top of page

Arizona: Büyük Kanyon Eyaleti

Büyük Kanyon, çöl ve sıcak hava, Arizona dendiğinde akla gelen ilk unsurlardandır. Güneybatı ABD’de bulunan Arizona, denize kıyısı olmayan bir eyalettir. Arizona, Amerika’nın 6. en büyük eyaleti ve 7.2 milyon insanla 14. en kalabalık eyaletidir.

Arizona, “Büyük Kanyon Eyaleti” olarak adlandırılmıştır, fakat geçmişte büyük miktarda bakır üretimi nedeniyle “bakır eyaleti” olarak da bilinmektedir. Bugün Arizona, güzel havası, harika doğal güzelliği ve ünlü simge yapıları ile milyonlarca turisti çeken mükemmel bir eyalettir.

Haydi gelin birlikte Büyük Kanyon Eyaleti Arizona’yı keşfedelim.

Arizona Çöl İklimi

Arizona tek bir kelime ile anlatılacak olsaydı bu kelime kesinlikle sıcak olurdu. Üç basamaklı ortalama yaz sıcaklıklarına ulaşmasıyla ünlüdür. Arizona, Miami gibi nemli bir sıcaktan ziyade kuru bir sıcak hakimdir.

Arizona Çöl İklimi

Arizona’da çöl iklimini hisseden herkes, gölgenin de ne kadar harika hissettirdiğini bilmektedir. Burada, akşamları hava kesinlikle sabaha oranla daha güzeldir.

Büyük Kanyon

Büyük Kanyon, “Arizona neyle ünlüdür?” sorusunun en açık cevabıdır. Kanyon, yılda 6 milyon ziyaretçi ile eyaletin en ünlü simgesidir. Ayrıca, ABD ve dünyadaki en ünlü doğa harikalarından biridir.

Büyük Kanyon hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak videoyu izleyebilirsiniz.

Büyük Kanyon

Büyük Kanyon, 1919’dan beri bir milli park ve 1979’dan beri UNESCO Dünya Mirası listesindedir. Her yıl yaklaşık 6 milyon ziyaretçi ile ABD’nin en popüler ikinci milli parkı ve dünyaca ünlü bir doğal cazibe merkezidir. Hava izin verirse, güney kenarı yıl boyunca açıktır, kuzey kenarı ise genellikle sadece mayıstan ekime kadar açıktır.

Antilop Kanyonu

Antilop Kanyonu, Amerika’nın Arizona eyaletinin doğusunda yer almaktadır. Erozyonun etkisiyle alt ve üst kanyon olarak iki ayrı bölüme ayrılmıştır. Bu kanyon gezginler ve fotoğrafçılar tarafından büyük bir ilgi görmektedir. Bu doğal oluşan kanyonları ziyaret, sadece turlar ile gerçekleşmektedir. Bireysel tur mümkün değildir.

Antilop Kanyonu

Üst Antilop Kanyonu zemin kat seviyesinde yer almaktadır, böylece tırmanma gerektirmemektedir. Bu nedenle birçok ziyaretçi tarafından alt kanyon yerine üst kanyona ziyaret tercih edilmektedir.

Üst kanyonu ziyaret etmek için güneşin en tepede olduğu 11.00-14.00 saatlerinde ziyaret gerçekleştirilmemesi tavsiye edilmektedir.

Arizona Çölleri

Büyük kanyonu bir kenara bırakırsak, insanların Arizona’yı düşündüklerinde hayal ettikleri şeylerden biri de çöldür. Veya daha doğrusu 4 çöldür. Arizona, Kuzey Amerika’nın dört büyük çölünün bir bölümünü içermektedir. Bunlar:

Büyük Havza çölü, Büyük Kanyon’un bulunduğu eyaletin kuzeydoğu kesiminde yer almaktadır.

Mojave çölü, Kuzey Amerika’nın en kurak çölüdür ve Arizona’nın kuzeybatı köşesinin küçük bir bölümünü kaplamaktadır.

Chihuahuan çölü, Kuzey Amerika’nın en büyüğüdür ve Arizona’nın güneydoğusunda yer almaktadır.

Sonoran çölü ise Arizona’nın iki büyük şehrini çevrelemektedir. Bir çöl olmasına ve çok sıcak olmasına rağmen, aynı zamanda oldukça yeşildir ve kır çiçeği mevsiminde birkaç farklı tonu vardır. Mor, sarı, kırmızı ve pembe çiçekler çölü muhteşem bir görüntü ile ele geçirmektedir. Çöl ayrıca, Gila canavarları, boynuzlu kertenkeleler, çöl katır geyiği ve cirit de dahil olmak üzere çok çeşitli hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır.

