top of page

Meta 50.000 Facebook Kullanıcısını Uyardı

Meta, 50.000 Facebook kullanıcısının özel denetim firmaları tarafından izlenmiş olabileceğini söylüyor.

Instagram, WhatsApp ve Messenger’ın da sahibi ve işletmecisi olan Meta, perşembe günkü bir blog yazısında, kötü niyetli faaliyetlerde bulunduğunu düşündüğü kişileri uyardığını söyledi.

meta açıklaması

Meta 7 Şirketi Yasakladı

Şirket, yedi “kiralık gözetim” şirketinin de Meta‘nın platformlarından yasaklandığını söyledi. Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube, Blue Hawk CI, BellTroX, Cytrox ve bilinmeyen bir Çinli varlığa karşı harekete geçildi. Bunlardan dördü İsrail’de, biri Hindistan’da, biri Kuzey Makedonya’da ve diğeri Çin’de bulunuyor.

Bir Cobwebs sözcüsü şunları söyledi: “Cobwebs yalnızca yasalara göre çalışır ve mahremiyetin korunması konusunda katı standartlara uyar.” Diğer firmaların hiçbiri röportaj talebine hemen yanıt vermedi.

Meta, yedi firmanın keşif, angajman ve sömürünün bir kombinasyonunu gerçekleştirdiğini söyledi. Bazıları üçünü birden gerçekleştirirken, diğerleri bir veya ikisine odaklandı. CEO Mark Zuckerberg liderliğindeki şirket, yedi firmayla bağlantılı yaklaşık 1.500 hesabın platformlarından kaldırıldığını söyledi.

Meta Facebook Kullanıcısını Uyardı

Meta Sahte Hesapları Uyardı

Şirketlerin müşterileri adına 100’den fazla ülkede gazeteciler ve insan hakları eylemcileri de dahil olmak üzere kişileri hedef aldıklarını belirtti. Meta, sahte hesaplar oluşturduklarını, hedeflerle dostluk kurduklarını ve bilgi edinmek için bilgisayar korsanlığı yöntemlerini kullandıklarını da sözlerine ekledi.

Meta‘dan Uluslararası Güvenlik Direktörü David Agranovich ve Siber Casusluk Soruşturmaları Başkanı Mike Dvilyanski, “Küresel kiralık denetim endüstrisi, istihbarat toplamak, onları bilgi ifşa etmek için manipüle etmek, cihazlarını ve hesaplarını tehlikeye atmak için internet üzerinden insanları hedefliyor” dedi. Ve “Bu şirketler, kimi hedef aldıklarına veya olanaklı olabilecek insan hakları ihlallerine bakılmaksızın, herhangi bir müşteriye ayrım gözetmeksizin müdahaleci yazılım araçları ve gözetim hizmetleri sağlayan genişleyen bir endüstrinin parçası.”

Bazı Sahte Hesapların Tespit Edilmesi Zor

İngiltere polis teşkilatının eski dijital adli tıp başkanı ve şu anda ESET’in küresel siber güvenlik danışmanı olan Jake Moore, yaptığı açıklamada bu tür hesapların kaldırılmasının kesinlikle gerekli olduğunu söyledi. “Sahte hesapların bazıları Facebook’un algoritmasından geçtiği için sahte hesapların tespiti ve bulunması son derece zorlaşıyor” dedi. “Bununla birlikte, Facebook’un sosyal mühendislikte kullanılan ve hatta insanları gözetleyen bir araç olduğunu vurguluyor. Bu nedenle kullanıcılara kamuya açık sosyal medyada yayınladıkları bilgi miktarını sınırlamaları gerektiğinin hatırlatılması gerekiyor” diye ekledi.

Meta Sahte Hesapları Uyardı

Geçmişte Bu Tarz Olaylar Yaşandı

Ayrıca bu olay, yılın ilk büyük denetim skandalı değil. Temmuz ayında İsrail’in NSO Grubu tarafından geliştirilen Pegasus “casus yazılımının” dünya liderleri ve gazeteciler dahil binlerce kişiyi hedef almak için kullanıldığı ortaya çıktı.

ABD hükümeti geçen ay şirketi kara listeye aldı. Meta, Pegasus yazılımının WhatsApp aracılığıyla yayıldığı iddiasıyla NSO Grubuna karşı yasal işlem başlatıyor.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

8 görüntüleme
bottom of page