top of page

Elektrikli Araçların Geleceği-2

Elektrikli Araç Piyasası

Elektrikli araç şirketleri Rivian ve Lucid Motors 2021 yılında halka açıldı. Ve neredeyse hiç gelir olmamasına rağmen toplam değeri 150 milyar dolar değerinde.

Elektrikli Araç Piyasası

Aynı zamanda diğer birçok EV üreticisi, geçen yıl artı olarak SPAC’ler aracılığıyla kamu pazarına girdi.

Bazı şirketler, yatırımcılara 2022’de kayda değer sayıda araç teslim etmeye başlamayı beklediklerini söyledi.

2021 elektrikli araç stok yılıysa, 2022 gerçek teslimat yılıdır. En azından iddia edilen bu.

ABD EV Üreticileri Araç Teslimi için Tarih Verdi

Bu yıl yatırımcıların parası Rivian ve Lucid Motors’a aktı. EV şirketlerine toplam 150 milyar dolar değer biçti. Her iki şirket de kayda değer bir gelir elde etmedi ve müşterilere anahtarları yeni teslim etmeye başladılar.

Canoo, Lordstown Motors ve Fisker dahil olmak üzere diğer birçok ABD EV üreticisi, geçtiğimiz yıl boyunca kamu piyasalarına çok daha düşük fiyatlarla çıktı ve 2022 veya 2023’te araç teslim etmeye başlama sözü verdi.

Elektrikli Araç Piyasasının Lideri Tesla’nın Popülaritesi 2022 Yılında Azalacak

Tek bir alanda hizmet sunan ABD EV şirketi Tesla, geçen ay yaklaşık %19 oranında bir düşüş yaşadı. Bu düşüşten önce ki piyasa değeri 1,2 trilyon dolardı. Tesla’nın piyasadaki dört modelinin dışında, elektrikli otomobil satın almak isteyen otomobil alıcıları, büyük üreticilerden bir dizi seçeneğe sahipti. Popüler seçenekler arasında Chevrolet Bolt, Nissan Leaf, Ford Mustang Mach-E, Mini Cooper SE ve Porsche Taycan yer alıyor. Fiyatlar yaklaşık 27.000 ABD Doları ile 150.000 ABD Doları arasında değişmekte.

Tesla’nın popülaritesini bir kenara bırakan yatırımcılar, 2022’den itibaren daha fazla EV şirketinin teknolojinin, şık tasarımların ötesine geçeceği ve daha önce pek çoğunun başarısız olduğu yerde başarılı olacağına dair bahse giriyor. Bu şirketlerin başarıya ulaşmak için tedarik zinciri aksaklıkları, işgücü piyasası zorlukları, enflasyonist baskılar, artan rekabet ve daha yüksek sermaye maliyetleri olasılığı ile mücadele etmek zorundalar.

Rivian’ın Ön Satışları Devam Ediyor

Amerikalı matematikçi ve mühendis olan Golomb, neredeyse bir yıl önce Rivian’a yatırım yaptığını ve bundan bir yıl önce R1T kamyonunun ön siparişini verdiğini söyledi. 15 Aralık itibariyle Rivian şirketi, kamyonları ve R1S SUV’ları için 71.000 ön sipariş aldı. Geçen ay halka arz sırasında Rivian, alış-satış işlemlerinin 2023′ün sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

Rivian, ilk 11 aracını yılın üçüncü çeyreğinde (1Temmuz ile 31 Eylül arası) 1 milyon dolarlık gelirle sattı. Şirket yılın son çeyreğinde 1.23 milyar dolar kaybetti. Bu büyük bir rakam olabilir anca şirket halka arz işlemlerinde değerini 13,7 milyar dolar arttırdı. Fakat bu durum, 87 milyar dolarlık mevcut piyasa değerine ulaştıktan sonra kaldırabileceği bir rakam.

Elektrikli Araç Piyasasının Lideri Tesla'nın Popülaritesi 2022 Yılında Azalacak

Rivian şirketinin diğer gelir kaynağı ise kurumsal teslimat filolarına araç sağlamaktan gelecek. Rivian şirketi, Amazon’a 100.000 elektirikli kamyonet sağlamayı kabul etti.

Elektrikli Filo Aracı Amazon

Lucid Değer Kazanıyor

Lucid Motors, elektrikli sedan pazarını takip ediyor. Web sitesine göre, şu anda 77.400 dolardan başlayan ve şarj başına 400 milden fazla öngörülen bir menzile sahip olan Air Pure için sipariş alıyor.

Şirket, temmuz ayında bir SPAC aracılığıyla halka açıldı ve şu anda 64 milyar dolara yakın bir değere sahip. Eylül ayına kadar, yıl içinde yalnızca 719.000 $ gelir elde etmişti.

