top of page

3G Teknolojisi Tarih Oluyor

3G ağları yakında kapanıyor. Kullanıcıların 3G teknolojisini bırakıp, yükseltme yapması için mücadele sürüyor.

Aaron Hommell, 3G ile uyumlu iPhone 5’i 2014’te satın aldı. Yedi yıldan fazla bir süre boyunca ekranı kırıldığında ve daha hızlı ve yeni modellerden  piyasaya çıktıktan sonra bile bu telefonu kullandı. Bir yıl önce AT&T, şirketin 3G ağını kapatacağını ve abonelerini daha yüksek hızlı 4G ve 5G ağlarına taşıyacağına dair e-postalar göndermeye başladı.

3G ağları yakında kapanıyor

Mississippi hukuk firması için iPhone’u bir iş cihazı olarak kullanan Hommell, ” iPhone 5 telefonum birincil telefonum olmadığı için yükseltmeyi erteledim” dedi ve  “Sonunda, birkaç hafta içinde bana telefon göndereceklerini söyleyen bir mektup geldi,” diye ekledi.

Hommell’a AT&T’den (T) yeni bir iPhone XR gönderildi. Hommel, AT&T’den 3G ağının  kapanması öncesinde ücretsiz bir 4G telefon alan küçük bir kesim arasında yer alıyor.

AT&T yaptığı açıklamada, “Yaklaşık iki yıldır tüketicilere e-posta ve mesaj yoluyla iletişim kuruyoruz ve bu geçişte onlara yardımcı olacağız” dedi ve “Bu, müşterilerin önemli bir çoğunluğuna ücretsiz yedek telefon sağlamayı da içeriyor.” diye ekledi.

3G Teknolojisi Son Buluyor

3G ağı 2002’de piyasaya sürüldü. İlk iPhone’un piyasaya sürülmesini takip eden on yılın sonunda App Store patlamasının arkasındaki öncü bir güç oldu. Ardından kablosuz şirketler 4G ve daha sonra 5G ağlarına geçti.

3G Teknolojisi Son Buluyor

Şimdi üç ana taşıyıcı, 3G teknolojisini sonlandıracak. AT&T 22 Şubat’ta, T-Mobile (TMUS) önümüzdeki ayın sonunda ve Verizon (VZ) yıl sonunda 3G teknolojisini bitirecek. 3G teknoloji resmi olarak modası geçmiş halde olduğundan tüketicilerin sıkıntı yaşamaması için yardımcı olmak adına seferberlik sürüyor.

3G Teknolojisini Hala Kullanan Kullanıcıları Yeni Sürüm Olumsuz Etkileyecek

Sürüm, hâlâ 3G Kindles, 3G kapaklı telefonlar, iPhone 5 ve daha eski modeller, çeşitli Android telefonlar ve bazı giyilebilir cihazları kullananları etkileyecek. Ayrıca ev alarm sistemlerini ve tıbbi cihazların kullanımını da etkileyecek. OnStar gibi yol yardımı sistemlerinin  güncellenmesi veya değiştirilmesi gerekecek.

3G Teknolojisini Hala Kullanan Kullanıcıları Yeni Sürüm Olumsuz Etkileyecek

Örneğin, OnStar’ın sahibi olan General Motors, geçişten etkilenebilecek Chevrolet, Buick ve Cadillac modelleri de dahil olmak üzere 2015 yılına kadar piyasaya sürülen araçlara ekim ayında kablosuz güncellemeler göndermeye başladı. Bazı alarm şirketleri ayrıca müşterilerini kullandıkları sistemleri tamamen değiştirmeleri için teknisyenlerden randevu almaya teşvik etti.

Tüm bu çabalara rağmen, bazı müşterilerin cihazlarının geride kalma ihtimali var.

Pazar araştırması firması ABI Research’ün kıdemli direktörü Dimitris Mavrakis, “İnsanların ağ bağlantısının kesilmesi riski her zaman vardır” dedi ve  “Mobil operatörler bunu en aza indirmek için önemli girişimlerde bulunuyor, ancak her zaman bu önemli girişmelerin gerisinde kalacak cihazlar olacaktır.” diyerek ekledi.

 Bir Azınlık Hâlâ 3G Teknolojisini Kullanıyor

Kablosuz müşterilerin yalnızca küçük bir kısmı hâlâ 3G ağlarını kullanıyor. Verizon bir blog yazısında, müşterilerinin %99’unun halihazırda 4G LTE veya 5G’ye geçtiğini ve AT&T, mobil veri trafiğinin %1’den azının 3G ağlarında çalıştığını söyledi.

 Bir Azınlık Hâlâ 3G Teknolojisini Kullanıyor

Recon Analytics’in analisti ve kurucusu Roger Entner’e göre, bu birleşik tahminler yaklaşık 3 milyon kişiye eşittir.

3G telefon kullananlar, geçen yıl içinde kablosuz operatörlerinden telefonlarını yükseltmeye teşvik eden metinler, e-postalar ve fiziksel postalar aldılar.

Mavrakis, “Bu 3G’ye bağlı cihazların ağ bağlantısının kesilmesi riski daha yüksek, ancak satıcılar, kullanıcılarını 3G sistemlerinin kısa süre sonra hizmet dışı bırakılacağı konusunda uyarmak için zaman ve emek harcıyor.” dedi.

Bir ev güvenlik sistemleri işletmesi olan My Alarm Center gibi bazı şirketler, olası kesintileri önlemek için müşterileri belirli sistemlerin bir teknisyen tarafından değiştirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Şirket, web sitesinde “Alarmınız çalışıyor gibi görünse bile, acil servislerin gerekli olduğunu bize bildirmek için artık merkezi servis istasyonumuzla iletişim kurmayacaktır” diyor.

Sırada Kaldırılacak Olan 4G Teknolojisi Mi?

Bu durum bir ağın aşamalı olarak kaldırıldığı ilk sefer değil, son da olmayacak. 3G’yi kapatma çabası, öncelikle daha yeni standartlar, daha iyi teknolojiler ve 3G’den daha verimli olan 4G ve 5G spektrumunu yeniden kullanmak için. AT&T ve Verizon’un 2017 sonunda kapattığı 2G’de de aynı şey yaşandı.

Geçen ay AT&T ve Verizon, interneti güçlendirecek önemli bir yüksek radyo frekansı seti olan C-band 5G ağlarını açtı. Değişiklik, kullanıcıların örneğin bir Netflix filmini 4K çözünürlükte yayınlamasına veya saniyeler içinde bir film indirmesine izin verecek. (Verizon, C-bant hızlarının saniyede yaklaşık 1 gigabayta ulaştığını, 4G LTE’den yaklaşık 10 kat daha hızlı olduğunu belirtti.)

5G çekiş gücü kazandıkça, muhtemelen bundan sonra 6G gelecek ve 4G aşamalı olarak kaldırılacak.

Telefonlar, bu noktada 4G ile mümkün olanın ötesine geçti. Teknoloji, Uber (UBER), Netflix (NFLX) ve FaceTime’da mobil video tüketimi, Google Haritalar aracılığıyla gerçek zamanlı yeniden yönlendirme ve Instagram ve Snapchat’te sosyal paylaşım gibi isteğe bağlı uygulamaların yolunu açtı. Ancak 5G, trafikteki ve bant genişliğindeki bir artışı gecikmesiz olarak idare etme yeteneği sayesinde otonom araçlara güç vermek veya robotik ameliyatları etkinleştirmek gibi bir sonraki adıma bir kapı açabilir.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

3 görüntüleme
bottom of page