top of page

Amerika Vize Mülakatı İçin İpuçları ve Önemli Noktalar

Turizm, eğitim ve iş fırsatları açısından önemli bir yeri olan Amerika’ya gitmek isteyen kişi sayısı fazla olunca vize mülakatları da bir hayli terletici geçebiliyor. Amerika’ya gitmek için başvuru yapan ve vize mülakatına çağırılan her dört kişiden biri “red” almaktadır. Sizde Amerika’ya gidecek ve vize vize mülakatına girecekseniz bu yazıyı okumanız faydalı olacaktır.


Amerika Vize Mülakatında Sakin ve Kendinizden Emin Olun

Öncelikle sakin olmalısınız. Bu süreçte gergin tavırlar sergilemeniz size eksi puan kazandırır. Sakin ve kendinizden emin olursanız konsolosluktaki memurları etkilemeniz daha kolay olur. Gerginliğin ve heyecanın size hiçbir katkısı olmayacaktır. Bu bir iş mülakatı değil, seyahate çıkıyorsunuz ve panik yapacağınız bir durum yok. Sorulan sorulara uzun cevaplar vermeyin. Olayları başından sonuna kadar detaylıca anlatmanıza gerek yok.


Siz anlattıkça konsolosluk görevlisi de soru soracaktır ve konu sapacaktır. Sorulan soru ne ise ona cevap verin. Bazen kısa cevaplı evet-hayır soruları bile olabilir bu durumda acaba kısa cevap verirsem zararıma mı olur diye düşünmeyin. Ama açıklama gerektiren sorularda birkaç cümle ile konuyu anlatabilirsiniz. Görevli sizden detay isterse o zaman anlatmanızda fayda var. Kendiniz olursanız olumsuz bir sonuçla karşılaşmazsınız.


Başvuru Formuna Dikkat!

Mülakatı düşünmekten başvuru formunu baştan savma yazmayın. Cevapların doğru olması çok önemli. Eksik ve yanlış bilgi vermekten kaçının. Cevaplarınız açık, anlaşılır olmalıdır. Vermediğiniz doğru bilgiler seyahatiniz sırasında aksaklıklar yaşamanıza neden olabilir. Forma sistem üzerinden fotoğraf yüklüyorsunuz lakin bazen sistemden kaynaklanan problemden dolayı fotoğraf kabul olmuyor. Bu yüzden yanınızda Amerikan Konsolosluğu için çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf götürmeyi unutmayınız. Pasaportunuz en az 6 ay geçerli ve birkaç sayfası boş olmalıdır. Aksi takdirde pasaportunuza Amerika vizesi basılmayacaktır.


Mülakattan önce formu inceleyip size formla ilgili sorular gelmez ama daha sonra Amerika’da yaşam kurmak isterseniz bu formda verdiğiniz bilgiler gündeme gelecektir. Formu doldurduktan sonra bir kopyasınız almanızda fayda var çünkü daha sonra lazım olduğu zaman bu forma kendi imkanlarınızla ulaşamazsınız.

Vize Mülakatında Önemli Noktalar

Vize Mülakatında Kendinizi Doğru İfade Edin

Amerika’ya neden gittiğinizi soracaklardır ve siz amacınızı doğru bir şekilde söylemelisiniz. Memurun kafasında sizinle ilgili soru işaretleri ve şüpheler kalmamalıdır. Amerika planlarınızı güzel özetlemelisiniz. Seyahat edeceğiniz yerlerle ilgili mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Orada ne yapacaksınız? Ya da neden oraya gideceksiniz? Gibi sorularla karşılaşırsanız cevaplarınız dolu dolu olur.


Uçak veya otel rezervasyonunuz var ise bu bilgileri de sunabilirsiniz. Gitmeden önce kafanızda bir senaryo yazıp ezber yapmayın. Yapacaklarınızı doğru bir şekilde dile getirin. Söyledikleriniz tutarlı olmalıdır. Yalan beyanda kesinlikle bulunmayın. Mülakat performansınız ve kendinizi iyi ifade edebilmeniz çok önemlidir. Görevli resmi belgelerden çok sizinle, tavrınızla ve kendinizi ifade etmenizle ilgilenecektir.


Geri Döneceğinize İnandırın

Amerika yasalarına göre vize başvurusu yapan herkes göçmen potansiyelinde olduğu için memur sizi ona göre değerlendirecektir. Bu onun yasal hakkıdır. Ülkenize bağlı olduğunuzu ve geri döneceğinize inanmalılar. Daha önce yurt dışı seyahati yaptınız ve geri ülkenize döndüyseniz bunu da göz önünde bulunduracaklardır.


Sizi ülkenize bağlayan şeyleri onlara sunmalısınız. Örneğin; aileniz, eşiniz, çoğunuz, mal varlığınız bunları onlara söylemelisiniz ve onlar için geri dönmeniz gerektiğini bilmeliler. Ülkenizde bağınız olan her evrakı yanınıza alın fakat bazen bu evraklara hiç bakılmadığı da oluyor. Çünkü bu görüşmelerin önemli kısmı sözlü olandır. Memur bakmak isterse yanınızda hazır bulundurmanız yararınıza olacaktır.