Arizona Çölleri

Saguaro Kaktüsleri

Saguaro, Arizona ve uzak batının bir sembolüdür. Özellikle filmlerde, dizilerde, çizgi film  ve romanlarda güneybatı ABD’deki kolektif imajının bir parçasıdır. Fakat, Saguaroların yalnızca Kuzey Meksika, Arizona ve Güneydoğu Kaliforniya’nın küçük bir bölümünü kapsayan Sonoran çölüne özgü olduğunu belirtmek gerekir.

Saguaro Kaktüsleri

Saguarolar büyük, ağaç benzeri sütunlu kaktüslerdir ve büyüdükçe genellikle dallar gelişmektedir. 3-16 metre boyunda ve 75 cm çapa kadar büyüyebilirler ve 150-200 yıl yaşayabilmektedirler. Büyüme hızları sıcaklığa ve suya bağlıdır, fakat genellikle çok yavaş büyürler. Tamamen büyümüş bir Saguaro, 3200-4800 lb arasında olabilmektedir.

Saguarolar tipik olarak dikenlerle kaplıdır. İlkbaharın sonlarında beyaz çiçekleri, yazın ise yenilebilir kırmızı meyveleri vardır. Bunun için Saguaro, binlerce yıldır insanlara önemli bir besin ve barınak kaynağı olmuştur. Bugün onlar Sonoran çölünün belirleyici bir bitkisidir ve Saguaro kaktüs çiçeği ise Arizona’nın eyalet çiçeğidir.

Turkuaz

Turkuaz, Arizona’nın resmi değerli taşıdır, fakat bunla sınırlı değildir, daha fazlasıdır. Güneybatıdaki en önemli değerli taştır ve Amerikan yerlilerinin mücevherlerinin sembolüdür. Dünyanın her yerinde bulunabilmektedir, fakat Arizona’nın Turkuaz’ı dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Turkuaz

Turkuaz su, fosfat, bakır ve alüminyumdan yapılmaktadır. Tipik olarak, tıpkı Arizona gibi, bakır ve volkanik kayaçlar bakımından zengin, kurak bölgelerde bulunmaktadır. Çeşitli mavi/yeşil tonları ile popüler olan opak bir mineraldir. Binlerce yıldır süs taşı olarak kullanılan nadir ve değerli bir taştır.

Güneybatı’nın tamamı Turkuaz açısından zengindir fakat Arizona, eyaletteki birkaç madeni ile değer bakımından en önemli üreticidir. Uyuyan güzel madeni ve Kingman madeni, ürettikleri turkuazın eşsiz rengi ve kalitesi nedeniyle muhtemelen en ünlü turkuaz madenleridir.

Bakır

Bakır, Arizona’daki üretilen ana ürünlerden biridir. Aslında o kadar önemliydi ki Arizona uzun süre bakır eyaleti olarak adlandırılmıştır. Bakır madenciliği, 19. yüzyıldan beri Arizona’daki en büyük endüstrilerden biri olmuştur.

Arizona’da bakır madenciliğinin yan ürünleri olarak altın ve gümüş de üretilir. Bununla birlikte, 18. yüzyılda ilk kaşifler bakırı görmezden gelerek altın ve gümüş aramaya başlamışlardır. Fakat 19. yüzyılın sonlarında bakır, maden ve gemi için ekonomik olarak uygun hale gelmiştir.

Bakır

Bugün Arizona, 2018’de 830.000 mt bakır üreterek hala ABD’nin önde gelen bakır üreten eyaletidir. ABD’de üretilen bakırın %50’den fazlası Arizona’dan gelmektedir.

Arizona’da 6 ana bakır bölgesi vardır: Jerome, Ajo, Clifton-Morenci bölgesi, Bisbee (Warren bölgesi), Globe-Miami bölgesi ve White Mesa bölgesidir.

Arizona Hakkında Eğlenceli Gerçekler

  1. Arizona’da bir kişinin bir bardak suyu reddetmesi yasa dışıdır.

  2. Arizona buzlu çay markasının Arizona ile hiçbir ilgisi yoktur. NY’de ortaya çıkarılmıştır.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

25 görüntüleme
bottom of page