top of page

Tesla ‘Yolcu Oyunu’ Özelliğine Kısıtlama

Tesla araçlarında dokunmatik ekran sayesinde video oynanmasına izin veriyordu. Yeni verilen bir kararın üzerine Tesla artık araba seyir halindeyken sürücülerin arabalarının dokunmatik ekranlarından oyun oynamasına izin vermeyecek.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) sözcüsü yaptığı açıklamada, “Tesla’nın ‘Yolcu Oyunu’ ön değerlendirmesinin açılmasının ardından Tesla, ajansa bu özelliğin işlevselliğini değiştirdiğini bildirdi” dedi ve ekledi “En son yapılan yazılım güncellemesinde, ‘Yolcu Oyunu’ artık araba seyir halindeyken kilitlenecek ve oynatılamayacak.”

Tesla ‘Yolcu Oyunu’ Sürücünün Dikkatini Dağıtıyor

(NHTSA) tarafından açıklanan soruşturma belgeleri, “Yolcu Oyunu” olarak bilinen özelliğin Aralık 2020’den beri sürücülere sunulduğunu belirtti. Oyunlar, gösterge panosunun ortasındaki geniş dokunmatik ekranda görünüyor. Tesla araçlarında bulunan bu oyunların yolcular tarafından oynanması hedefleniyor. Ancak soruşturmaya göre, hiçbir şey araç hareket halindeyken sürücülerin oyun oynamasını engelleyemedi.

Tesla yolcu oyunu

NHTSA soruşturma belgesi, Aralık 2020’den önce oyunun yalnızca araç park halindeyken oynanabildiğini söyledi. NHTSA’ya göre oyun, arabayı kullanan kişi tarafından oynanmıyor olsa bile, arabadaki diğer bir yolcu tarafından oynandığı taktirde arabayı kullanan kişinin dikkati dağılabilir. Sürücü oyuna bakmak isteyebilir ve bu durumda kaza riskini arttırabilir olduğunu dile getirdi.

Tesla Sınırları Zorluyor

Tesla, dokunmatik ekrandan oyun oynanması özelliğinin yanı sıra, sürücülerin aktif katılımı olmadan arabalarının yavaşlamasına, hızlanmasına ve hatta şerit değiştirmesine izin veren sürücü yardımı özellikleri sağlama konusunda da sınırları zorluyor.

Otomatik Pilot Özelliği Hala Tam Olarak Güvenilir Değil

Tesla, tam otonom sürüş için “Otomatik Pilot” ve “FSD” olarak bilinen bu özellikleri kullanan kişilerin ellerini direksiyonda tutmaları ve güvenlik açısından daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Tesla Sınırları Zorluyor

Ancak Tesla, oto pilot modunda arabaların yaptığı kazaların sebebinin sürücülerin dikkat etmemesini kolaylaştırdığı için eleştirildi. NHTSA şu anda Tesla’yı, daha önceki bir kaza mahalline geldiğinde acil durum araçlarıyla(ambulans) çarpışan otopilot veya diğer kendi kendine sürüş özelliklerini kullanan otomobillerin karıştığı en az 11 kaza hakkında inceleme başlattı. Ajansa göre, bu 11 kazada 17 kişi yaralandı ve bir kişinin de ölümünden sorumluydu.

Yolcu Oyunu Özelliği Sürücüler İçin Tehlike Arz Ediyor

Yolcu oyunu için açılan soruşturmada, kasım ayında kimliği belirsiz bir Tesla sahibi tarafından yapılan şikâyetin ardından başladı. Tesla sahibi yaptığı şikâyette yolcu oyunu özelliğinin araba sürülürken video oyunu oynamaya ve web’de gezinmeye izin verdiğini söyledi.

Tesla yolcu oyunu tehlikesi

Tesla sahibi yaptığı şikâyette şu sözleri dile getirdi, “Video oyunlarının yalnızca yolcularla sınırlı olduğu iddia ediliyor. Web’de gezinme, herhangi bir zamanda herkes tarafından kullanılabilir” dedi ve “Tesla neden sürücünün araç bilgileri için kullandığı ekranın araba seyir halindeyken dikkat dağıtıcı ve yarısından fazlasını kaplayan, bir canlı video meydana getirmesine izin veriyor? Bu durum sürücü için tehlikeli bir dikkat dağınıklığına neden olan bir ihmalkarlıktır.” diyerek Tesla’da bulunan ‘Yolcu oyununa’ tepki gösterdi.

Medyadan gelen sorulara nadiren yanıt veren Tesla, soruşturma veya video oyunu özelliğiyle ilgili bir yorum talebine yanıt vermedi.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

1 görüntüleme
bottom of page