Elektrikli Araç Lucid Değer Kazanıyor

EV endüstrisi, kongrenin Başkan Joe Biden’in altyapı faturasını geçirdiği kasım ayında hız kazandı. Biden 2030 yılına kadar ülke çapında 500.000 EV şarj cihazına sahip olma hedefini başlatmak için 7,5 milyar dolar ayırdı. ChargePoint Holdings, Volta ve EVgo gibi şarj şirketlerinin hisselerinde kısa bir yükselişe teşvik etti.

Elektrikli Şarj İstasyonları da Önemli Bir Konumda

TradeZero CEO’su Dan Pipitone, EV sektörünün hisse senedi alım satım platformunda tüm yıl boyunca yatırımcılar için verimli bir alan olduğunu ve şarj sağlayıcılarında son birkaç aydır aşırı haraketlilik olduğunu söyledi.

Pipitone, “Herkes otomobil üreticileri ve teslimatlar hakkında konuşuyor, ancak günün sonunda benzin istasyonları da gerekli olacak” dedi ve ekledi “Önümüzdeki birkaç yıl içinde şarj istasyonları açısından beş kat büyümeden bahsediyoruz.”

Altyapı şirketleri, tüketicilerin hangi EV’leri satın aldığından bağımsız olarak fayda sağlamaya devam ediyor, bu nedenle potansiyel olarak daha güvenli bir yatırım yapıyorlar. Bu, Rivian ve Lucid gibi şirketlerin neden Tesla muamelesi gördüğünü ve temelde heyecan ile ticaret yaptığını açıklamaya yardımcı oluyor. Pipitone kendisine “Tesla hayranı” diyor ve şu anda ise ikinci Tesla’sını sürdüğünü söylüyor.

Yatırımcılar, tümü SPAC’ler aracılığıyla piyasaya çıkan bir sonraki EV üreticileri için daha az ilgi gösterdiler. Elektrikli kamyon üreticisi Nikola ve Lordstown’a ne durumda olduğunu gördüler.

Lordstown ve Nikola Değer Kaybetti

Geçen yılın haziran ayında bir SPAC aracılığıyla halka açıldıktan sonra Nikola hisseleri hızla yükseldi ve o zamanki Ford’dan daha yüksek olan piyasa değerini 30 milyar doları aştı. Bir yıl sonra, federal bir büyük jüri, Nikola’nın kurucusu Trevor Milton’ı, iddianameye göre, hisseyi desteklemek için “işin neredeyse tüm yönleri” hakkında yalan söylemekten üç suç dolandırıcılığı suçlamasıyla suçladı. Milton suçsuz olduğunu iddia etti. Nikola bu hafta, yatırımcıları ürünleri, teknik kapasitesi ve iş beklentileri hakkında yanıltarak dolandırdığı suçlamaları çözmek için SEC’e 125 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Ohio merkezli elektrikli kamyon üreticisi Lordstown, Ekim 2020’de bir SPAC aracılığıyla halka açıldıktan sonra yükseldi. Ancak hisse, Nikola’nın yaşadığı düşüşe benzer şekilde, en yüksek seviyesinden %87 değer kaybetti.

EV’ler Sürekli Erteleniyor

Bu tartışmalar hem Nikola hem de Lordstown üretim programlarını erteledi. Ağustos ayında Nikola, dördüncü çeyrek için üretim kılavuzunu 50 ila 100 tahmininden 25 ila 50 araca indirdi. Geçen ay şirket, “25 adede kadar ön-serisi Tre BEV kamyonunu dördüncü çeyrekte demolar için bayiler ve halka açık yollarda yük taşımacılığı için müşterilere teslim etme taahhüdünde bulunduğunu” söyledi.

Lordstown, kısmen tedarik zinciri sorunları nedeniyle, beklenen ticari üretim başlangıç tarihini ikinci çeyrekten gelecek yılın üçüncü çeyreğine erteledi. Şirket, Eylül ayında Ohio tesisini Foxconn’a sattığını ve yüksek sermaye gereksinimlerini karşıladığını duyurdu.

Elektrikli Şarj İstasyonları da Önemli Bir Konumda

Sonunda, yeni başlayan EV üreticileri, güzel web siteleri oluşturmaktan, demolar göstermekten ve ön sipariş ücretleri toplamaktan daha fazlasını yapabileceklerini kanıtlamak zorundalar. Tüketiciler çok sayıda seçeneğe sahip ve üretim gecikmeleri devam ederse elleri kolları bağlı bir şekilde oturmaları pek olası değil. Benzer şekilde, yatırımcıların piyasada yatırım yapmasının birçok yolu ve onların sınırlı sabrı var.

“Elektrikli Araçların Geleceği” yazımızı okumak için buraya tıklayarak yazıya gidebilirsiniz.

13 görüntüleme

Sayfa Başı

bottom of page