top of page

Tesla İnsansı Robot İçin Çalışıyor

Tesla CEO’su Elon Musk şirketin insansı bir robot hedefinin üzerinde çalıştığını ve bu robotun en önemli şey olduğuna inandığını söyledi.

Tesla İnsansı Robotunu Açıkladı

Elektrikli araç üreticisi Tesla robot planlarını ilk olarak geçen yıl AI Günü’nde (Yapay Zeka Günü) açıkladı. Robotun herhangi bir ilk örneğini sergilemek yerine, robot kıyafetli bir kişi sahnede dik bir şekilde yürüdü ve dans etmeye, dönmeye ve ip atlıyormuş gibi yapmaya başladı. Musk, robot performansı için teşekkür ettikten sonra seyirciye, “Açıkçası bu gerçek değildi” dedi.

Musk Robotun Önemli Bir Potansiyele Sahip Olduğuna İnanırken, Uzmanlar Tam Tersini Düşünüyorlar

Elon Musk, şirketin kazanç çağrısında planlanan robot hakkında “Bunun zaman içinde araç işinden daha önemli olma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyorum” dedi.

Musk ve Tesla, uzun zamandır beklenen Cybertruck, Roadster veya Semi’yi bu yıl teslim etmeyeceklerini de açıkladılar. 27 Ocak sabahı hisse düştü ve öğlen yaklaşık %6 düşerken Elon Musk bir tweet’te robotun ekonomiyi yeniden şekillendirebileceğini ve trilyonlarca değer katabileceğini ima etti.

Musk Robotun Önemli Bir Potansiyele Sahip Olduğuna İnanırken, Uzmanlar Tam Tersini Düşünüyorlar

Ancak robotik ve otomobil üretim uzmanları, insansı robotların pahalı, inşa edilmesi zor ve otomobil üreticisi için yakın vadede anlamlı bir etkisi olma ihtimalinin düşük olduğu konusunda uyarıyor. Robotların en etkili olduğu fabrikalar gibi kontrollü ortamlarda bile önemli bir etkinin hızlı bir şekilde ortaya çıkması olası değil. Ve robotların başka yerlerde gezinmesi bir kişinin evi gibi çok daha zor olacak.

20. yüzyılda otomobil imalatının nasıl geliştiğini anlatan “Dünyayı Değiştiren Makine”nin yazarı Jim Womack verdiği röportajda, “Tarih bize teknoloji ve teknoloji uzmanlarına karşı bahse girmemeyi öğretti,” dedi.

Robot İlk Olarak Tesla Fabrikalarında Kullanılacak

Musk’ın trilyon dolarlık, dünyayı değiştiren vizyonunun ilk adımı, planlanan robotun Tesla’nın fabrikalarında kullanmak.  Musk, “Robottan eğer bir fayda bulamazsak, başkalarının fayda bulmasını beklememeliyiz” dedi.

Robot İlk Olarak Tesla Fabrikalarında Kullanılacak

Womack, insansı bir robotun Tesla’nın endüstride rekabet etme yeteneği için çığır açan olma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Musk ise yaptığı açıklamada, planladığı robotunu ilk olarak Tesla’nın fabrikalarının etrafındaki parçaları taşımak için kullanabileceğini söyledi. Fakat Womack’e göre, robotun bir fabrikanın etrafındaki parçaları taşınması Tesla’nın maliyetlerinin önemli bir parçası olması muhtemel değil.

Tesla Bu Sene Arabalar Üzerinde Çalışmayacak, Optimus Adındaki Robotu İçin Çalışacak

Tesla, insansı robotu için henüz bir örnek açıklamadı. Musk yaptığı açıklamada, Tesla’nın bu yıl mühendislik ve aletler üzerinde çalışıp “Optimus” adını verdiği bir robot yaratmak için çalışacağını söyledi. Tesla, robotun 1.76 boyunda, 56 kilo ve 20.41 kg taşıyabileceğini iddia etti.

Tesla Bu Sene Arabalar Üzerinde Çalışmayacak, Optimus Adındaki Robotu İçin Çalışacak

Robotlar, metal parçaların sıkıştırılmasına, aracın birbirine kaynak yapılmasına ve boyanmasına yardımcı olmak gibi otomobil üretiminde yaygın olarak kullanılır. Ancak iki kolu ve bacağı olan insansı robotlar bu alanlarda kullanılamıyor.

Diğer robot türleri de insansılardan daha ucuzdur. Örneğin, dört ayaklı bir robot daha güvenli ve basittir çünkü dengelenmesi daha kolaydır ve ağırlık merkezleri daha düşük olma eğilimindedir.

Honda ve Hyundai de Zamanında İnsansı Robotlar Geliştirdi

Tesla, insansı robotlarla ilgilenen tek otomobil üreticisi değil. Honda, 2018’de fişi çekmeden önce yaklaşık 20 yıl boyunca “Asimo” olarak bilinen bir dizi robot geliştirdi ve Hyundai, 2020’de Boston Dynamics’i satın aldı. Şirket en çok robotun yeteneklerini vurgulayan viral YouTube videoları ile tanınıyor.

Honda ve Hyundai de Zamanında İnsansı Robotlar Geliştirdi

İnsansı Robotlar Dar Alanlar İçin Fazlasıyla Uygun

Carnegie Mellon Üniversitesi’nde robotlar üzerinde çalışan profesör Chris Atkeson, robotun dağınık bir zeminde gezinmek için bacaklara ihtiyacı varsa, insansı bir robotun yararlı olabileceğini söyledi. İnsansı robotlar da dar olma eğiliminde, bu yüzden herhangi bir dar alan için çok uygun olduklarını söyledi.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

6 görüntüleme
bottom of page