top of page

Whim Uygulaması ve Planladıkları

Şehir sakinleri, A noktasından B noktasına gitmenin en iyi yoluna karar vermek için uygulamalar arasında geçiş yapmaya alışkındır. En hızlısı trenle mi yoksa otobüsle mi gitmektir? Peki ya taksi ya da şehir bisikleti? Bu arayış zaman alıcı olabilir. Bu nedenle Finli startup MaaS Global, tüm bu hizmetleri Whim adlı tek bir uygulamada toplamaya karar verdi.

Whim Uygulaması

Arabalara Karşı Geliştirilen Uygulama

Avrupa ve Asya’da 10’dan fazla şehirde bulunan bu uygulama sayesinde kullanıcılar, taksilere, otobüslere, bisikletlere, e-scooter’lara ve kiralık arabalara erişebilir.

CEO Sampo Hietanen basına yaptığı açıklamada “Whim’in tek amacı araba sahipliğine karşı rekabet etmektir.” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre ulaşım, çoğu binek araçlarından kaynaklanan küresel enerji ile ilgili CO2 emisyonlarının %24’ünden sorumludur. Hietanen, Whim kullanıcıları birden fazla ulaşım seçeneği sunan bir uygulama için araba anahtarlarını takas etmeye ikna edebilirse, çevresel etkisinin çok büyük olabileceğini iddia ediyor.

Whim ile Herkes İçin Ulaşım Aracı Var

Bunun kolay bir iş olmadığını kabul ediyor. Whim’in başarılı olması için bir arabaya sahip olmaktan daha uygun ve daha ucuz olması gerekir. Hietanen, “Araba hareket özgürlüğünü temsil ediyor” diyor. Araç sahibi arabasını zar zor kullansa bile, onu yine de bir “özgürlük sigortası” olarak dışarıda park halinde tutuyor.

Whim, müşterilerine rekabet etmek için kiralık arabalar ve taksiler sunuyor, ancak Hietanen, kullanıcıların toplu taşımayı veya mikro mobiliteyi (bisiklet veya e-scooter gibi ortak hafif araçlar) tercih etme eğiliminde olduklarını söylüyor.

Whim ile Herkes İçin Ulaşım Aracı Var

Whim, İnsanları Araba Almaktan Uzaklaştırmayı Amaçlıyor

Kullanıcılar, kullandığın kadar öde seçeneği ve uygulamanın en yaygın olduğu Helsinki’de 62 Euro’ya (73 $) mal olan 30 günlük sezonluk bilet de dahil olmak üzere birden fazla hizmet katmanı arasından sınırsız toplu taşıma ve kısa mesafe için seçim yapabilir. Bilet, ayrıca günlük 55 €’dan (65 $) araç kiralama imkanı sunuyor.

Helsinki’nin araba kullanmak için başarılı geliştirilmiş alternatifleri olsa da, bu durum her yerde geçerli değil. Londra Üniversite Koleji’nde ulaşım ve enerji doçenti Maria Kamargianni, bir şehrin “geniş bir toplu taşıma sistemi veya çok sayıda kiralık araba, taksiye sahip olmaması” durumunda insanları arabalarından vazgeçmeye ikna etmenin zor olacağını iddia ediyor.

Whim, İnsanları Araba Almaktan Uzaklaştırmayı Amaçlıyor

Kamargianni, Whim gibi uygulamaların insanları araba sahipliğinden uzaklaştırmanın ilk adımı olduğunu söylüyor. Pazar olgunlaştıkça alternatif ulaşım seçeneklerinin mevcudiyetinin artacağını da ekliyor. Araştırma şirketi MarketsandMarkets, küresel mobilite hizmeti pazarının 2020’de 4,7 milyar dolardan 2030’a kadar 70,4 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor.

60 Milyon Dolardan Fazla Yatırım Aldı

Diğer uygulamalar arasında 2019’da Londralılar için bir seyahat kartı başlatan Citymapper ve geçen yıl İsrail’de all-in-one mobilite uygulaması başlatan Moovit yer alıyor.

2016 yılında piyasaya sürülen Whim, en eski uygulamalardan biri. BP (BP), Mitsubishi (MBFJF) ve Toyota Finansal Hizmetler gibi yatırımcılardan 60 milyon dolardan fazla yatırım topladı. Whim birçok Avrupa şehrinde ve Tokyo’da mevcut. Piyasaya sunulduğundan bu yana dünya çapında 18 milyon seyahate ulaştı.

60 Milyon Dolardan Fazla Yatırım Aldı

Fin kendi gazetesi Helsingin Sanomat kısa süre önce şirketin başarısız büyüme girişimlerine 50 milyon € (59 milyon $) harcadığını bildirdi. Hietanen, paranın birden fazla ulaşım sağlayıcısını entegre etmeye, birkaç ülkede pazar hazırlığını oluşturmaya ve uygulamayı destekleyen karmaşık teknolojiyi geliştirmeye harcandığını söylüyor.

Hietanen, “Bunu yaratmak için gereken yatırımın önemli olacağını başından beri biliyorduk,” diyerek şirketin yakın zamanda daha fazla yatırımı güvence altına aldığını da sözlerine ekledi.

Whim, Daha Çevreci Bir Seyahati Hedefliyor

Sektör emekleme aşamasında olmasına rağmen, Hietanen bu uygulamaya ihtiyaç olacağından emin. Uluslararası Ulaşım Forumu’nun (ITF) yakın tarihli bir raporu, hareketlilik hizmetlerinin artan dünya nüfusunun ve hızlı kentleşmenin ihtiyaçlarını karşılamada hayati önem taşıyacağını söylüyor. Ancak büyümenin gerçekleşmesi için, “insanlar diğer seyahat seçeneklerine tercih etmelidir” diye belirtti.

Whim, Daha Çevreci Bir Seyahati Hedefliyor

Helsinki’de yapılan bir şirket anketine göre, kullanıcılarının %12’si Whim’in kendilerini arabalarından vazgeçmeye teşvik ettiğini söyledi. Hietnan, “İnsanlar daha sürdürülebilir bir çözüm istiyor” dedi. “Ancak yine de her yere, her zaman gidebilme özgürlüğünü istiyorlar.” diye ekledi.

Bu tarz konularda daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayıp yazılarımıza göz atabilirsiniz.

12 görüntüleme
bottom of page