yeni vize başvurularında bulunabilirler. Buna ek olarak öğrenciler dersleri başlamadan önce istedikleri zaman Amerika’ya gidebilirler.


J-1 Tipi Vize

Amerika’ya gitmek isteyen öğrenciler için bir diğer vize seçeneği de değişim programı vizesi yani J-1 tipi vizelerdir. Bu vize türünde öğrenciler Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan değişim programlarına katılımlarının onaylanmış olması gerekmektedir. Öğrenciler bu vizeyi alabilmek için belli başlı bazı programlara kayıtlı olmaları gerekmektedir. Bu programlar;

  1. Au Pair

  2. Camp & Travel

  3. Summer Work & Travel

  4. Lise Değişim Programı

  5. Staj Programı

  6. Profesör ve Araştırma Görevlisi Değişim Programı

F/M Vizeleri

Yukarıdaki programlar J-1 vize kapsamına giren sadece birkaç programdır. Bu vize türü altında birçok değişim programı bulunmaktadır. Başvuru yapacak kişi bunlardan amacına ve kendine uygun olanı seçmelidir. Başvurudan sonra F/M vizelerinde olduğu gibi J tipi vizelerde de SEVIS kaydı gereklidir ve ücreti ödendikten sonra kaydı yapılacaktır. Ayrıca bu vize türündeki programlarda öğrencinin Amerika’da bulunan ve onay almış bir sponsora ihtiyacı vardır. Sponsor, öğrenciye vize görüşmesinde konsolosluk çalışanına sunmak üzere DS-2019 adlı bir form düzenleyecektir.


E1/E2 Vizeleri

Amerika’da ticaret yapmak isteyenlerin veya yatırım yapmak isteyenlerin başvurması gereken vize türü ise E1/E2 türü vizelerdir. E1 Vizesi, ticari anlaşmalı tüccarlar içi E2 Vizesi ise ticari anlaşmalı yatırımcılar için düzenlenmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ile ticari anlaşmaları bulunan bir ülkenin vatandaşı olan ve temel olarak ABD ile anlaşma yaptığı ülke arasında hizmet veya teknoloji ticareti de dâhil olmak üzere önemli bir ticaret yapmaktır. Buna ek olarak Amerika’da yatırımcı olmak isteyen kişinin yatırım yaptığı bir kuruluşun iş yoğunluğunu artırmak, kuruluşu yönetmek veya kuruluşa önemli miktarda sermaye yatırımı yapmak için Amerika’ya gelen kişiler için E tipinde vizeler verilmektedir.


E1 tipindeki göçmen olmayan vize, Amerikan devletinin anlaşma yaptığı ülke vatandaşlarının, sadece yatırımcı olacak kişinin kendi adına ve kendi şahsi hesaplarına uluslararası ticaret yapması için ABD’ye kabul edilmesi için verilmekte olan bir vizedir. E2 vize türü ise Amerika Birleşik Devletleri’nin anlaşma yaptığı ülkenin vatandaşları, Amerika’da bulunan ve hali hazırda çalışan bir işletmeye önemli miktarda yatırım yapılması amacıyla Amerika’ya yasal olarak kabulü için verilmekte olan bir vizedir.


E1/E2 vizeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

E1/E2 Vizeleri

H ve O Vizeleri

Amerika’da çalışma amacıyla verilen daha birçok vize türü bulunmaktadır. Ancak bunlardan en sık başvurulanı H ve O vizeleridir. Aslında bu vizeler geçici çalışma izni verilen vizelerdir. Dolayısıyla vizenin süresi bittikten sonra vize sahibinin ülkesine dönmesi gerekmektedir. H vizeleri beş ana alt kategoriden oluşmaktadır.


Alt kategoride bulunan vizelerden bir de H1-B yani özel mesleğe sahip kişilere verilmekte olan vizedir. Bu vize türünde başvuru sahibinin kendi alanında yükseköğrenim diplomasına sahip olması gerekmektedir. Uzmanlıklarını teorik veya pratik olarak Amerika’da uygulamaları gerekmektedir.


Bir diğer H vize türü ise H1-B1 yani serbest ticaret anlaşmaları için verilmekte olan vizedir. Bu vize türü AB-Şili, ABD-Singapur Serbest Ticaret Anlaşmalarının imzalanması ile oluşmuştur. H1-B1 vizesi ile geçici çalışanları, uzmanlık gerekliliği olan mesleklerde geçici olarak çalışmakta olan kişiler tanımlanmaktadır. Başvuru sahiplerinin Amerika’da bulunan işverenden iş teklifi ve buna ek olarak Çalışma Bakanlığı’ndan onay alınmış bir başvurusu bulunmalıdır. Bu göçmen olmayan geçici çalışma vizesi için Göçmenlik Dışı Çalışma dilekçesi gerekli değildir.


H2-A ise diğerlerinden farklı olarak tarım işçileri için verilmekte olan mevsimlik bir vizedir. Amerika’da bulunan işverenlerin yeteri kadar Amerikalı işçi bulamaması sonucunda başka ülkelerden mevsimlik işçi getirebilmesi için H2-A vizesi işçilere verilmektedir. H2-B vizesi ise mevsimlik tarım dışı işçilerin getirilebilmesine olanak sağlamaktadır.


H3 vizesi H kategorisinde verilen son vizedir. Amerika’da tarım, iletişim, devlet, ulaştırma, ticaret ve bunlara benzer diğer meslek gruplarında ya da endüstriyel alanlarda stajyerlik yapmak isteyen kişilere verilen geçici göçmen olmayan vize türüdür. Tıp ve akademi stajları bu vizenin dâhilinde değildir.


O Vizesi

Son olarak O vizesi ise olağanüstü yeteneğe sahip kişilere verilmekte olan göçmen olmayan vize türüdür. Bu vize, spor, sanat, ticaret, bilim ve eğitim alanlarında olağan dışında yeteneğe sahip olan, sinema veya televizyon dünyasında başarılı olan ve bu alanlardaki başarılarından dolayı ulusal ya da uluslararası genişlikte tanınmakta olan kişiler için verilmekte olan vizedir. Ulusal veya uluslararası çapta tanınan kişilere asistanlık, antrenörlük ya da bu kişileri destekleyici faaliyette bulunan kişiler de O vizesi kapsamındadır.


Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

227 görüntüleme
bottom of page