Vize Mülakatında Kendinizi Doğru İfade Edin

Kılık Kıyafet Önemi

Mülakatta giyiminiz de tabii ki önem arz etmektedir ama bu takım elbise ile gideceğiniz anlamına gelmemektedir. Eğer işiniz gereği takım elbiseyi her gün giyiyorsanız mülakata giderken giymeniz absürt olmayacaktır lakin günlük yaşamınızda takım elbise ile alakanız yoksa konsolosluğa giderken giyinmeniz biraz sırıtacaktır. Burada önemli olan kendiniz olarak giyinmeniz. En iyisi konsoloslukta doğal olmaktır. Temiz, düzenli giyinmek faydanıza olacaktır. Sonuç olarak resmi bir makama gidiyorsunuz ve buna uygun giyinmek güzel olacaktır.


Hesap Hareketleri

Hesabınız bulunması gereken belli bir miktar para yoktur. İlla şu kadar paranız olacak aşağısı olanlar Amerika’ya giremez diye bir kural bulunmamaktadır. Eğer konsolosluğa giderken hesap dökümü de alayım ne kadar param olduğunu göstereyim diyorsanız bir önceki günün değil gerçekten hesapta para olduğunu gösteren 3-5 aylık dökümü götürmenizde yara var.


Konsolosluk paranıza bakıp karar verecekse iki gündür hesabınızda duran para yerine aylardır paranızın olması daha iyi. Hesabınızda parayı uzun süre tutabiliyorsanız bunu göstermek daha karlı. Amerika’ya turist olarak giden birinin orada kendine yetecek ve bakacak kadar parasının olduğuna emin olmak isteyebilirler. Yani Amerika’da çalışmak zorunda olmadığınıza inanmak isterler. Ama tabii ki buna kesinlikle bakacaklar diye bir şey yok.

Hesap Hareketleri

Amerika’da Akraba ya da Tanıdığınızın Olması

Amerika’da bir akraba ya da tanıdığınız varsa, orada uzun süredir yasal yollarla yaşıyorlar, düzenli bir hayat kurmuşlarsa bu sizin için iyi bir referanstır. Hatta belki bir yakınınızın (tabii yine orada yasal olarak ikamet ediyorlarsa) düğünü varsa siz de oraya davetli olarak gidecekseniz bu da güzel ve yararlı bir sebeptir.


Eğer Amerika’da ki tanıdıklarınız ülkeye yasal yollarla gitmedi ya da orada usulsüz işlere bulaştıysa sizin zararınıza olacaktır. Konsolosluk sizin de orada bu tür şeyler yapacağınızı düşünebilirler.


Formda akrabalarla ilgili sorulara mutlaka doğru yanıt vermeniz gerekir. Eğer bu konuda da yalan ya da yanlış bilgi verirseniz vizeniz riske girebilir.


Amerika vizesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.


Mülakatta Hangi Dili Konuşmalıyım?

Amerika’ya turist olarak gidecekseniz kimse sizden mülakatta İngilizce konuşmanızı istemez. Turist olarak gideceklerin İngilizce konuşma zorunluluğu yoktur. İngilizcenizin çok iyi olduğunu ispat etmeniz gerekmiyor. Bu dilde iyi değilseniz sorulan sorulara yeterli cevap veremezsiniz ve bu da size dezavantaj olarak döner. Kendinizi rahat hissettiğiniz dilde konuşmanız, ifade etmeniz çok önemli.


Ama eğer Amerika’ya eğitim için gidecekseniz sizden iyi bir İngilizce seviyesi istenecektir. Zaten İngilizcesine güvenmeyen biri de eğitim için yurt dışını tercih etmemeli.

Mülakatta Hangi Dili Konuşmalıyım?

Gelirinizi Doğru Yansıtın

Bazen kişinin maaşı dışında başka yerden gelirleri de olabiliyor. Örneğin; kira, emeklilik, aile desteği gibi olabilmektedir. Siz sadece sigorta da görünen maaşınızı belirtmeyin. Gelirden kasıt genel olarak ne kadar para kazandığınızdır. Bu bilgileri eksiksiz olarak bildirin ki görevlinin sizin kazancınız hakkında doğru bir fikri olsun.


Vize Reddi Aldım Tekrar Başvuru Yapabilir Miyim?

Başvurunuz olumsuz sonuçlanırsa tekrar başvuru yapma hakkınız vardır ve iki başvuru arasında resmi bir süre yoktur. Eğer size bir ret sebebi söylendiyse o sebebi düzeltmeden tekrar başvuru yapmayın. Sıkıntı olan konuları hallettikten sonra yapacağınız başvuru yüksek ihtimalle onaylanacaktır. Konsolosluktan size bir ret sebebi söylenmediyse; bir sonraki başvuruda görevlinin ret sebebinin ortadan kalktığına inanıp, doğru bir şekilde değerlendirebilmesi için aradan 6 ay ya da 1 yıl geçmesi sizin yararınıza olacaktır.


Kanunen böyle bir süre yok lakin işinizi garantiye almak istiyorsanız beklemenizde fayda var. Daha yeni ret almışsınız neden tekrar başvuru yaptınız gibi sorularla karşılaşmamak için araya zaman girmesi güzel olur. Daha önce size ret veren konsolosluk görevlisi ile bir sonra ki mülakatta karşılaşmayacaksınız o yüzden içiniz rahat olsun. Yeni bir görevli ile mülakat yapmak yeni bir şans demektir.

Vize Reddi Aldım Tekrar Başvuru Yapabilir Miyim?

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

576 görüntüleme
bottom of page