top of page

Cruise : General Motors’un Robotaksisi

General Motors’un yan kuruluşu Cruise sürücüsüz aracı bu hafta San Francisco’da robotaksi yolculukları sunmaya başladı. Geç kalmaktan çekinmeyen herkes sürücüsüz bir arabaya binme şansına sahip olabilir. Cruise’un robotaksisi genellikle sadece 23:00’ten itibaren sabah 5’e kadar çalışır. Erişim sınırlı, bu nedenle insanlar kendilerini Cruise’un bekleme listesinde bulurlar. Şimdiye kadar Cruise, 500’den fazla sürüş yapıldığını söylüyor.

Cruise’ın, Gece Saatlerinde Kullanımı Gündüz Şehir İçi Sürüşün Zorluklarından Koruyacak

Sürücüsüz aracı olan Cruise, yıllardır kendi kendine giden arabalarını San Francisco’da test etti ve bu sürücüsüz araçları halka sunmayı planladı.

Cruise'ın, Gece Saatlerinde Kullanımı Gündüz Şehir İçi Sürüşün Zorluklarından Koruyacak

Ancak otonom araç uzmanlarına göre Cruise’un gece saatleri erişimi onu şehir içi sürüşün zorluklarından büyük ölçüde koruyacak. Gece geç saatlerde araba kullanmak, otonom arabalar için daha kolay ve daha az risk taşır. Yayalar, bisikletliler ve diğer arabalar nadir olduğu için yollarda çok daha az zorluk var. Robotaksi için bir meydan okuma olan inşaat yerleri genellikle geceleri sakin.

Cruise ile Gündüz Saatlerinde Yolculuk Yapmak Mümkün Mü?

Sosyal medyada yayınlanan Cruise gezilerinin videoları genellikle ıssız ve sakin sokakları gösterir. Bazı videolarda diğer arabalar, yayalar veya bisikletliler bile yer almıyor. Cruise sözcüsü Tiffany Testo, çok daha fazla kullanıcıya olanak sağlayacak gündüz saatlerinde çalışmak için ne zaman geçerli olabileceğini söylemeyi reddetti.

Kendilerinden para kazanmak isteyenler de dahil olmak üzere Robotaxi destekçileri, teknolojinin trilyonlarca değerinde olacağını ve ulaşımda devrim yaratacağını uzun zamandır tahmin ediyor. Geçen ay yatırım şirketi Ark Invest, otonom sürüş platformlarının küresel GSYİH’ye 26 trilyon dolar ve yılda 2 trilyon dolar kâr beklediği tahmininde bulundu.

Cruise ile Gündüz Saatlerinde Yolculuk Yapmak Mümkün Mü?

Yine de Cruise, tüm otonom sürüş endüstrisi gibi, çalışan ve kârlı bir şekilde çalıştırılabilen kendi kendini süren bir otomobil üretmenin ne kadar zor olduğunun anlaşılmasıyla yavaşladı. Ammann geçen ay aniden ayrıldı ve GM başkanı Mark Reuss, Ammann’ın ayrılmasından kısa bir süre sonra bir röportajında, şirketler için en iyi stratejinin ne olduğu konusunda farklılıklar olduğunu ima etti.

Reuss, “Cruise ve GM, ortak otonom araç stratejisini hızlandırma konusunda gerçekten tamamen aynı fikirdeyiz” dedi.

Sadece General Motors Sürücüsüz Araç Teknolojisini Planlamadı

Uber ve Lyft gibi şirketler sürücüsüz araba çabalarından vazgeçti. Seviye 1 otonom otomobil şirketi bir şirket olan Starsky Robotics, kurucusu otonom araçlar için gereken yapay zekanın gelişmemiş durumunu suçlayınca faaliyeti durduruldu.

Sadece General Motors Sürücüsüz Araç Teknolojisini Planlamadı

Sürücüsüz araç teknolojisinde uzun zamandır lider olan ve bir robotaksi gezisi sunan, bir kamu hizmeti başlatan ilk kişi olan Waymo, Chandler, Arizona’da robotaksi yolculuğu sunuyor.

Cruise, Birçok Bölgede Faaliyet Göstermeyi Planlıyordu

General Motors’un yan kuruluşu Cruise, 2017’de, büyüme hızı sabit tutulursa, 2019’da kaos sahip ortamlarda büyük ölçekte robotaksi yolculukları sunacağını söyledi. Fakat Cruise bugün, California DMV’den yalnızca 52 robotaksiyi kullanmak için onay aldı. Market Street business corridor gibi bazı popüler ve hareketli bölgeler hariç, San Francisco şehrinin kabaca yarısında faaliyet göstermekte.

Cruise, Birçok Bölgede Faaliyet Göstermeyi Planlıyordu

Sosyal medyada yayınlanan videolara göre, hala üzerinde çalışması gereken zorluklarla karşı karşıya gibi görünse de, şu anda araçla yolculuk yapanlar halinden memnun gibi görünüyor. Cruise kullananlardan birçoğu Cruise çalışanları veya şirketindeki çalışanların arkadaşları. Ve bu araçları sürmek şu anda ücretsiz.

Jenny Bentley, Körfez Bölgesi’nde yaşayan ve yakın zamanda bir Cruise robotaksisine bindi. Yaptığı açıklamada Cruise ile daha fazla seyahate çıkmak istediğini belirtti.

Bentley, “Bu yolculuk sanki bir Disneyland yolculuğuna benziyor” dedi.

Cruise, Hem Konforlu Hem de Güven Verici

Bentley, Uber veya Lyft’te araba tutmasına eğilimli olduğunu ve Cruise yolculuğunun çok daha yumuşak hissettirdiğini söyledi. Bentley, araçta kendini rahat hissettiğini ve Cruise’un uzaktan müşteri desteğinin bir araç içi interkom üzerinden kendisiyle görüştüğünde güven duyduğunu söyledi.

Araç kullanıcıları bir uygulamada bir aracı selamlıyor. Araba geldiğinde kapıların kilidini açmak için bir düğmeye basarlar ve sonra içeri girerler. Yolcular emniyet kemerlerini bağlayana kadar araba hareket etmez. Bentley, arabanın kapalı camlarından müşteri desteğiyle konuşabildiğini ve onun için kapıların kilidini uzaktan açtıklarını söyledi.

Kurucu ortak Kyle Vogt’a göre, Cruise’un yolculukları, halka açık yolculukların ilk gününde bir sürücünün uykuya dalmasına yetecek kadar kusursuz olduğunu söyledi.

Vogt, “Bunu bu kadar erken beklemiyordum” diye tweet attı.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

3 görüntüleme
bottom of page